Revizuirea ISO 22000 este in curs de desfasurare

0
1282

Grupul de lucru WG 8, responsabil cu revizuirea ISO 22000, a clarificat unele concepte pentru revizuirea standardului ISO 22000.

Ultima versiune a standardului international pentru sistemele de management al sigurantei produselor alimentare (ISO 22000), care dateaza din 2005, este in prezent in curs de revizuire completa. Scopul acestei revizuiri este de a adapta ISO 22000 la cerintele actuale in ceea ce priveste siguranta alimentara. Grupul international de lucru (ISO / TC 34 / SC 17 / WG 8), responsabil cu revizuirea standardului, al carui secretariat este asigurat de institutia daneza pentru elaborarea standardelor, s-a intalnit la inceputul lunii aprilie, in Argentina.

ISO22000_10Standardul a ajuns, in prezent, in discutia “Comitetului” (CD), care reprezinta a patra etapa, inainte de etapa “anchetei”. Expertii au lucrat la observatiile facute cu privire la textul proiectului comitetului. Grupul de lucru a WG 8 a avut posibilitatea de a clarifica anumite concepte:

  • Aplicarea la noua structura de nivel superior a ISO a ISO 22000, in prezent obligatorie pentru elaborarea sau revizuirea standardelor sistemelor de management. Aceasta stabileste un cadru care sa faciliteze integrarea standardelor multiple in cadrul aceleiasi societati;
  • Oferirea utilizatorilor ISO 22000 a unei noi perspective asupra diferitelor abordari bazate pe risc. Ideea este de a ajuta companiile alimentare sa faca o distinctie corecta asupra evaluarii pericolelor, realizata la nivel operational cu HACCP si riscul comercial care incorporeaza conceptul de oportunitate;
  • ISO22000_19Oferirea de clarificari suplimentare cu privire la functionarea ciclului PDCA (Plan-Do-Check-Act/Planificare-Executie-Control-Decizie), care include doua cicluri distincte. Primul ciclu se va aplica sistemului de management si al doilea, imbricat in primul, se va aplica operatiunilor descrise la articolul 8, care acopera simultan HACCP, astfel cum sunt definite de catre Comisia Codex Alimentarius;

Standardul, de asemenea, ar trebui sa descrie in mod clar diferentele dintre punctele critice de control (CCP), programele prealabile operationale (PRP operationale) si programele de cerinte preliminare (PRP). Versiunea revizuita va incorpora elemente recunoscute ca fiind esentiale pentru a garanta siguranta alimentelor la toate nivelurile lantului, cum ar fi comunicarea interactiva, abordarea sistematica a managementului, programe de cerinte preliminare si principiile HACCP.

ISO22000_13Privind in perspectiva, expertii WG 8 grupului au decis ca ar fi necesar sa se stabileasca un al doilea proiect de catre comisie pentru a obtine un document de lucru mai precis. In joc exista interese majore ale diferitilor actori globali, ceea ce inseamna ca un nivel de consens nu a fost inca atins.

Intalnirea din Argentina a avut drept scop clarificarea conceptelor de baza pentru a dezvolta un standard usor de inteles si usor de implementat de catre companii.

Urmatoarea reuniune, la care va urma o a doua runda de comentarii revizuibile de catre partile internationale interesate, este programata pentru perioada 14-16 iunie 2016, la Copenhaga.