Este bine sa eliminam toate produsele cu nitriti ca dauneaza sanatatii. FALS!

0
66

Problema consumul de carne si corelarea acestuia cu aparitia mai multor boli a fost discutata in deschiderea campaniei „Sa intelegem mai bine alimentele”, organizata de RO.aliment la inceputul lunii iunie in Bucuresti.

„Au circulat si circula in continuare foarte multe stiri false despre consumul de carne rosie si consumul de produse din carne. In ceea ce priveste continutul de nitrati si nitriti, exista raportul EFSA precizeaza foarte clar ca dozele care sunt permise in momentul de fata a fi introduse in aceste produse din carne sunt sigure. In momentul de fata, avem 150 de miligrame/kilogram incorporare in produs si 100 de mg/kg pentru conserve. Acesti nitriti au un rol bine determinat, de a inhiba potentiala dezvoltare a Clostridium botulinum, care produce grave afectiuni ce pot duce la deces. Este un produs care este folosit de zeci de ani, poate de sute de ani. Procesatorii si din Romania si din UE dozeaza foarte corect si mentin in limitele care sunt permise acesti aditivi (E250 si E252)”, a punctat Dana Tanase, Directorul Executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

Lipsa nitritilor din produsele consumate atrage dupa sine un risc mult mai mare, a explicat Dorin Cojocaru, Presedintele Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui – APRIL.

„Pentru consumatorii care blameaza nitritii… Va intreb: ce preferati sa muriti: botulism sau nitriti? Pentru ca nitritii, daca ii luati in cantitate reglementata de altfel, ii eliberati prin organism. Dar de botulism, va spun… Botulismul produce o toxina, care sub 1 mg omoara un elefant. Au fost cazuri la o shaormerie, cand a murit un copil. Botulismul e o toxina atat de puternica si periculoasa incat aveti doar cateva minute la dispozitie sa actionati. Nu mai puteti sa respirati pentru ca apar contractii musculare la nivelul cavitatii toracice si va simtiti ca-ntr-o cutie de tabla in care va sufocati”, a declarat liderul asociatiei.

Despre virulenta botulismului a vorbit si Nastasia Belc, Director General Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucuresti.

„In Franta, in urma cu multi ani, au murit peste 60 de persoane din cauza unor conserve de casa. Clostridium botulinum exista peste tot si poate sa apara din fructe si legume intr-un borcan de gem. Daca nu este bine sterilizat si nu este bine procesat, gemul faciliteaza aparitia acestor accidente, pe care nu le putem identifica inainte de consum (nu se curbeaza borcanul de exemplu). Toxina este de 15 ori mai toxica decat orice otrava.”

Declaratiile au fost facute in cadrul campaniei „Sa intelegem mai bine alimentele”, organizata pe 7 si 8 iunie in Mall Promenada din Bucuresti. Pentru detalii despre urmatoarea intalnire cu specialistii, urmariti stirile RO.aliment.