facebook
Saturday, April 13, 2024
ActualitateEcotrophelia Franța: Pom'Peel'Up, prezentat de studenții Institutului Agro Rennes-Angers...

Ecotrophelia Franța: Pom’Peel’Up, prezentat de studenții Institutului Agro Rennes-Angers – upcycling pentru tescovină de mere

-

spot_imgspot_imgspot_img

Competiția pentru studenți Ecotrophélia France a făcut public câștigătorii celor treisprezece premii pentru ediția 2023. Din cele 19 proiecte prezentate, nouă au fost recompensate în trei tendințe cheie: upcycling, produse de nișă și substitute.

Pentru cea de-a 24-a ediție, competiția studențească Ecotrophélia France, care a avut loc la Rennes în perioada 27-30 iunie, a premiat nouă proiecte de inovație alimentară.

Sub tema „Reconcilierea alimentelor sănătoase cu plăcerea, respectând în același timp principiile eco-design, tranziția alimentară și impactul redus asupra mediului”, echipele de ingineri și studenți francezi au lucrat timp de câteva luni pentru a dezvolta alimente capabile să facă față provocărilor de mâine.

Ecotrophelia France d’Or a fost acordat produsului Pom’Peel’Up, prezentat de studenții Institutului Agro Rennes-Angers. Aceștia din urmă pleacă cu un grant de 5.000 de euro pentru soluția de upcycling pentru tescovină de mere, din industria cidrului și sucului de mere din Bretania. Elevii oferă astfel o gamă de băuturi alcoolice (4°), spumante și aromate (coacăze negre, miere și ghimbir). Inovația a câștigat și premiul People’s Choice (500 EUR). Echipa câștigătoare va reprezenta Franța în competiția Ecotrophélia Europe care va avea loc la Anuga Köln pe 8 și 9 octombrie.

Ecotrophelia France d’Argent (2.000 EUR) a fost acordată Defibrés-ului, dezvoltat de studenții de la Institut Agro Montpellier. Este un produs culinar din legume, dar fără fibre. Ideea este de a aduce beneficiile legumelor unei populații intolerante la fibre. Inovația vine în două game: sucuri de legume și ingrediente pentru gătit din fructe și legume. De asemenea, produsul a câștigat Premiul pentru Inovație în Fructe și Legume (4.000 EUR).

Ecotrophelia France Bronze (1.500 de euro) recompensează alternativa la cafeaua Arsène, propusă de studenții de la Oniris Nantes și de la Nantes Atlantique School of Design. Proiectul evidențiază o alternativă la cafea pe bază de lupin prăjit în capsule compostabile acasă. Noutatea a fost premiată și cu premiul Studenții noștri au curaj (700 EUR).

Premiile Innovation Nutrition and Product Inovation pentru pescuitul francez evidențiază Ma’Croc de la Ensaia, FMA, IAE și Ensad, un macrou franțuzesc mărunțit și cartofi dulci acoperiți cu un pesmet pe bază de nucă de cocos de la Paimpol.

Premiul Meat Inovation recompensează Quartier n°5 al Agro Institute Rennes-Angers. Această gustare pune în valoare inima de vită, până acum puțin apreciată în alimentația umană. Produsul se prezintă sub formă de bucăți de carne cu un sos care se schimbă în funcție de anotimpuri.

Premiul pentru inovație Leguminoase onorează prajitura sănătoasă de la ESA Angers. Particularitatea sa: compoziția sa 100% vegetală pe bază de leguminoase, cereale și semințe oleaginoase.

Premiul pentru Alimentație Durabilă recompensează creația studenților de la Ensaia, FMA, Ensad cu biscuiți aperitiv pentru copii La Pair’o Magique.

Senior Food Prize este acordat pentru Mir&Tille de Oniris Nantes.

În cele din urmă, premiul pentru antreprenoriat este acordat Fitavore, o gustare prăjită bogată în proteine, prezentată de studenții de la Institut Agro Montpellier.

Ecotrophelia România

Concursul similar din România s-a defășurat la jumătatea lunii trecute (15-17 iunie 2023).

Pastele de carne inventate de studenţii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi au câştigat competiția Ecotrophelia România şi vor fi brevetate, iar studenţii care au creat acest fel de mâncare vor reprezenta România la concursul Ecotrophelia Europe 2023, din Germania.

Meatatelli, pastele de carne, au fost inventate de cinci studenţi de la două facultăţi din cadrul Universităţii ieşene de Ştiinţele Vieţii: Facultatea de Agricultură şi Facultatea de Ingineria resurselor Animale şi Alimentare. Denumirea vine, de fapt, de la alăturarea cuvintelor “meat”, care înseamnă carne, în engleză, şi care este ingredientul principal din produsul care a entuziasmat juriul Ecotrophelia România, şi tagliatelle, pastele care arată ca nişte panglici lungi şi plate (tagliatelle pot fi servite cu o varietate de sosuri, dar reţeta clasică este un sos de carne sau sos bolognese).

Practic, studenţii din echipa Meatatelli au scurtat mult timpul de preparare – în loc să fierbi paste şi să prepari un sos, prepari direct pastele din carne – reuşind astfel să împace şi consumatorii care preferă în mod obişnuit o alimentaţie cu mai multe proteine din carne, dar nu au prea mult timp pentru gătit, şi pe cei care mănâncă paste cu plăcere. Ideea produsului a plecat din piaţă, susţine coordonatorul echipei Meatatelli, Marius Ciobanu, care este şef de lucrări la Facultatea de Agricultură, în Departamentul Tehnologii Alimentare:

“Ideea a plecat de la o mămică a unui copil de doi ani. Ea ne-a spus că, feciorul ei nu mănâncă decât paste. Aşa ne-am gândit să facem un aliment nutritiv, care te hrăneşte. Că pastele… Ştiţi cum e şi cu pâinea. Pâinea te satură, dar nu te hrăneşte”.

În plus, spune Marius Ciobanu, pentru Meatatelli s-a început deja procedura prin care se va cere brevetul de invenţie, iar pastele din carne vor face parte din portofoliul de produse al unităţii de procesare a cărnii din USV Iaşi. De altfel, echipa Meatatelli s-a gândit deja la următorii paşi de dezvoltare. În anul 2024, dacă totul merge conform planului, pastele de carne vor fi lansate în magazinul propriu al USV Iaşi, iar în până în 2027 vor să realizeze expansiunea către firme din HoReCa şi către producţia de masă.

Deocamdată însă, inventatorii Meatatelli, studenţii Cosmina-Liliana Ghetla, Răzvan-Andrei Calcan, Beatrice –Angela Gheorghe, Teodora Elena Acsinte, Elena Iuliana Flocea şi coordonatorul lor, Marius Ciobanu, se vor pregăti pentru competiţia din octombrie, din Germania.

Podiumul competiţiei Ecotrophelia a fost completat de două echipe care au prezentat nişte produse dulci, în care au investit o doză mare de creativitate. Echipa de studenţi în anul întâi, cu Puffin, a câştigat locul al doilea, cu brioşa vegană Julie Pati, în formă de ghiveci de flori.

Echipa InnoCandy, formată din studenții Andrei Boldea, Andrei Toma, Ionuț Preda, Sabrina Dobrincu și Ana Colnicianu, coordonați de șeful de lucrări doctor inginer Amelia Buculei, a cîștigat locul III, după ce a dezvoltat produsul praline fără zahăr cu afine, zmeură, soc, răchițele și coacăze.

Juriul desemnat pentru ECOTROPHELIA a mai acordat trei premii speciale echipelor de studenți de la universitățile din Oradea, Craiova și Suceava.

Reamintim că la ediția de la USV Iași, din acest an organizată alături de Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România au participat tineri din cinci centre universitare, 12 echipe, 59 de studenți cu 23 de coordonatori.

spot_img

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Pășiți către viitorul nutriției, al tehnologiilor alimentare și longevității participând la Expo-Conferința NNS Nutriție, Nutrienți, Sănătate 2024

Facilitarea transferului de cunoștințe pe axa alimentație-sănătate între nutriționiști, dieteticieni, diabetologi, profesioniști din industria alimentară, a suplimentelor alimentare și...

Investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării cărnii de pasăre

Consiliul Concurenţei anunţă publicarea în dezbatere a angajamentelor propuse de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi mai...

Făină, reciclată din deșeurile de măsline, o „revoluție” pentru industrie

Doar 15% din măslină este folosită la prepararea uleiului de măsline. Dar cu tehnologia potrivită, restul de 85% poate...

Cum reformulează KFC clasicele produse fast-food pentru a reduce grăsimile, sarea și zahărul

Într-un efort de a reduce nutrienții problematici din produse, precum și caloriile totale, fast-food-urile și-au fost reformulat mâncărurile. De...

Studiu PwC: Vinul, un campion și un pilon solid al dezvoltarii socio-economice și rurale a UE

Comitetul European al Companiilor Vitivinicole (Comité Vins – CEEV) a prezentat in 20 martie 2024, în Parlamentul European, rezultatele...

Eșec total sau mină de aur? SGR este bun pentru … RetuRO

Din 2018 se vorbea despre introducerea sistemului de garanție-returnare (SGR). În 2020, Mircea Fechet, pe atunci ministru al mediului...

FSA își va reforma procedurile pentru reglementarea alimentele noi

Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie a fost de acord să își reformeze sistemul de reglementare aplicat...

Moldova a prezentat vinul creat de inteligența artificială la Dusseldorf

Vinul creat de inteligența artificială a fost lansat într-o ediție limitată de 150 de sticle și va continua să...

Cazeină în cartofi? Un nou-venit în agricultura moleculară învață plantele să se comporte ca mamiferele

Agricultura moleculară a fost folosită de sectorul farmaceutic încă...

TREND-uri 2024 specifice cărnii la grătar

De la an la an, procesul pregătirii cărnii la...

STUDIU OMS: Cât de sănătoși sunt burgerii ultraprocesați pe bază de plante?

Majoritatea, dar nu toți, burgerii pe bază de plante...

Kemin Human Nutrition and Health îl salută pe Charlie Peng care va ocupa poziția de Country Manager pentru China

Veteran al industriei, el vine cu o bogată experiență de conducere în managementul echipelor interfuncționale și managementul vânzărilor. Kemin Industries,...

Artesana câștigă un Premiu Internațional pentru Tranziție Alimentară, acordat de Carrefour Franța

Vineri, 29 martie 2024, în Paris, companiei și brandului Artesana, i-a fost înmânat premiul International Food Transition Awards. Această...

Retragere de urgență a unor suplimente alimentare japoneze. Au fost înregistrate și decese

A fost confirmat vineri un al cincilea deces legat de suplimentele alimentare cu drojdie de orez roşu (beni-koji) ale...

Responsabilitatea supravegherii sectorului avicol românesc revine ANSVSA

Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii...

Produse din carne de pui cu Salmonella

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) se află în plină campanie de verificare a tuturor produselor din carne de...

Creați băuturi răcoritoare cu suc de fructe, gustoase și mai puțin zahăr

În timp ce consumatorii sunt în căutare de opțiuni gustoase cu mai puțin zahăr, producătorii de băuturi sunt provocați...

Shrinkflation: pierd mărcile clienți în efortul ascuns de a reduce costurile?

Fără prea multă zarvă, mărcile au micșorat dimensiunea unor produse de o vreme, dar consumatorii nu se lasă păcăliți...

Inteligența Artificială schimbă modul de manipulare a paleților

Prin utilizarea Inteligenței Artificiale în procesul de detectare a paleților și evitare a obstacolelor, robotul autonom mobil MiR1200 Pallet...

Soluții inovatoare de depozitare a alimentelor pentru a spori siguranța și calitatea produselor

Depozitarea alimentelor este crucială în menținerea siguranței și calității produselor, servind drept coloană vertebrală a industriei de fabricare a...

Noi oportunități de formulare – proteine din mazăre NUTRALYS®

Roquette lansează patru proteine multifuncționale din mazăre concepute pentru a îmbunătăți gustul, textura și creativitatea în domeniul alimentelor pe...

Analiză ANF: Care au fost produsele vegetale cu cele mai multe pesticide în 2023

În anul 2023, prin programul național de monitorizare a reziduurilor de pesticide al Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), structură din...

Produse din carne de pui infestate cu salmonella

Un control al ANPC efectuat la societatea Rewe Romania S.A., atât la depozitul situat în comuna Ștefănești, cât și...

CSDDD susținută de UE: Ce s-a schimbat?

După mai multe săptămâni de întârziere, CSDDD a câștigat în sfârșit sprijinul UE. Totuși, a fost nevoie de o...

UK legislație: O etichetare „mai corectă și mai clară” a alimentelor

Potrivit lui Steve Barclay - Secretarul pentru Mediu la Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale, UK, guvernul Regatului...

Lista alimentelor cu preț plafonat până în decembrie 2024

Proiectul de lege care prevede prelungirea limitării adaosului la alimentele de bază a trecut de Camera Deputaților și urmează...

ANSVSA verifică autenticitatea și calitatea produselor lactate. S-au dat amenzi de un milion de lei

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a desfășurat controale tematice în perioada 16 – 29 februarie...

Alimentele UPF, asociate cu 32 de rezultate precare de sănătate în cel mai mare studiu de până acum

De ce ar putea consumul de alimente ultraprocesate (UPF) să fie legat de rezultatele precare de sănătate? Aceasta este...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă