facebook
Monday, March 4, 2024
CalitateUE stabilește „standardul de aur” pentru trasabilitatea lanțului de...

UE stabilește „standardul de aur” pentru trasabilitatea lanțului de aprovizionare

-

Sectorul agroalimentar trebuie să încurajeze eforturile de colaborare între guverne, actorii din industrie și furnizorii de tehnologie pentru a dezvolta soluții scalabile și rentabile pentru trasabilitate. Cercetarea din domeniul agroalimentar recunoaște eforturile Europei de a stimula trasabilitatea lanțului de aprovizionare cu reglementări solide și progrese tehnologice, dar se pot face mai multe pentru a-și îmbunătăți capacitățile.

Uniunea Europeană (UE) este piața lider în urmărirea trasabilității în lanțurile de aprovizionare, au evidențiat cercetări recente ale doctorului Sylvain Charlebois și Noor Latif de la Laboratorul de analiză agroalimentară din cadrul Universității Dalhousie.

În studiul lor din 2023, care în prezent așteaptă o nouă revizuire, oamenii de știință au explorat rolul trasabilității digitale în transparența și responsabilitatea lanțului de aprovizionare. Cercetătorii au efectuat o analiză comparativă a cadrului legislativ, a mecanismelor și a sprijinului pentru trasabilitate de către factorii de decizie și companiile din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Trasabilitatea este acum în mare măsură reglementată

Cercetarea a urmat unui studiu din 2014 al doctorului Sylvain Charlebois, care compară reglementările și cerințele privind trasabilitatea alimentelor la nivel mondial și evaluează revizuiri complete ale științei alimentare și ale siguranței alimentelor.

Un deceniu mai târziu, dr. Sylvain Charlebois și Noor Latif de la Agrifood Analytics de la Universitatea Dalhousie au descoperit că trasabilitatea a intrat în legislația națională și a devenit o strategie principală pentru a consolida transparența și responsabilitatea în cadrul sistemelor alimentare europene și de-a lungul lanțului valoric agroalimentar.

„Cercetarea privind trasabilitatea în lanțurile de aprovizionare, în special în sectorul agroalimentar al OCDE, dezvăluie că majoritatea țărilor OCDE au stabilit reglementări naționale privind trasabilitatea digitală”, a declarat Dr. Sylvain Charlebois, profesor și director la Laboratorul de analiză agroalimentară de la Universitatea Dalhousie, pentru FoodNavigator.

Aceste reglementări variază, țările UE aderând la reglementări specifice ale UE, cum ar fi Reg. CE 178/2002 pentru produsele alimentare și furajere, în timp ce țările din afara UE urmează practici naționale diferite. Analizând rolul și prevalența trasabilității în industria agroalimentară, cercetătorii au descoperit, de asemenea, utilizarea tot mai mare a tehnologiei blockchain pentru a spori transparența, observând, în același timp, provocările variate de implementare în diferite țări.

Îmbunătățirea trasabilității în lanțurile alimentare

Evoluția tehnologiilor avansate, cum ar fi inteligența artificială (AI) și realitatea augmentată (RA) poate consolida oportunitățile Europei de a îmbunătăți transparența și responsabilitatea mediului său agroalimentar.

Astăzi, congruența mai multor factori din sectorul agroalimentar a deschis calea trasabilității în lanțurile de aprovizionare. Influențele care determină necesitatea de a urmări alimentele noastre se referă la cerințele consumatorilor, mandatele legislative, evoluțiile tehnologice și globalizarea, a spus dr. Charlebois.

Principalii factori din spatele îmbunătățirii trasabilității în lanțurile de aprovizionare includ cererea în creștere a consumatorilor pentru transparență și siguranță în produsele alimentare, reglementările guvernamentale care impun trasabilitatea pentru siguranța și calitatea alimentelor, progresele în soluțiile tehnologice pentru trasabilitate și complexitatea și globalizarea tot mai mari a lanțurilor de aprovizionare cu alimente.

UE conduce în competiția trasabilității

Reforma legislativă joacă un rol vital în asigurarea viitorului lanțurilor de aprovizionare cu alimente. Potrivit cercetării, UE reflectă standardul de aur în trasabilitatea lanțului de aprovizionare în sistemele alimentare. Cu un cadru global de trasabilitate cuprinzător, reglementări cuprinzătoare și monitorizare continuă, UE se situează în fruntea listei studiului printre membri OCDE care conduc în competiția trasabilității în agroalimentare.

În Marea Britanie, guvernul s-a angajat să realizeze o evaluare a securității alimentare a Regatului Unit cel puțin o dată la trei ani. Prevăzută în Legea Agriculturii din 2020, potrivit Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra), este o mișcare care recunoaște importanța securității alimentare.

Primul Raport privind securitatea alimentară din Regatul Unit a fost publicat în decembrie 2021, a detaliat Defra. Acesta a explorat sursele de aprovizionare cu alimente ale Regatului Unit în ansamblu, precizând că producția internă și diversitatea aprovizionării sunt importante pentru securitatea alimentară a Regatului Unit.

Defra a menționat, de asemenea, că a înființat Grupul de monitorizare a pieței agricole din Regatul Unit pentru a monitoriza toate mărfurile agricole cheie, inclusiv prețul, oferta, comerțul și evoluțiile recente, astfel încât să poată planifica înaintea oricăror mișcări atipice ale pieței.

Obstacole

În ciuda dezvoltării sale, trasabilitatea în sistemele alimentare de astăzi se poate îmbunătăți. Există motive pentru a îmbrățișa, adopta și pledea pentru implementarea trasabilității digitale de-a lungul lanțurilor de aprovizionare. Dar la fel sunt și provocările de a ajunge acolo și de a îmbunătăți trasabilitatea actuală de-a lungul întregului lanț.

Diverse medii de reglementare și standarde din diferite țări reprezintă o provocare de bază care afectează capacitatea națiunilor de a îmbunătăți trasabilitatea de-a lungul lanțului de aprovizionare agroalimentară. Provocările tehnice legate de implementarea sistemelor de trasabilitate digitală, costurile asociate cu actualizarea la aceste sisteme și preocupările legate de fiabilitatea și securitatea sistemelor de trasabilitate digitală sunt, de asemenea, predominante.

Pentru a depăși aceste obstacole, industria agroalimentară trebuie să acorde prioritate creării de cadre de reglementare, tehnologice și de comunicare care să permită și să încurajeze colaborarea, securitatea și scalabilitatea. Părțile interesate trebuie să aibă încredere în sistemele de trasabilitate, iar dezvoltatorii digitali trebuie să informeze atât liderii, cât și consumatorii cu privire la capacitățile lor precise, sigure și credibile.

Pentru a depăși aceste provocări și a realiza trasabilitatea în lanțurile de aprovizionare, industria trebuie să se concentreze pe armonizarea reglementărilor și standardelor între țări, a spus dr. Charlebois. De asemenea, trebuie să investească în tehnologie și infrastructură pentru a sprijini sistemele avansate de trasabilitate.

Sectorul agroalimentar trebuie să încurajeze eforturile de colaborare între guverne, actorii din industrie și furnizorii de tehnologie pentru a dezvolta soluții scalabile și rentabile, a continuat Dr. Charlebois.

Educarea părților interesate cu privire la avantajele și utilizarea acestor sisteme și prioritizarea securității datelor și a confidențialității pentru a construi încrederea în sistemele de trasabilitate digitală sunt, de asemenea, esențiale pentru a încuraja dezvoltarea și adoptarea unei trasabilități îmbunătățite de-a lungul lanțurilor de aprovizionare agroalimentară.

DIN ACTUALITATE

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable FibreSculpt este potrivit pentru diverse...

Știrile ultimelor zile

Ambalaje din fibre reciclabile cu barieră înaltă

ProAmpac a lansat o soluție reciclabilă pe bază de fibre cu barieră înaltă, concepută pentru aplicații de termoformare. ProActive Recyclable...

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este întrebarea pusă de economiștii de la Wageningen Economic Research, deoarece...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru o parte cheie a legislației europene de „due diligence” care...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut din subproduse vegetale pentru a fi folosit în burgeri vegani...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea unei alimentații echilibrate și evitarea unei game largi de boli....

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Știrile ultimelor 7 zile

Contabilizarea costului pierderii biodiversităţii

Poți pune un preț pe pierderea biodiversității? Aceasta este...

Ce urmează pentru sustenabilitatea corporativă după amânarea votului în PE?

După abținerea anunțată a Germaniei și Italiei, votul pentru...

Noi tehnologii care pot face alimentele procesate atât mai sănătoase, cât și mai durabile

Cercetătorii au dezvoltat un ingredient bogat în fibre, făcut...

STUDIU: Doar consumul de legume, „nu este suficient” pentru a reduce riscul cardiac

Un aport suficient de legume este important pentru menținerea...

Axa intestin-creier pe un cip: o cale mai rapidă către alimente care promovează sănătatea creierului

Ce este axa intestin-creier și ce rol joacă alimentele în ea? Relația dintre alimente și sănătatea creierului este deja...

Este macauba o alternativă prietenoasă cu pădurile tropicale la uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este ieftin de produs în cantități mari, dar metodele de producție nesustenabile, în special defrișarea, înseamnă...

Biscuiți Grandino din aluat fraged, cu ciocolată și METAL

Firma producătoare olandeză Banketbakkerij Merba B.V. informează despre retragerea de pe piață a unor stocuri din produsul „Grandino Biscuiți din...

Se poate lega Nutri-Score de standardul cu privire alimentele ultraprocesate?

Un recent studiu scoate în evidență pentru prima dată efectul asupra algoritmului Nutri-Score atunci când este utilizat standardul Nova....

Studiu MKOR: 35% dintre români nu au încredere în autenticitatea etichetelor eco

Șapte din 10 români evită risipa de alimente, iar unii aleg produse aproape de expirare. Unul din doi români...

Reducem zahărul și păstrăm gustul? Posibil cu expertiza specialiștilor

În ultimele decenii, consumatorii, comercianții și autoritățile de reglementare au devenit din ce în ce mai conștienți de efectele...

Aspecte pozitive dar și negative ale consumului de cofeină?

Mulți dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă fierbinte de ceai de cafea. De fapt, uneori este primul...

ANPC: Suplimente alimentare cu deficiențe de etichetare la sălile World Class

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfăşurat, în 14.02.2024, o amplă acțiune de control la 19...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 8 februarie 2024 – workshop industria alimentară

Ziua a 2-a a seminarului informativ ESE 2024 a fost dedicată subiectelor de interes pentru industria alimentară.  Seminarul a fost...

Produse lactate hibride: Cum pot inovatorii să deblocheze potențialul unei noi categorii?

Produsele lactate hibride, în care lactatele convenționale sunt amestecate cu ingrediente pe bază de plante, dețin un potențial „atractiv...

Zile dedicate studenților și elevilor la Concursurile GastroPan 2024

GastroPan 2024 – eveniment care are loc în perioada 14-16 martie 2024 la Brașov, centrul Lux Divina – oferă...

Lege nouă împotriva risipei alimentare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să composteze alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând...

ANPC a controlat magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, în 29.01.2024, întreg lanțul de 23 de magazine, din România, aparținând...

Solina Romania lansează GRILL ADVENTURE 2024 – noua gamă de soluții inovative pentru grătar

Anul 2024 este despre mâncarea care creează nostalgie și familiaritate, mâncarea de tip ”comfort food”, asezonată cu note de...

Cât de mult compensează exercițiile fizice riscurile cardiovasculare ale băuturilor îndulcite cu zahăr?

Când facem exerciții fizice, de multe ori sperăm să compensăm unele dintre efectele negative ale alimentelor nesănătoase pe care...

Etichetele „vegane” nu înseamnă întotdeauna că produsul nu conține ingrediente de origine animală

În ciuda înțelegerii publice comune a cuvântului „vegan”, însemnând produse de origine non-animală, nu există o definiție obligatorie din...

Retrospectiva seminarului informativ ESE 2024, 7 februarie 2024 – workshop suplimente alimentare

ESE 2024, eveniment valoros pentru schimbul de cunoștințe, experiențe și idei în industria alimentară, a avut loc în zilele...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă