Apa și tratarea apelor reziduale pentru producția alimentară

0
1082

Prelucrarea produselor alimentare include o gamă largă de activități asociate cu punerea pe piață a acestora.

Producția de lapte și brânzeturi, prelucrarea cărnii, fabricarea uleiului, prelucrarea vegetalelor și fabricarea băuturilor, toate aceste ramuri ale industriei alimentare necesită volume mari de apă. În urma proceselor de fabricație rezultă cantități de apă uzată. De cele mai multe ori, toată cantitatea de apă utilizată de respectiva fabrică se regăsește în volumul de apă uzată generat. Apa uzată necesită un tratament adecvat pentru a putea fi eliminată în condițiile impuse de legislația în vigoare.

Fabricile de alimente necesită un volum mare de apă pentru obținerea produsului finit, pentru a curăța echipamentele din fabrică și pentru menajul general.

„Este nevoie de aproape 140 de litri de apă pentru a produce doar o ceașcă de cafea, deoarece este nevoie de o mare cantitate de apă pentru cultivarea și procesarea boabelor de cafea.”

Cantitatea enormă de ape reziduale care trebuie tratate reprezintă un cost împovărător pentru mulți producători de alimente. Acesta este motivul pentru care tratarea apei și a apelor reziduale reprezintă atât o provocare, cât și o oportunitate pentru operatorii din industria alimentară.

Preocuparea principală din partea majorității producătorilor este de a avea cele mai apreciate produse, cea mai mare cotă de piață etc., dar ce se întâmplă cu ce rămâne în urma lor? Ce vor face generațiile viitoare? – Robert Wagenveld președinte QM Environmental Services, Olanda.

Apele uzate provenite din industria alimentară reprezintă o sursă de contaminare periculoasă, deoarece au o încărcare organică mare ca urmare a proceselor tehnologice specifice. Încărcarea organică este exprimată sub forma consumului biologic de oxigen (CBO) sau consumului chimic de oxigen (CCO). Numărul parametrilor monitorizați și cu impact asupra mediului, atunci când vine vorba de ape uzate, este mult mai mare și include nutrienți (azot, fosfor), metale grele, pH etc. Valorile acestora variază în funcție de industria din care provin.

Toate aceste ape necesită un tratament mai mult sau mai puțin sofisticat. Cu cât este mai mare valoarea unuia sau a mai multor parametri, cu atât este nevoie de mai mult tratament. Înlăturarea fiecarui poluant are nevoie de procedee specifice, deci de cunoștinte aprofundate. Spre deosebire de apele uzate menajere, care în cea mai mare parte sunt identice, apele uzate industriale necesită o atenție sporită, deorece parametrii diferă inclusiv la două unități care au același tip de activitate.

Valorile limită pentru deversarea apelor epurate sunt stabilite de normativul NTPA, care are două standarde: 001 – pentru deversarea în emisari (râuri, fluvii etc.) și 002 – pentru deversarea în stațiile de epurare municipale. Depășirea valorilor prescrise în normativul NTPA conduce la costuri suplimentare, amenzi din partea organismelor de control sau suprataxe de la instalațiile municipale de canalizare și epurare.

Municipalitățile sau alte organisme de reglementare ar putea decide brusc să înăsprească aceste taxe, ceea ce face din ce în ce mai important faptul ca procesatorii să aibă la îndemână soluții care să le permită să trateze eficient apele reziduale și la prețuri accesibile.

„Pe măsură ce populația continuă să crească și productia de alimente crește, multe facilități municipale de tratare a apei sunt depășite de volumul de apă ce necesită tratare”, a declarat Robert Wagenveld, președinte QM Environmental Services, Olanda.

Administrațiile locale sunt forțate să crească prețurile pentru serviciile oferite și să perceapă amenzi tot mai mari pentru a putea finanța înnoirea stațiilor de epurare a apelor uzate. Fabricile care evacuează apele uzate în apele curgătoare sunt forțate să asigure politici clare de deversare și din cauza creșterii gradului de conștientizare a publicului cu privire la problemele de mediu.

Dintre procedeele de tratare a apei aplicabile operațiunilor de prelucrare a alimentelor ar trebui să le luăm în considerare pe cele care contribuie cel mai mult la reducerea consumului de energie și a impactului asupra mediului, în timp ce pot să genereze venituri datorită inovațiilor în tehnologiile de producere a energiei. Aceste concepte poartă denumirea de waste-to-energy și includ diferite tehnologii, precum digestia anaerobă cu producere de biogaz, utilizarea nămolului rezultat drept combustibil complementar și suplimentar, utilizarea surselor de energie regenerabilă, optimizarea consumurilor și automatizarea proceselor.

Implementarea unor tehnologii moderne de tratare a apelor uzate are un rol important în migrarea spre o agricultură mai curată, nămolul rezultat din unele stații de epurare fiind un îngrășământ foarte bun. În acest fel se reduc costurile cu transportul, manipularea și incinerarea acestuia.

„Este important ca fabricile de procesare a alimentelor să conștientizeze că pot beneficia de tehnologii și metode noi de producție care gestionează în mod eficient resursele lor de apă și cu costuri de operare mai mici”, a remarcat Charrabé de la RWL. „Pe măsura creșterii concurenței în industria alimentară, există beneficii mai mari pentru evaluarea noilor opțiuni de tratare a apei și a apelor reziduale. Acestea ajută companiile să realizeze importante economii și să evite plata penalităților.”

Situația epurării apei în România

Peste 90% din apele deversate în emisari nu beneficiază de niciun tratament sau nu întrunesc parametrii impuși de normative. În industria alimentară din România, 40-45% dintre companii nu dețin un sistem adecvat de epurare a apelor rezultate din activitatea proprie. Aceste ape uzate – vorbim de câteva sute de mii de metri cubi pe zi de apă poluată – sunt deversate în apele de suprafață, generând un risc enorm pentru populație și mediu. Cele mai afectate sunt comunitățile care utilizează apa din aval de locurile de deversare, inclusiv companiile care se aprovizionează din aceste surse pentru prepararea produselor proprii.

Pe lângă impactul foarte grav asupra mediului înconjurător, prin poluare cu impact pe termen imediat, mediu și lung, există și un impact asupra politicilor concurențiale – evitarea responsabilității, implicit scăderea costurilor de producție, deci concurență neloială (față de cei care respectă bunele practici). Există toate motivele să credem că cei care eludează codul bunelor practici privind calitatea mediului fac același lucru și atunci când este vorba de calitatea produselor – un imens impact asupra sănătății populației.

Trebuie să ne ferim de cei care ne poluează apele sau solul

Când vine vorba de controale și de aplicarea legii – de către Garda de Mediu, Apele Române, ISU etc. – există încă un foarte mare grad de subiectivism, arată firmele din domeniu. Companiile se plâng de faptul că autoritățile nu sunt întotdeauna echidistante.
Consumatorul ar trebui sa fie cel care îi sancționează pe cei care nu sunt conformi. Așa cum ne-am educat să ne ferim de conținut mare de sare sau E-uri periculoase în produsele pe care le consumăm, așa trebuie să ne ferim și de cei care ne poluează apele sau solul.

Furnizori de tehnologie și consumabile în România

O altă problemă a epurării apei uzate în România este cea legată de alegerea furnizorului de knowhow, echipamente și consumabile, pe piață activând nu numai firme de prestigiu, ci și unele ale căror soluții de tratare a apei s-au dovedit a fi un fiasco. La fel de importantă este alegerea furnizorului de consumabile pentru stația de epurare. Nu este suficient doar să vinzi niște produse, trebuie să oferi o soluție adaptată, bazată pe expertiză.

Stații_de_epurare1

„În prezent ne confruntăm cu un număr foarte mare de solicitări din partea firmelor, cu precădere din industria alimentară, care în urmă cu câțiva ani au implementat soluții de la diferiți furnizori locali sau din străinătate contra unor sume mari – sute de mii de euro –, dar care s-au dovedit a fi un fiasco și care nu au funcționat niciodată. În aceste cazuri trebuie să oferi o soluție funcțională, să garantezi obținerea parametrilor, fără să îl supui pe beneficiar la costuri astronomice, utilizând cât mai multe echipamente din dotarea existentă. Numai în anul 2016 și prima jumătate a anului 2017 am avut circa 80-90 de solicitări”, arată Paul Chezan, director de vânzări la Aqua D&P Technologies.

Compania oferă soluții personalizate și echipamente pentru protecția mediului și depoluare (stații de epurare a apelor uzate, instalații de potabilizare, instalații de filtrare și reutilizare apă industrială, deshidratarea nămolului rezultat din stațiile de epurare, incineratoare deșeuri). Printre clienții săi se numără companii precum Agrisol International, Sergiana Grup, Ocean Fish, Avicola Slobozia, Avastar, Carniprod, Friesland Campina, Albalact, Dr. Oetker, Bunge, Supremia.

Anul acesta, compania clujeană Aqua D&P Technologies aniversează zece ani de activitate. În anul 2007, doi ingineri cu experiență de peste 25 de ani în domeniul industrial au pus bazele companiei având un principiu solid – „calitate mai presus de orice”. Pompiliu Roșu și Dorina Chezan au activat anterior într-un institut de cercetare, fiind pionieri în domeniul epurării moderne, importând la începutul anilor ʼ90 know-how american și japonez în România.

„Ascensiunea a fost treptată, susținută de calitatea echipamentelor și a serviciilor oferite. În prezent, firma noastră are o echipă formată din ingineri și tehnicieni foarte bine pregătiți, capabilă să răspundă prompt la solicitările fiecărui client. În cazul în care suntem solicitați la o intervenție, o echipă ajunge acolo în cel mai scurt timp”, arată Paul Chezan.

Stațiile de epurare construite de Aqua D&P beneficiază de un înalt grad de automatizare și de echipamente provenite de la producători de top. Aqua D&P oferă soluții la cheie pentru epurarea apelor uzate – proiectare, furnizare echipamente, montaj și punere în funcțiune, instruire operatori –, implicarea operatorului nefiind necesară aproape deloc.

Pe de altă parte, KEMCRISTAL realizează teste de laborator și industriale pentru optimizarea fluxului în stațiile de epurare și tratare, atât pentru partea chimică, cât și pentru cea biologică, și acordă consultanța necesară utilizării optime a produselor livrate și maximizarea eficienței acestora. Pe toată durata colaborării, firma oferă soluții atât pentru optimizarea consumului de coagulant și polimer folosit în exploatarea stației de epurare / tratare, cât și pentru eventualele probleme apărute pe fluxul biologic al stației.

Produsele chimice comercializate de Kemcristal

COAGULANȚI PE BAZĂ DE ALUMINIU / FIER:

a) Sulfat de aluminiu solid – cu diferite granulometrii pentru diferite aplicații

b) Sulfat de aluminiu lichid – soluție 42-45%

c) Polihidroxiclorură de aluminiu (PAC) – produsul este utilizat pentru tratarea apei potabile sau industriale și epurarea apelor uzate

d) Sulfat feric – coagulant lichid, bazat pe fier trivalent (Fe3+), recomandat atât pentru tratarea apelor uzate, cât și pentru condiționarea nămolului.

Lipsa clorului din compoziția chimică reprezintă un avantaj în procesul de defosforizare din treapta biologică.

Eficiență:

• reducerea substanțelor în suspensie (SS) > 90% reducerea materialelor organice (CBO5 ) > 90% reducerea fosforului total (Ptot) > 90%

e) Clorură ferică (FeCl3 min. 40%) – coagulant lichid, bazat pe fier trivalent (Fe3+), recomandat atât pentru tratarea apelor uzate, cât și pentru condiționarea nămolului

• performanță înaltă la înlăturarea turbidității și a solidelor în suspensie

• eliminarea fosforului total

• eliminarea sulfurii hidrogenate

POLIMERI

KEMCRISTAL este unic distribuitor în România al produselor KEMIRA Oyj în care intră o gamă variată de polimeri și antispumanți. Polimerii KEMCRISTAL sunt sub formă de pudră sau emulsie. Floculanții pot fi anionici, non ionici sau cationci. Agenții de floculare sunt folosiți pentru condiționarea nămolului din apele reziduale municipale sau industriale, potabilizarea apelor și diverse procese industriale.

ANTISPUMANȚI

KEMFOAM X este un aditiv chimic destinat eliminării sau reducerii fenomenului de spumare în mediile în care este utilizat. Fenomenele de spumare creează probleme ce pot varia de la înregistrări incorecte ale aparaturii de masură și control până la producerea unei amestecări incomplete a reactanților în reactoarele chimice și la antrenarea produselor în spumă, toate acestea conducând de cele mai multe ori la pierderi în producție; prezența spumei în efluenții deversați poate provoca nemulțumirea populației și a autorităților locale, chiar dacă acea spumă poate fi inofensivă pentru sănătatea populației și pentru starea mediului înconjurător.

CORECȚIE PH / DEZINFECȚIE

• acid sulfuric tehnic (H2SO4 – min. 96%)

• hipoclorit de sodiu (NaClO – min. 12,5%)

• acid clorhidric (HCl – min. 32%)

• hidroxid de sodiu solid / lichid

• clor gazos

tratere_apa_ACO