Piata de legume-fructe, ” Cenusareasa ” economiei romanesti

ROMANIA ESTE A CINCEA MARE PIATA DIN UNIUNEA EUROPEANA DIN PUNCTUL DE VEDERE AL SUPRAFETEI ARABILE; CU TOATE ACESTEA, SECTORUL DE LEGUME SI FRUCTE ARE O PRODUCTIE RELATIV SCAZUTA

0
3531
legume, agricole

Piata de legume si fructe, unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei mondiale, a reprezentat dintotdeauna un domeniu al paradoxurilor. Insuficient exploatat, segmentul fructelor si al legumelor, care este evaluat la 50 de miliarde de euro, cu o productie de 80 de milioane de tone, reprezinta doar 18% din productia agricola a Uniunii Europene.

Desi alimentatia ecologica este promovata intens, datele furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca, in continuare, consumul de fructe si legume de la nivel european se afla sub cantitatea recomandata de 400 de grame de persoana pe zi.

In Romania, lucrurile nu stau mai bine. Productia scazuta, evaziunea fiscala si lipsa unor norme au transformat in ultimii ani piata de legume-fructe intr-o veritabila „Cenusareasa” a economiei romanesti. Lipsa reglementarilor a determinat practicarea unor preturi mari care descurajeaza consumul, iar producatorii romani, descurajati de avalansa de importuri, au renuntat sa investeasca si sa se uneasca in asociatii, pentru a crea o piata competenta, la standarde europene. Desi acest sector se remarca prin forta de munca relativ ieftina, costuri de procesare a materiei prime reduse si un potential ridicat pentru practicarea agriculturii ecologice, lipsa programelor de promovare a legumelor si fructelor in tari terte si pe piata interna, precum si gradul redus de competitivitate a produselor impiedica dezvoltarea acestei piete.

Cu toate ca oferta de produse este diversificata, valoarea adaugata a produselor este mica, mai ales din cauza lipsei cunostintelor de marketing menite sa asigure atractivitate si siguranta in fata consumatorului, a lipsei mijloacelor tehnice de sortare, ambalare, etichetare, pastrare si transport a productiei catre piata, precum si a lipsei unui sistem de planificare a productiei si de articulare a acesteia in functie de cerintele pietei. In ciuda faptului ca Romania are un potential agricol foarte mare, fiind a cincea mare piata din Uniunea Europeana din punctul de vedere al suprafetei arabile, agricultura romaneasca se caracterizeaza printr-o productivitate redusa, lucru care se reflecta automat si printr-o productie relativ scazuta de legume si fructe.

IN CIUDA FAPTULUI CA ROMANIA ARE UN POTENTIAL AGRICOL FOARTE MARE, AGRICULTURA ROMANEASCA SE CARACTERIZEAZA PRINTR-O PRODUCTIVITATE REDUSA.

Femeile mananca mai multe fructe si legume decat barbatii

Studiul „Obiceiuri de consum privind legumele si fructele proaspete”, realizat de MEDNET Marketing Research Center pe un esantion de 1140 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani din mediul urban, arata ca, atunci cand vorbim despre consumul de legume si fructe proaspete, acesta este mai frecvent in randul femeilor, multe dintre acestea consumandule zilnic, comparativ cu barbatii, „carnivori” prin excelenta, care consuma aceste alimente mai rar, de 2-3 ori pe saptamana. Ca tendinta, in categoria cumparatorilor de fructe si legume proaspete, cei mai multi provin din randul persoanelor adulte de peste 45 de ani, acestia nemaiavand bunici sau parinti la tara care sa le ofere aceste alimente. Tinerii si, in general, persoanele cu varsta sub 45 ani, care mai au rude (parinti sau bunici) in mediul rural, reprezinta cea mai mare parte dintre persoanele care au declarat ca primesc fructe si legume proaspete de la tara. Cand doresc sa cumpere fructe si legume proaspete, tinerii din mediul urban se indreapta in special catre hipermarket / supermarket, atrasi de diversitatea produselor si de posibilitatea de a face si alte cumparaturi. Varstnicii, in special barbatii, avand venituri mai mici, prefera sa cumpere legumele si fructele  de la taranii / agricultorii din piete, putand negocia cu ei preturi mai mici. Totodata, pentru ca pun mai mult pret pe produsele naturale, sanatoase si „cu gust”, ei au mai multa incredere in calitatea fructelor si legumelor proaspete de de la tarani. Atunci cand doresc sa cumpere fructe sau legume, cei mai multi dintre oraseni (33,4%) sunt atenti la prospetimea acestora, al doilea criteriu ca importanta fiind aspectul (20,5%). In acelasi timp, 15,5% sunt foarte atenti la originea produselor. In acest context, 67,3% dintre participantii la studiu au declarat ca prefera sa cumpere fructe si legume proaspete autohtone, fara a fi o conditie esentiala pentru achizitionarea acestora.

Legumele si fructele – cea mai importanta categorie din cosul de alimente proaspete al romanilor

fructeFructele sunt alimente importante in alimentatia zilnica, fapt ce reiese si din studiul celor de la MEDNET Marketing Research  Center conform caruia peste 95,0% dintre respondenti consuma fructe proaspete cel putin o data pe saptamana (43,4% le consuma in fiecare zi, 40,9% de 2-3 ori pe saptamana si 11,0% o data pe saptamana).

TINERII DIN MEDIUL URBAN CONSUMA FRUCTE PROASPETE DE 2-3 ORI PE SAPTAMANA

Ca tendinta, tinerii din mediul urban consuma fructe proaspete de 2-3 ori pe saptamana, mai rar decat majoritatea adultilor si varstnicilor, pentru care acestea nu lipsesc din alimentatia zilnica. Fructele proaspete pe care cei mai multi dintre respondenti le consuma sunt: merele (88,9%), bananele (85,1%), portocalele (73,5%), lamaile (63,8%), kiwi (43,1%), grapefruit (37,4%) etc. Pentru a consuma aceste alimente, cei mai multi dintre locuitorii din mediul urban le cumpara, 94,9% dintre respondenti mentionand aceasta sursa. Dintre cei care cumpara fructele proaspete, cei mai multi aleg sa mearga intr-un hipermarket / supermarket (81,3%), la piata pentru a cumpara de la tarani, agricultori sau alti producatori directi (64,8%) sau intr-un magazin specializat de legume / fructe (40,1%). Cei norocosi, aproape un sfert din totalul respondentilor (21,4%), in general persoane de 1845 de ani, primesc fructe proaspete de la tara (de la familie, rude, prieteni etc.).

fructeDaca ne referim la consumul de legume proaspete, acelasi studiu arata ca peste 95% dintre participantii la acest studiu au declarat, de asemenea, ca cel putin o data pe saptamana consuma legume proaspete (36,5% le consuma in fiecare zi, 47,6% de 2-3 ori pe saptamana si 11,1% o data pe saptamana). Cu toate acestea, cei din mediul urban consuma consuma zilnic mai multe fructe decat legume. Astfel, daca in cazul fructelor proaspete, cele mai multe persoane (43,4%) au declarat ca le consuma zilnic, legumele proaspete sunt consumate cu o frecventa mai mica, majoritatea respondentilor (47,6%) declarand ca le consuma doar de 2-3 ori pe saptamana. Ca si in cazul fructelor, exista aceeasi tendinta a persoanelor mai in varsta de a consuma cu o mai mare frecventa legume proaspete, majoritatea incluzandu-le in alimentatia zilnica, pe cand tinerii, de obicei, le consuma de 2-3 ori pe saptamana. Legumele proaspete pe care cei mai multi dintre respondenti le consuma sunt: cartofii (85,9%), morcovii (81,7%), ceapa verde (80,0%), salata verde (73,9%), ceapa uscata (73,6%), rosiile (73,6%), castravetii (71,6%), ridichile (64,2%) etc. Pentru a consuma aceste alimente, cele mai multe persoane (95,8%) obisnuiesc, ca si in cazul fructelor proaspete, sa le cumpere. Dintre cei care cumpara legumele proaspete, majoritatea aleg sa mearga intr-un hipermarket / supermarket (81,8%), la piata pentru a cumpara de la tarani, agricultori sau alti producatori directi (66,6%) sau intr-un magazin specializat de legume / fructe (40,6%). Ca si in cazul fructelor, aproape un sfert din totalul respondentilor (23,4%), in general persoane de 18-45 de ani, primesc legume proaspete de la tara (de la familie, rude, prieteni etc.).

Hipermarketul este cel mai important canal din comertul modern, insa atat pentru fructe, cat si pentru legume, supermarketurile si discounterii au avut cea mai importanta dezvoltare. Fructele si legumele reprezinta cel mai  important segment din cosul de alimente proaspete al romanilor, urmate fiind de lactate si de carne. In magazinele Carrefour, ponderea produselor romanesti in categoria fructe si legume variaza in functie de sezon, astfel incat din primavara pana toamna acestea pot atinge o cota de 80%, ca iarna sa scada pana la aproximativ 30%

Si in cazul Metro Cash & Carry Romania, in perioada sezonului, legumele si fructele disponibile prin colaborarea cu producatorii locali ocupa o pondere de 80% in magazinele retelei.