Pentru un vin bun ai nevoie de un miros de caine

0
1214

Firma de producere a butoaielor Mistral, care este o filiala a Tonelera Nacional din Chile, utilizeaza caini  Labrador Retriever pentru controlul calitatii.

Cainii foarte bine antrenati pot detecta nivelurile de TCA sub 0,3 nanograme pe litru, precum si TBA (TCA si TBA – mucegaiuri sau substante care dau vinului gust mucegait) explica Leif Kaiser, directorul comercial al Tonelera Nacional. In cazul in care cainii detecteaza in lemn prezenta acestor substante, acesta este indepartat imediat din lantul de productie.

controlul_calitatiiCainii Labrador Retriever pot contribui nu numai la detectarea TBA si TCA in lemnul folosit la fabricarea butoaielor, ci pot ajuta la detectarea contaminarii zonelor de depozitare, a liniilor de imbuteliere sau in oricare al loc unde TCA si TBA poate cauza probleme intr-o fabrica de producere si imbuteliere a vinului. In prezent, cainii petrec jumatate din timp la fabrica de butoaie din Chile, iar restul la clienti (fabrici de producere a vinului, depozite etc.).

Procedeul de verificare a calitatii vinului, prin detectarea TCA si TBA se dovedeste a fi un succes atat pentru fabrica chiliana de butoaie, cat si pentru vinificatori, in randul carora a devenit extrem de popular. Directorul comercial al Tonelera Nacional a declarat ca firma intentioneaza sa extinda acest program in toate amplasamentele sale din Europa, Australia si America de Nord.