De la receptie marfa, la retragere. Pasii urmati cu rigoare.

0
52

Poate una dintre curiozitatile permanente ale consumatorului este problematica retragerii produselor care nu indeplinesc standardele de calitate si siguranta alimentara. Cand devine un produs nociv consumului uman? Cum este identificat acel produs? Ce urmeaza dupa validarea contaminarii acelui produs? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care am incercat sa gasim raspuns la workshopul „Demontam stirile false despre alimente”, organizat de revista RO.aliment, pe 19 iulie 2019, in gradina Mall Palas Iasi, ca parte din campania de informare corecta „Sa intelegem mai bine alimentele”.

Cazurile de alerta privind pestele contaminat
O data cu apetitul crescut pentru consumul de peste, au aparut si numeroase stiri despre cat de nociv este el, fapt nesustinut stiintific. Insa pestele, ca orice aliment, trebuie sa aiba indeplinite o serie de conditii pentru a ajunge in siguranta pe raftul retailerilor.

“Au fost cateva cazuri intalnite in reteaua de vanzare cu amanuntul, in care a fost semnalata prezenta parazitului Anisakis, prin rezultatele de laborator si atunci au fost emise notificari prin sistemul de alerta. Primul pas este insasi retragerea voluntara de catre operator, iar noi (n.r. DSV) monitorizam cantitatile retrase si le comunicam central, astfel incat intreaga cantitate depistata sa fie neutralizata”, a afirmat dr. Nechilciuc Elena, Sef Serviciu Igiena, DSV Iasi, prezenta la workshopul “Demontam stirile false despre alimente”.

intreprinderilor, competivitatea, sectorul agroalimentar“Romania, sub media europeana la retrageri”
Daca propagarea stirilor despre alimentele contaminate si retragerile din magazine ii ingrijoreaza pe consumatori, la nivel european, sunt emise mii de alerte, urmate de retragerea marfii. Comunicarea in spatiul public a acestor alerte este o garantie a indeplinirii obligatiilor de informare corecta a consumatorului.

“Pe sistemul rapid de alerta european si in lume, sunt mii de retrageri. Romania este undeva sub media europeana de retrageri de produse. Acest lucru denota ca suntem atenti, suntem vigilenti, autoritatile monitorizeaza, iar comerciantul isi face datoria”, a punctat Dorin Cojocaru, Presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Laptelui din Romania – APRIL.

Retragerile voluntare sunt un semn de responsabilitate si o dovada a faptului ca producatorii nu ar pune sanatatea consumatorului in pericol.

“Magazinul opreste comercializarea, dar cel care declanseaza retragerea voluntara este chiar producatorul. Asta da dovada de responsabilitate, isi asuma ca exista acel potential risc si isi ia toate masurile de precautie. Consumatorul trebuie sa aiba incredere in astfel de gesturi pentru ca ele sunt dovada respectului producatorului fata de consumator si fata de el insusi”, a remarcat Dana Tanase, Director Executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), aceasta fiind si parerea Dr. Corina-Aurelia Zugravu – profesor asociat la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, si medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei.

“Retragerile nu sunt un lucru rau, din contra. Mi se pare ca asta arata preocuparea si responsabilitatea autoritatilor si a operatorului, cu atat mai mult in cazul in care comerciantul retrage de la sine putere, in urma autocontrolului, inainte de a primi ordin de la autoritati”, a afirmat dna Corina Zugravu.


Despre campanie
Campania „Sa intelegem mai bine alimentele” a debutat pe 7 iunie 2019, in Mall Promenada Bucuresti, cu un workshop ce a facilitat intalnirea specialistilor din cercetare, cu reprezentantii producatorilor din industria alimentara si consumatorii finali. Cu sprijinul organizatiilor profesionale din industria alimentara (APRIL, ARC, ASMP, ROMALIMENTA, APAR, FNDA, ROMPAN) si a IBA Bucuresti, caravana a poposit si la Pallas Iasi (19 – 20 iulie), urmand sa revenim la Auchan Titan Bucuresti (9-10 august) si apoi la Iulius Mall Cluj (septembrie).


FORMULAR DE INSCRIERE CAMPANIE

Pentru a afla programul complet, accesati link-ul RO.aliment: https://www.roaliment.ro/intelegem-alimentele/ 

Poze elocvente de la cee 2 activari, Mall Promenada si Pallas Iasi gasiti accesand link-urile de mai jos:

POZE CAMPANIE ACTIVARE 1 – MALL PROMENADA BUCURESTI

POZE CAMPANIE ACTIVARE 2 – PALLAS MALL IASI

BENEFICIILE ASOCIERII NUMELUI DUMNEAVOASTRA IN CAMPANIA „SA INTELEGEM MAI BINE ALIMENTELE”:

• Castigati brand awareness pentru produsele dvs.
• Beneficiati de o campanie ampla de marketing si promovare ce va evidentia produsele dumneavoastra atat online, cat si offline.
• Participati activ la o campanie unica de constientizare, informare si educare a consumatorilor.
• 6 luni de vizibilitate.
• Puteti beneficia de transferul de influenta de la fenomenul „healthy”, care a trezit constiinta publicului, catre compania dvs.
• Asocierea numelui companiei dvs cu ideea de hranire inteligenta si sanatoasa. Campania beneficiaza de sprijinul specialistilor in nutritie recunoscuti in domeniu.
• Vizibilitate prin promovarea pe retelele de social media pe paginile de Facebook si Instangram ale locatiilor in care desfasuram activari dar si prin intermediul campaniilor media initiate de RO.aliment.
• Promovarea brand-ului prin articolele care vor fi publicate de partenerii media, atat pe online, cat si la radio si TV.
• Vizualurile afisate in cadrul panourilor situate in blocurile din apropierea zonelor de desfasurare a activarilor.
• Anuntarea participarii in newsletter-ul RO.aliment.

CERE MAI MULTE DETALII