Fermierii trebuie să găsească alternative la neonicotinoide până anul viitor

0
200
alternative

Fermierii care cultivă porumb şi sfeclă în acest an şi cărora li s-a permis să utilizeze seminţe tratate cu neonicotinoide au răgaz până anul viitor să găsească alte soluţii, pentru că nu vom mai prelungi această derogare, a declarat ministrul demis al Agriculturii, Adrian Oros.

„Există o decizie a Comisiei Europene prin care sunt interzise neonicotinoidele. În ultimii ani, s-au tot dat derogări pentru România şi Lituania pentru utilizarea acestor neonicotinoide. Când am venit la minister era deja târziu să luăm o decizie foarte radicală şi de aceea am avut consultări atât cu apicultorii, cât şi cu fermierii. Astfel, am decis în ianuarie să nu mai prelungim această derogare, să interzicem utilizarea neonicotinoidelor pentru tratarea seminţelor de floarea soarelui şi rapiţă şi am permis utilizarea pentru seminţele de sfeclă şi porumb”, a explicat Oros, potrivit Agerpres.

„Aceste derogări care s-au dat succesiv au fost tocmai în ideea de a se găsi ca şi în alte ţări alte soluţii. Există răgaz ca până anul viitor ca şi cei cărora li s-a permis să utilizeze neonicotinoide, respectiv cei care cultivă porumb şi sfeclă, să găsească alte soluţii. Noi nu mai putem prelungi această derogare. Deja suntem atenţionaţi de Comisie, atenţionare care a venit de fapt în noiembrie, iar noi în urma acelei atenţionări am luat decizia în ianuarie să prelungim posibilitatea folosirii neonicotinoide la cele două culturi, care nu sunt puternic melifere şi care sunt mai puţin dăunătoare pentru albine”, a explicat ministrul demis al Agriculturii.

Context

Pe 3 februarie, Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) avertiza că fermierii români pot înregistra pierderi financiare considerabile la culturile de porumb şi sfeclă din cauza unor dăunători de sol, dacă nu folosesc în zonele afectate seminţe tratate cu produse de protecţie pe bază de neonicotinoide, în condiţiile în care la ora actuală nu există alte soluţii care să permită menţinerea competitivităţii fermelor din România.

„Ţinând cont de potenţialul ridicat de atac al dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis şi Agriotes spp. şi luând în considerare faptul că nu există soluţii care să permită menţinerea competitivităţii fermelor din România, până la identificarea unor alternative chimice, este imperios necesară utilizarea de sămânţă tratată în zonele unde fără o astfel de soluţie cultura de porumb va fi compromisă, fermierii putând înregistra pierderi financiare considerabile la culturile de porumb. În sezonul agricol 2020, seminţele tratate de porumb vor fi folosite doar în zonele cele mai afectate de atacul dăunătorilor Tanymecus dillaticolis şi Agriotes spp, unde se depăşeşte pragul economic de dăunare (PED)”, preciza ANF într-un comunicat remis AGERPRES.

Reacţia ANF – instituţie aflată în subordinea MADR – venea după ce Comisia Europeană adoptase în acea zi două decizii care interzic Lituaniei şi României să acorde autorizaţii de urgenţă nejustificate pentru pesticide care conţin trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam).

MADR a autorizat pentru perioada 20 ianuarie 2020 – 1 mai 2020, conform art. 53 din Regulamentul (CE) nr.1107/2009, utilizarea în situaţii de urgenţă a trei produse de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide la tratarea seminţelor de porumb, pentru semănatul culturilor de porumb, precum şi utilizarea în perioada 20 ianuarie 2020 – 18 mai 2020 a seminţelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecţie a plantelor pe baza de neonicotinoide pentru semănatul culturilor de sfeclă de zahăr.

România, alături de alte state din Uniunea Europeană (Belgia, Slovacia, Finlanda, Spania, Polonia) a acordat pentru campania de însămânţare din anul 2020 autorizaţii conform regulamentului menţionat pentru utilizarea seminţelor de sfeclă de zahăr tratate cu produse de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide.

„Având în vedere că floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere şi luând în considerare importanţa sectorului apicol din România, în acest an Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a mai acordat autorizaţii pentru utilizarea în situaţii de urgenţă a produselor de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide pentru tratarea seminţelor de floarea soarelui”, spuneau reprezentanţii Autorităţii.