Bisfenolul A (BPA) folosit în ambalajele alimentare, evaluat de CE

0
727

Comisia Europeană va propune anul viitor noi reglementări privind bisfenolul A (BPA), ca urmare a incertitudinii create prin legile individuale ale statelor membre și efectul negativ asupra încrederii consumatorilor.

Reprezentanții Comisiei Europene au spus că o noua limită de migrare specifică (LMS) este necesară după ce EFSA a specificat în ianuarie anul acesta că trebuie redusă doza zilnică tolerabilă (TDI) de la 50 la 4 unități/ kg greutate corporală – un indice temporar (t-TDI), în așteptarea studiilor suplimentare. Bisfenolul A este supus unei limite de 0,6 mg / kg.

Avizul științific al EFSA arată că nivelul de Bisfenolul A la care consumatorii de toate vârstele sunt expuși este mult sub t-TDI și concluzionează că nu există nici o preocupare de sanatate pentru orice grup de vârstă privind gradul de expunere și afectarea sănătății în relație cu gradul agreat de expunere la bisfenol, care includ și alte surse decât cele alimentare.

Comisia se uita la cinci opțiuni: nicio schimbare de politică, limitarea BPA în materiale de plastic care intră în contact cu alimentele din plastic, restricții în introducerea unor măsuri în ceea ce privește substanțele de acoperire și lacuri, cele două opțiuni anterioare adăugând alte material care intră în contact cu alimentele și interzicerea folosirii bisfenolul A în materialele în contact cu alimentele la nivelul UE.

Bisfenolul A interzis în ambalajele pentru alimente în Franța

siguranta_alimentara

Danemarca și Belgia au interdicții naționale privind folosirea BPA în material care intră în contact cu alimentele pentru sugari și copii mici; Suedia are o interdicție privind folosirea bisfenolului în substanțele de acoperire și lacuri pentru materialele în contact cu alimentele pentru sugari și copii mici și Franța a interzis-o în toate ambalajele produselor alimentare, recipiente și ustensile.

Cu toate acestea, interdicția a fost ridicată în Franța cu privire la fabricarea materialelor pe bază de BPA în contact cu alimentele exportate în afara țării, rămânând în vigoare pentru ambalajele realizate pentru a fi utilizate pe teritoriul Franței.

Acestea sunt prezentate într-un foaie de parcurs în care este specificat că măsurile de administrare a riscurilor existente nu reflectă consultanță științifică actualizată și unele state membre dispun de norme diferite de cele la nivelul UE.

O evaluare a Comisiei Europene va fi realizată în curând, iar rezultatele vor fi publicate la jumătatea lui 2016.