facebook

Climate Action Network critică istoricul ecologic al comercianților francezi

Data:

Share post:

Supermarketurile promovează carnea și lactatele „industriale” în detrimentul alternativelor durabile, sugerează cercetarea Climate Action Network.

Un studiu al impactului asupra mediului al alimentelor disponibile în supermarketurile franceze a tras o concluzie uluitoare:

„Niciun supermarket nu permite consumatorilor să aibă alimente durabile”.

Climate Action Network a publicat un studiu care examinează rolul pe care supermarketurile franceze îl joacă pentru a sprijini tranziția consumatorilor către modele mai durabile de consum de alimente. Activiștii pentru climă au evaluat performanța a opt rețele de supermarketuri principale de retail din Franța: Auchan, Carrefour, Casino, Intermarché, E. Leclerc, Lidl, Monoprix și Super U. Potrivit raportului, mai degrabă decât promovarea dietelor durabile, supermarketurile reprezintă de fapt „obstacole” în comercializarea alimentelor durabile pentru consumator.

Cercetătorii au observat că producția de alimente și băuturi este responsabilă în prezent de 25% din totalul emisiilor noastre de gaze cu efect de seră, dintre care două treimi provin din produse de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele. Prin urmare, dietele noastre au o relație directă cu distrugerea mediului și schimbările climatice, a susținut Climate Action Network. Această problemă este interconectată cu sănătatea populației, alegerile noastre alimentare contribuind, de asemenea, la progresia bolilor cronice precum obezitatea, diabetul și anumite tipuri de cancer. „Aceste lucruri trebuie să se schimbe”, a insistat Climate Action Network.

Și având în vedere poziția dominantă de pe piață a segmentului de supermarketuri, Climate Action Network consideră că retailerii cu amănuntul trebuie să schimbe această situație. În Franța, 70% dintre alimente sunt achiziționate prin supermarketuri.

„Abilitatea noastră de a avea o dietă durabilă depinde, prin urmare, în mare măsură de practicile mărcilor de retail.”

Dar comercianții cu amănuntul nu reușesc să ofere consumatorilor acces la alimente durabile, sugerează studiul – realizat de Réseau Action Climat.

Comercianții cu amănuntul promovează carnea și produsele lactate „industriale” în detrimentul alternativelor durabile.

Cercetătorii au evaluat performanța fiecărui lanț pe baza unui număr de criterii de sustenabilitate. Fiecare companie a primit o notă de la 1 la 20 – dar nimeni nu a obținut un scor mai mare de zece. „Prin urmare, niciun supermarket nu permite consumatorilor să aibă alimente durabile”, au insistat militantii pentru mediu.

Climate Action Network a avut o problemă deosebită cu o serie de practici pe care le-a caracterizat ca fiind banale în Franța. Reclamele și promoțiile au încurajat achiziția de carne și produse lactate, contrar recomandărilor de sănătate publică, au menționat aceștia. Spațiul pe rafturi din segmentele pentru carne și produse lactate este înclinat spre producția „industrială” „în detrimentul unor produse mai durabile”, au susținut ei, remarcând că mai puțin de 10% din carnea de pe rafturi este ecologică.

De asemenea, comercianții cu amănuntul nu reușesc să „facilizeze tranziția către o dietă mai bazată pe plante”, 92% dintre mesele preparate vândute la cele mai mari supermarketuri din Franța conținând carne sau pește.

Inacțiunea vinovată a autorităților publice”

Climate Action Network a spus că această situație poate fi „explicată prin inacțiunea culpabilă a autorităților publice” și sugerează că instituțiile publice franceze trebuie să implementeze o politică care să susțină o tranziție către un consum alimentar durabil.

„Acest studiu demonstrează și responsabilitatea importantă a autorităților publice. Cadrul de reglementare actual este defectuos, deoarece permite supermarketurilor să promoveze produse dăunătoare sănătății și planetei, să facă majorări excesive la produsele durabile și să nu ofere o remunerație echitabilă fermierilor”, a insistat Climate Action Network.

„Mai pe larg, acțiunea autorităților publice în materie de hrană este insuficientă și uneori contrară provocărilor tranziției”, au spus aceștia invocând „lipsa” sprijinului public pentru agricultura durabilă, „timiditatea” campaniilor de promovare a unui diete pe bază de plante și „lipsa de informații” cu privire la impactul asupra mediului al produselor alimentare disponibile consumatorilor.

Urgența politicilor publice ambițioase”

Climate Action Network insistă că există un sprijin larg pentru astfel de inițiative în Franța. Potrivit datelor furnizate de organizație, 80% dintre cumpărătorii francezi doresc să consume mai responsabil, iar 76% sunt gata să mănânce mai puțină carne.

Grupul de susținere a mediului face apel la factorii de decizie francezi să facă o serie de ajustări despre care cred că vor da puterea consumatorilor să sprijine transformarea durabilă a sistemului alimentar. Acestea includ obligarea ca etichetarea produselor alimentare să includă indicatori de impact asupra mediului și metode de agricultură ecologică; interzicerea publicității și marketingului pentru produsele de origine animală și produsele din carne (nuggets, burgeri, pizza etc.) „cu excepția produselor ecologice și Label Rouge”.

Organizația dorește ca guvernul să se folosească de pârghii fiscale pentru a crește accesibilitatea și disponibilitatea produselor din „modele agricole durabile”, inclusiv agricultura ecologică. Această abordare ar putea include limitarea marjei de profit pe care comercianții mari cu amănuntul o pot aplica produselor ecologice pentru a reduce prețurile și pentru a promova paritatea prețurilor cu producția convențională pentru consumatori.

Alertă alimentară: Lămâi din Turcia, cu conținut mare de pesticide

Două loturi de lămâi provenite din Turcia au fost retrase de la raft din două mari lanțuri de supermarketuri. Potrivit alertei alimentare, lămâile au...

Asociația europeană ecologică lansează un proces pentru etichetarea de mediu: „Este o încercare de a ucide Eco-Score”

Recent a explodat o dispută cu privire la utilizarea etichetei Eco-Score în Europa, organismele comerciale ecologice sugerând că aceasta produce confuzie printre consumatori, deoarece...

Grapefruit roșu din Turcia retras de la comercializare

Mai multe reţele comerciale anunţă retragerea unui lot de grapefruit roșu importat din Turcia, din cauza reziduurilor de pesticide. Reţelele comerciale Metro, Carrefour şi Anabella...

ANPC a oprit temporar activitatea comercială a 14 magazine Auchan din toată țara

Toate cele 50 de magazine Auchan controlate de ANPC au fost amendate, suma totalizând 750.000 lei. În cursul ultimei luni, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor...

Crenvurști retrași de la vânzare, după detectarea în produse a Listeriei

ANSVSA a lansat o alertă privind rechemarea voluntară de către compania Nordic Import Export a a mai multor tipuri de crenvurşti Wudy vândute în...

CELE MAI NOI ARTICOLE

DIN ACEIASI CATEGORIE

Nutri-Score este susținut de Asociația Europeană de Sănătate Publică, pe fondul dezbaterii algoritmilor

Iubit sau urât, Nutri-Score este unul dintre cele mai populare sisteme de etichetare nutrițională pentru partea din față...

Starbucks-București Mall: „Cafea cu gust ciudat! (…) Așteptări mari, rezultate mici!”

În urma unei sesizări primite la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB), o echipă de control a...

Tendințe 2023 în categoria băuturilor răcoritoare

Crizele multiple din ultima vreme, pandemia, războiul și problemele economice generate de acestea, au schimbat comportamentul consumatorilor. Și totuși...

GastroPan: Liberte, fraternite, souplesse este Tortul Anului 2023

17 martie 2023 – prima zi a celei de a 14-a ediției expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare...