Educația începe cu noi. Ce trebuie să știm despre mențiunile de pe etichetele alimentelor

0
49
Kaufland

HACCP, FSSC, Food Safety System Certification sau ISO: 22000… sunt mențiuni care apar pe etichetele alimentelor pe care le cumpărăm din magazine, pe care mulți consumatori nu știu să le interpreteze.

De aceea apar confuzii, alimentate și de știri false, care duc la întipărirea imaginii incorecte asupra alimentelor. Ce înseamnă diferite mențiuni de pe etichete? Am aflat la workshopul „Alimentele – între alegere, înțelegere și realitate”, organizat de revista RO.aliment la Kaufland Alexandria pe 28 ianuarie.

„Fac un apel vis-a-vis de citirea etichetelor produselor pe care le cumpărați. Este primul pas, desigur, chiar dacă poate nu mereu putem înțelege ingredientele care sunt în utilizate în componența articolului respectiv, dar dacă deprindem această obișnuință, probabil pasul al doilea va fi să ne documentăm când găsim un ingredient pe care nu îl înțelegem. Într-o singură căutare pe internet probabil vom găsi explicația”, a recomandat Valer Hancaș, Director de Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România.

Sustenabilitatea este o axă prioritară pentru Kaufland, multe dintre produsele proprii fiind certificate într-un fel sau altul ca respectând principiile sustenabilității.

Toate produsele și mărcile proprii Kaufland au primit o certificare prin care este garantat faptul că alimentele respective au fost produse responsabil și respectă principiile comerțului echitabil. De asemenea, pe unele produse proprii Kaufland veți găsi logo-ul V, care vine de la produs vegan și respectă cerințele Uniunii Vegetarienilor Europeni. Logo-ul FSSC înseamnă că produsul conține hârtie din surse responsabile. O siglă importantă din punctul meu de vedere este standardul MSC, Marine Stewardship Council, ce oferă conformitate cu standardele internaționale aplicabile pentru pescuitul sustenabil, trasabilitatea produselor provenite din pescuit pentru pește sălbatic, deci nu din crescătorii.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să urmăriți workshopul organizat in Kaufland Alexandria si transmis live pe Facebook.


Despre campania „Să înțelegem mai bine alimentele”

Campania de informare și conștientizare a beneficiilor consumului inteligent și echilibrat de alimente „Să înțelegem mai bine alimentele” și-a propus educarea consumatorului, apelând la ajutorul celor mai apreciați specialiști ai momentului, pentru ca publicul să redobândească încrederea în alimente.

Organizată de RO.aliment cu sprijinul organizațiilor profesionale APRIL, ARC, ASMP, ROMALIMENTA, APAR, ROMPAN, a IBA București și a partenerilor companii de procesare din industria alimentară, campania „Să înțelegem mai bine alimentele” a debutat în 2019.

Prima etapă a campaniei în 2020 s-a desfășurat pe 28 ianuarie la Kaufland Alexandria. Pe parcursul workshopului am aflat ce conțin alimentele, cum citim corect o etichetă și cum alegem corect alimentele de la raft de la:

  • Valentina Veronica Mitran Piticu – Vicepreședinte ANPC,
  • Valer Hancaș – Director de Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România,
  • Dorin Cojocaru – Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL,
  • Magdalena Obădan – medic stomatolog INPLANT CONSULT SRL.

Seria evenimentelor de acest gen va continua și în 2020. Pentru a afla programul complet de anul acesta, urmăriți știrile pe www.roaliment.ro.