Rabobank spune ca relansarea va veni dupa un an 2016 plin de incercari

0
308
Rabobank1

In raportul sau trimestrial intitulat „Global Dairy Quarterly Q1 2016: Dairy Demand Fragile… but Growing” (Raport pentru primul trimestru din 2016 pentru piata mondiala a lactatelor: Cererea de produse lactate ramâne fragila… dar creste), Rabobank arata ca preturile produselor lactate de baza, la nivel mondial, exprimate in dolari americani, au continuat sa stagneze de-a lungul unui palier determinat in mare masura de nivelul pretului de interventie din UE.

Rabobank spune ca cererea la nivel mondial s-a redus, iar tarile UE exportatoare „vor gasi anul 2016 la fel, daca nu mult mai provocator decât 2015. Continuarea scaderii preturilor la produsele petroliere, deprecierea mai multor valute fata de dolarul american, turbulentele economice din America Latina si un mecanism de sprijin fiscal ineficient in Europa au jucat un rol important in reducerea puterii de cumparare si, prin urmare, a cantitatii mai mici de produse lactate achizitionate.

” Rezultatul, spune raportul, este cresterea stocurilor. Preturile scazute inregistrate la nivel mondial au marit diferentialul dintre cantitatea de lapte produsa in China si nivelul stocurilor existente la nivel mondial. Cu toate acestea, raportul precizeaza ca in a doua jumatate a anului 2016, cumparatorii chinezi vor reveni pe piata mondiala pentru achizitionarea unor „volume mai semnificative”.

Perspective mai putin sumbre Rabobank spune, de asemenea, ca pe parcursul lui 2016, ritmul de crestere a productiei din principalele regiuni de export isi va incetini evolutia. Banca olandeza prezice o imbunatatire treptata a cererii interne, care va reduce surplusurile disponibile pentru export. Aceste surplusuri se vor transforma in deficite in a doua jumatate a anului 2016, ceea ce va conduce la o cantitate mai redusa de produse lactate disponibile pentru comert, situatie care ar trebui sa genereze o miscare de crestere a preturilor de pe piata mondiala.

„Privind in perspectiva, vestea nu este deloc rea pentru intreaga industrie a produselor lactate”, declara Kevin Bellamy, strateg Rabobank, la nivel mondial, pentru domeniul produselor lactate.

„Cu exceptia Braziliei – cuprinsa de cea mai grava recesiune –, Rabobank vede o continuare a cresterii consumului de lactate in Asia, precum si in SUA si UE.”

Raportul constata ca surplusurile exportabile mai mici, corroborate cu reluarea cererii puternice de importuri, venita din China, si cererea mai mare din Asia de SudEst, vor conduce la presiuni asupra preturilor in 2017. Grasimile revin In SUA, raportul afirma ca s-a inregistrat o crestere continua a importurilor – 11% in semestrul 2 din 2015 – ca urmare a „inundarii” pietei mondiale cu produse lactate, in vreme ce exporturile s-au redus cu 8% in aceeasi perioada. Cu toate acestea, Rabobank arata ca, odata cu plafonarea productiei la actualul nivel si cresterea cererii, in SUA ar trebui sa se realizeze o reducere a surplusurilor sale exportabile in 2016 si in 2017. De asemenea, raportul bancii olandeze ne indica faptul ca „produsele grase revin”, tendinta ce se traduce prin vânzari mai mari de unt, branza, iaurt cu grasime si lapte de baut.

Rabobank – perspective regionale

  • In Europa, preturile scazute se vor traduce printr-o incetinire a ritmului de crestere a productiei masurata la poarta fermei de productie, fermierii concentrându-se mai mult asupra reducerii costurilor decât asupra unor strategii de expansiune. Cu toate acestea, in timp ce cresterea europeana a productiei de lactate va fi moderata, nivelurile de productie nu vor scadea, fapt care necesita insa ca piata mondiala sa-si gaseasca un nou echilibru in ceea ce priveste stabilirea preturilor.
  • Productia sezonului 2015/16 in Noua Zeelanda va fi mai mare decât era de asteptat datorita cresterii precipitatiilor din timpul verii.
  • In SUA, preturile de la poarta fermei sunt susceptibile la scadere, ca raspuns la slabirea balantei comerciale in domeniul comertului exterior cu produse lactate si la cresterea stocurilor. •  Productia mai slaba decât se anticipase din al doilea semestru din 2015 din China a avut ca efect o prognoza mai pesimista pentru 2016.
  • Productia continua sa se contracte in Argentina si Brazilia, in conditiile in care costurile foarte ridicate pentru furaje mentin profitul agricultorilor sub o intensa presiune.
  • Sezonul curent va fi unul cu profit zero si pentru producatorii australieni, in timp ce marjele de profit in domeniul produselor lactate vor fi foarte scazute.