Home Ambalaje Un europarlamentar italian acuză distribuitorul Prosecco că a încălcat legislația UE

Un europarlamentar italian acuză distribuitorul Prosecco că a încălcat legislația UE

0

O „mașină automată de vânzare Prosecco”, instalată în centrul Londrei, încalcă legislația denumirii de origine protejată (DOP), potrivit europarlamentarului Mara Bizzotto, care spune că situația în cauză poate produce „daune reputaționale imense producătorilor”.

În ianuarie a acestui an, lanțul de baruri Vagabond Wines a instalat temporar un „bancomat”, în fața unei vechi sucursale bancare din centrul Londrei. Cu toate acestea, spre deosebire de ATM-ul tradițional, distribuitor de numerar, versiunea Vagabond Wines a distribuit Prosecco. Inscripționat ca „ATM Prosecco” sau APM, dispozitivul a fost instalat temporar pentru a marca deschiderea unui nou bar Vagabond în vecinătatea respectivului sediu bancar. Tehnica de marketing aleasă a nemulțumit însă, pe producătorii de Prosecco din Italia, care spun că APM încalcă legislația privind denumirea de origine protejată (DOP) și, prin urmare, legislația UE.

„Utilizarea necorespunzătoare a numelui Prosecco”

Denumirea de origine protejată Prosecco este rezervată pentru vinurile Prosecco, Prosecco semi-spumant și Prosecco Supmante. Zona de producție se află în regiunile Fruiuli Venezia Giulia și Veneto din nord-estul Italiei. Conform registrului DOP, Prosecco trebuie comercializat în recipiente tradiționale de sticlă, care fac obiectul unor cerințe stricte de etichetare.

Într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene la 12 februarie, europarlamentarul italian Mara Bizzotto a condamnat utilizarea de către Vagabond Wines a denumirii Prosecco în campania sa de marketing, întrucât „Prosecco” nu a fost oferit în sticla sa în care este comercializat în mod tradițional.

„Utilizarea necorespunzătoare a denumirii Prosecco pentru a vinde vin la robinet este echivalentă cu frauda împotriva consumatorilor și provoacă daune reputaționale imense producătorilor. Această practică încalcă legislația UE privind protecția produselor agroalimentare DOP ”, a scris ea.

Consorțiul pentru Protecția DOC Prosecco (Consorzio di Tutela del Prosecco DOC) și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ATM-ul Vagabond Wines, „luând imediat” măsuri pentru a opri inițiativa, a menționat Bizzotto.

”Comisia va trebui să se adreseze reprezentanțiilor autorităților britanice, în regim de urgență, pentru a solicita interdicția instalării de distribuitoare automate Prosecco false, pentru a proteja consumatorii de  această formă de contrafacere?” este solicitarea pe care erurodeputatul italian a adresat-o Comisiei.
”Cum intenționează Comisia să ajute la protejarea întreprinderilor și la îmbunătățirea imaginii producătorilor acestui produs de înaltă calitate fabricat din Italia, care este victima unui număr tot mai mare de escrocherii în Europa și în întreaga lume?”, mai întreba Mara Bizzotto.

Comisia Europeană răspunde

La 3 aprilie, domnul Wojciechowski – în numele Comisiei – a emis răspunsul său: este responsabilitatea fiecărui stat membru să „ia măsurile necesare pentru a opri utilizarea ilegală a indicațiilor geografice pe teritoriile lor”.

Întrucât Regatul Unit este încă în perioada de tranziție, conform Acordului de retragere Brexit, „autoritățile naționale din Regatul Unit trebuie să acționeze în cazul unor presupuse practici de marketing care încalcă condițiile DOP pentru„ Prosecco ”, Remarcă Wojciechowski.

Vagabond Wines și-a închis temporar locațiile, din cauza pandemiei de coronavirus și nu a răspuns la o solicitare de comentarii înainte de publicarea articolului.

Nu este prima dată

Acest incident nu este primul de acest fel, eurodeputatul Bizzotto cerând și în trecut constatarea de către CE a unor ingerințe cu privire la potențialele încălcări ale legislației DOP.

În cea mai recentă scrisoare, ea arăta: „Aici avem încă o înșelătorie a unei companii britanice, în detrimentul Prosecco DOP, după ce aceeași marcă Prosecco s-a confruntat cu falsa etichetare pe robinetele de buturi din pub- uri și pe dulciuri și pungi de ceai, în supermarketuri. ”

Într-adevăr, în 2015, Bizzotto a întrebat Comisia dacă intenționează să împiedice barurile engleze să servească Prosecco folosind sisteme sub presiune, „împiedicând astfel vânzătorii din regiunea Veneto de a se face cunoscuți și apreciați”.

Iar în anul următor, eurodeputatul a acuzat Marea Britanie că, din nou „a încercat să exploateze marca Prosecco DOP pentru propriul său câștig financiar”.

„În urma vânzării de băuturi Prosecco false în pub- urile londoneze și a dulciurilor și a unor produse crocante cu aromă „Prosecco” în supermarketurile britanice, cea mai recentă noutate comercializată în lanțul de supermarketuri Aldi, din Marea Britanie este o selecție de infuzii și condimente cu aromă de vin, inclusiv a uneia etichetată ca fiind ‘Italian Prosecco Infusion`”, a scris ea.

Aceasta este încă o încercare a unei companii britanice de a înșela consumatorii și producătorii europeni din Veneto, cu încălcarea clară a legislației CE privind protecția DOP a produselor agricole și alimentare.

 

Skip to toolbar