Italia – acuzatii de frauda legate de uleiul de masline

0
1039

Agenția italiană antitrust investighează șapte producători de ulei de masline datorită temerilor cu privire la calitatea produselor presupuse a fi de tipul “extra virgin”.

L’Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato a declarat că testele efectuate până în acest moment a găsit caracteristici ale probelor sub parametri așteptați a corespunde tipului de ulei de masline extravirgin. Autoritatea a spus că în cazul în care acuzațiile vor fi probate, acestea ar putea fi încadrate la practici comerciale neloiale, deoarece induc în eroare consumatorii.

Investigațiile conduse de procurorul public din Torino au pornit de la analizele realizate în luna mai a acestui an de o revistă ce se adresează consumatorilor, Il Test, cu privire la o posibilă fraudă legată de etichetarea diferitelor mărci de ulei de masline extra virgin. Oficiali ai agenției au indicat printre numele cercetate mărcile Carapelli (“Carapelli Il Frantoio” , “Bertolli Gentile” și “Sasso Classico”), precum și “Carrefour Classico”, “Cirio 100% italiano”, “De Cecco Classico”, “Prima donna Lidl”, “Pietro Coricelli SELEZIONE” și “Mos Craciun Sabina”.

Răspunsul Deoleo

Deoleo, grupul care gestionează mărcile Bertolli, Carapelli și Sasso, a declarat că toate produsele și procesele respectă standarde de calitate riguroase și că au în acest sens acreditări și certificări internaționale (ISO 9001, IFS, BRC). În ceea ce privește ancheta procurorului public din Torino, Deoleo a declarat că: “Analizele fizico-chimice efectuate de laboratorul vamal din Genova, arată că produsele noastre se încadrează în normele prevăzute de legislația italiană cu privire la caracteristicile uleiului de masline extra virgin (EV). Produsele Deoleo îndeplinesc toate caracteristicile fizico-chimice (conținut de peroxizi, acizi grași liberi, esteri de etil, esteri în general; absorbție scăzută la analizele spectrofotometrice de tip K232 și K270).”

În ceea ce privește testul efectuat de poliția italiană, reprezentanții Deoleo au declarat că acesta a constat într-o analiză senzorială în care un grup de experți, pur și simplu au evaluat mirosul și aroma uleiului. “Verificările efectuate de revista Il Test și, ulterior, de către NAS (Unitatea de Sănătate Publică) din Torino (acestea din urmă fiind comandate de către procuror), se bazează exclusiv pe un test de gust al produsului; astfel de verificări, deși efectuate de degustători profesioniști, sunt considerate insuficiente în multe aspecte, având în vedere că acestea reprezintă o metodă subiectivă de analiză, care nu poate fi repetată sau reprodusă ulterior.”

Deoleo a solicitat un contra test pentru a verifica rezultatele degustării NAS.

ulei_de_masline_110

Producția de ulei de măsline din UE a scăzut de la 2.476,5 milioane tone în 2013/14 la 1.532 milioane tone în 2014/15, conform unei prognoze a Consiliul Internațional pentru Uleiul de Măsline </ p> <p> Italia este al doilea cel mai mare producător de ulei de masline după Spania, dar reprezintă cel mai mare importator.

Comunicatul de presă al Pietro Coricelli

Un alt brand care face obiectul anchetei, Pietro Coricelli, a declarat că lotul de ulei de masline analizat de Il Test, înainte de a fi vândut pe piață fusese analizat atât de către companie, cât și de către laboratoare recunoscute independente care au confirmat conformitatea produsului cu standardele de calitate. “Rezultatele analizei publicate de revista “Il Test” au fost deja contestate de compania noastră și sunt acum cercetate de către un procuror din Parchetul de Spoleto, ca urmare a unei plângeri făcute de noi”, au spus reprezentanții companiei. “Ca o dovadă în plus a faptului că testul realizat prin degustare nu este de prea mare încredere, subliniem faptul că rezultatele inițiale ale “Il Test” au inclus nouă producători de ulei de măsline, doi dintre aceștia ne mai fiind menționați în declarația Ministerului Public Italian…”

Firma a respins de asemenea afirmațiile făcute de mass-media italiană că ar fi vândut “ulei de masline”, sub eticheta de “ulei de masline extra virgin”, adăugând că în declarațiile Ministerului Public din Torino, doar se pretinde că uleiul este “virgin” în loc de “extra virgin” și nu există o afirmație certă a respectivei instituții care să arate că uleiul este “virgin” în loc de “extra virgin”.

Pietro Coricelli a declarat că dorește să reasigure consumatorii și toate părțile implicate, că produsele distribuite pe piață sunt conforme cu standardele și reglementările de calitate. “În ceea ce privește investigațiile realizate de Ministerul Public din Torino, compania, în conformitate cu procedurile legale, va solicita realizarea unor contra-analize, care să confirme că firma a avut un comportament comercial corect. “