Surse de informare corecta: cum distingem stirile false de cele corecte

0
274
corecte

Verificarea acuratetei datelor prezentate intr-o stire devine o problema cand chiar si cele mai mari publicatii sau cele mai apreciate televiziuni transmit informatii eronate sau interpretari gresite ale unor date corecte.

Misiunea distingerii unei stiri false ce vizeaza domeniul alimentar este cu atat mai dificila cu cat, in anumite cazuri, este nevoie de mai mult decat o verificare, pe firul logic, al datelor prezentate. Din postura de consumator, fara cunostinte de specialitate, adeseori plecam de la o incredere generala in publicatia in sine, ceea ce se dovedeste a fi nu neaparat cea mai buna abordare in multe dintre cazuri.

Specialistii invitati la workshopul „Demontam stirile false despre alimente”, organizat de RO.aliment la Iasi, au incercat sa traseze cativa pasi prin care ne putem da seama daca stirea pe care o citim este falsa sau nu.

„In primul rand, trebuie sa vedem cine este sursa citata. Daca este vorba de o autoritate cu competente in domeniu, putem avea incredere in ea. La fel si in cazul unei universitati sau unor asociatii de producatori. Acestea sunt sursele care nu isi permit sa ne minta. In al doilea rand, chiar daca stirea este publicata pe una dintre cele mai apreciate site-uri, este bine sa analizam si autorul. Poate ca nu este de specialitate, pentru ca, in fond, nu toti jurnalistii au specializari in domeniul in care relateaza si, totodata, nu toti medicii scriu in presa. Dar ce ne poate spune numele autorului, la o simpla cautare, este cu ce fel de stiri este asociat acesta, daca i se asociaza numele cu articole serioase, daca a transmis informatii corecte in trecut si daca furnizeaza linkuri catre sursele de informare corecta”, a declarat Dr. Corina-Aurelia Zugravu – profesor asociat la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, si medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei la workshopul „Demontam stirile false despre alimente” de la Iasi.

Specialistii sunt ca si noi consumatori de alimente, de stiri, insa anumite informatii creditate cu multa incredere de multi consumatori, ce prezinta date nerealiste, ii fac sa insiste pentru lansarea unei campanii nationale de informare si educare despre alimente.

„Recent, am citit un articol care spunea cu multa convingere ca nu este bine sa asociem legumele si fructele in timpul unei mese. Dragi consumatori, aceasta este o teorie din anul 1910, iar intre timp lucrurile s-au schimbat foarte mult si realitatea nu mai este deloc aceasta.

Alta teorie vehiculata recent viza un produs al stupului, care ar fi atat de extraordinar incat impiedica imbatranirea, pentru ca impiedica scurtarea telomerilor. Telomerii sunt niste sireturi de la capatul ADN-ului, care se scurteaza cand imbatranim. A fost un singur studiu efectuat pe acest subiect, in 2014, pe animale, ce nu a mai putut fi reprodus. Cu toate acestea, a dus la invadarea pietei cu astfel de produse care iti promit ca daca le vei lua nu o sa mai imbatranesti niciodata. Inteleg ca alimentele sunt foarte importante si ca trebuie sa fim foarte atenti ce consumam, dar alimentatia sanatoasa isi face efectul in timp, nu de azi pe maine. Nu astept ziua de maine ca sa fac schimbarea, ci trebuie sa ne inarmam cu rabdare”, a adaugat dna doctor.


Despre campanie
Campania „Sa intelegem mai bine alimentele” a debutat pe 7 iunie 2019, in Mall Promenada Bucuresti, cu un workshop ce a facilitat intalnirea specialistilor din cercetare, cu reprezentantii producatorilor din industria alimentara si consumatorii finali. Cu sprijinul organizatiilor profesionale din industria alimentara (APRIL, ARC, ASMP, ROMALIMENTA, APAR, FNDA, ROMPAN) si a IBA Bucuresti, caravana a poposit si la Pallas Iasi (19 – 20 iulie), urmand sa revenim la Auchan Titan Bucuresti (9-10 august) si apoi la Iulius Mall Cluj (septembrie).


FORMULAR DE INSCRIERE CAMPANIE

Pentru a afla programul complet, accesati link-ul RO.aliment: https://www.roaliment.ro/intelegem-alimentele/ 

Poze elocvente de la cee 2 activari, Mall Promenada si Pallas Iasi gasiti accesand link-urile de mai jos:

POZE CAMPANIE ACTIVARE 1 – MALL PROMENADA BUCURESTI

POZE CAMPANIE ACTIVARE 2 – PALLAS MALL IASI

BENEFICIILE ASOCIERII NUMELUI DUMNEAVOASTRA IN CAMPANIA „SA INTELEGEM MAI BINE ALIMENTELE”:

• Castigati brand awareness pentru produsele dvs.
• Beneficiati de o campanie ampla de marketing si promovare ce va evidentia produsele dumneavoastra atat online, cat si offline.
• Participati activ la o campanie unica de constientizare, informare si educare a consumatorilor.
• 6 luni de vizibilitate.
• Puteti beneficia de transferul de influenta de la fenomenul „healthy”, care a trezit constiinta publicului, catre compania dvs.
• Asocierea numelui companiei dvs cu ideea de hranire inteligenta si sanatoasa. Campania beneficiaza de sprijinul specialistilor in nutritie recunoscuti in domeniu.
• Vizibilitate prin promovarea pe retelele de social media pe paginile de Facebook si Instangram ale locatiilor in care desfasuram activari dar si prin intermediul campaniilor media initiate de RO.aliment.
• Promovarea brand-ului prin articolele care vor fi publicate de partenerii media, atat pe online, cat si la radio si TV.
• Vizualurile afisate in cadrul panourilor situate in blocurile din apropierea zonelor de desfasurare a activarilor.
• Anuntarea participarii in newsletter-ul RO.aliment.

CERE MAI MULTE DETALII