facebook
Friday, May 17, 2024
IngredienteFăină, reciclată din deșeurile de măsline, o „revoluție” pentru...

Făină, reciclată din deșeurile de măsline, o „revoluție” pentru industrie

-

Doar 15% din măslină este folosită la prepararea uleiului de măsline. Dar cu tehnologia potrivită, restul de 85% poate fi valorificat, potrivit start-up-ului israelian PhenOlives.

Uleiul de măsline este o afacere cu peste trei milioane de tone metrice produse în fiecare an. Și totuși, sectorul este enorm de risipitor: pentru a produce ulei de măsline, se folosesc doar 15% dintr-un fruct. Deșeurile semi-solide rămase, cunoscute sub numele de tescovină se oxidează rapid, devin toxice și sunt în mare parte aruncate.

Inovatorii din Israel lucrează pentru a recicla acest presupus deșeu pentru a obține un rezultat diferit. După ce a brevetat o tehnologie „avansată” care previne oxidarea, start-up-ul PhenOlives transformă acest flux secundar de ulei de măsline în făină pentru industria alimentară.

„Suntem prima companie care a dezvoltat o soluție pentru a opri oxidarea deșeurilor de ulei de măsline”, a explicat Len Pader, VP Dezvoltare de afaceri la PhenOlives. „Aceasta este o revoluție pentru industria uleiului de măsline.”

Problema cu deșeurile de măsline… și cum să o rezolvăm

La presele de ulei de măsline, camioanele încărcate cu măsline se deplasează în mod regulat pentru a preda încărcături mari de materie primă pentru producția de ulei. Ceea ce mulți nu vor ști, este că alte camioane încărcate părăsesc frecvent fabrica.

Tescovina, un flux secundar al procesului de producție a uleiului de măsline, este îndepărtată în acest fel. Deoarece tescovina se oxidează rapid, de obicei merge la groapa de gunoi. O parte poate fi aruncată lângă culturi, dar se știe că va contamina solul. Mirosul este, de asemenea, „îngrozitor”, a amintit Pader. Aceste deșeuri reprezintă cea mai mare parte a producției fermierilor, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, fermierii sunt plătiți pentru doar 15% din ceea ce produc.

În efortul de a valorifica aceste deșeuri, ajutând în același timp producătorii de măsline să câștige mai mult pentru eforturile lor, PhenOlives a dezvoltat o tehnologie patentată capabilă să prevină oxidarea tescovinei de măsline.

„Este un proces natural”, a declarat CEO-ul Chen Lev-Ari pentru FoodNavigator. Start-up-ul scoate tescovină din fabrica de ulei măsline, o trece prin mașinile sale brevetate (despre care nu a dat date) și separă subprodusul în diferite componente: pulpă, apă industrială și semințe.

Pulpa este apoi uscată și măcinată într-o făină fără gluten, antioxidanții pot fi extrași din apa industrială, iar semințele au potențialul de a fi utilizate de alte industrii, altele decât cele alimentare și băuturi, a dezvăluit Lev-Avri. „Nu există risipă.”

Beneficiile nutriționale și potențialul de aplicare al făinii

Pentru PhenOlives, tescovina uscată și măcinată, este actul vedetă. Ca făină, nu are culoarea albă standard a unei alternative de grâu rafinat, ci are o culoare ușor maronie.

„Are o mulțime de proprietăți uimitoare pe care nicio altă făină nu le are astăzi pe piață”, ni s-a spus.

O parte din aceste proprietăți sunt legate de antioxidanții conținuți (cum ar fi tirozolul și hidroxitirosolul) proveniți din apa de măsline aruncată, iar o alta sunt polifenolii prezenți în mod natural în măsline (care au inspirat numele PhenOlives).

Făina de măsline este, de asemenea, extrem de bogată în fibre. În timp ce o făină albă simplă convențională conține mai puțin de 3% fibre, făina de măsline de la PhenOlives conține 80%. Este, de asemenea, săracă în zahăr, grăsimi și calorii și bogată în carbohidrați.

Măslinele: o tendință în creștere în alimente și băuturi?

PhenOlives nu este prima afacere care recunoaște potențialele beneficii pentru sănătate ale măslinelor. Anul trecut, Starbucks și-a lansat marca Oleato, care amestecă în cafea ulei de măsline extravirgin.

Ceea ce Starbucks aduce la băuturi, PhenOlives aduce la mâncare, a sugerat CEO-ul Chen Lev-Ari. „Suntem de acord că oamenii ar trebui să se bucure de beneficiile uleiului de măsline în fiecare zi. Făina noastră de măsline permite oamenilor să aibă acces la beneficiile uleiului de măsline, prin alimente.”

PhenOlives vizează sectorul panificației. Fiind neutră ca gust, făina fără gluten are un potențial enorm, ni s-a spus, de la pâine la paste, prăjituri și biscuiți. În funcție de produs, se introduce o proporție diferită de făină de măsline.

Biscuiții, de exemplu, pot fi făcute cu 100% făină de măsline, în timp ce o pastă este mai probabil să folosească 50%. Pâinea se poate face cu 20%, iar fursecurile cu 30%.

Pentru a face paste, PhenOlives recomandă utilizarea a 50% făină obișnuită și 50% făină de măsline.

Pulpa uscată are, de asemenea, potențial pentru alte aplicații în afara brutăriilor, servind ca stabilizator fără gluten, de exemplu, pentru utilizare ca supliment de fibre în sectorul nutraceutic. PhenOlives explorează, de asemenea, oportunități în hrana pentru animale domestice.

Este făina de măsline un aliment nou?

Deși măslinele au fost consumate de milenii, procesul de antioxidare al PhenOlives este nou-nouț.

În Israelul natal al start-up-ului, făina de măsline a fost aprobată ca aliment nou. În SUA, tehnologia PhenOlives este în prezent în curs de revizuire GRAS, iar în UE, nu se așteaptă să necesite aprobarea alimentelor noi, având în vedere că făina este un derivat al măslinelor. În plus, procesul de făină de măsline este „complet natural”, „fără substanțe chimice sau aditivi folosiți”.

Pe listele de ingrediente, start-up-ul se așteaptă că va apărea pur și simplu ca „făină de măsline”.

Din punct de vedere al prețului, PhenOlives dorește să fie competitiv cu alte făinuri fără gluten de pe piață.

„Ajută că nu trebuie să ne ocupăm de livezile de măslini pentru a face făina”, a explicat CEO-ul. „Deoarece folosim un flux secundar, suntem capabili să ne menținem prețul în linie. Scopul nostru este să fim la fel sau sub făinurile fără gluten la preț.”

În ceea ce privește modelul său de afaceri, PhenOlives colaborează cu fabrici de ulei de măsline pentru a-și asigura materia primă, procesând-o la propriile sale locații (situate relativ aproape de fabricile de ulei de măsline) și producând ingrediente pentru a vinde B2B. Procedând astfel, PhenOlives se așteaptă ca fabricile să plătească fermierilor mai mult pentru măslinele lor.

Tescovina va fi obținută aproape exclusiv din Europa, unde se produce marea majoritate a uleiului de măsline. Deși Israelul produce ulei de măsline, acesta reprezintă doar 0,1% din producția globală. PhenOlives este cu ochii pe țări precum Spania, Grecia, Italia și Portugalia.

PhenOlives a primit 2,8 milioane NIS (698.000 EUR) de la Autoritatea pentru Inovare din Israel și, la închiderea primei runde de finanțare, intenționează să extindă comercializarea făinii de măsline, în timp ce dezvoltă simultan noi produse din pulpa de măsline și apă industrială.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură, păstrând astfel proteinele cheie intacte. Pasteurizarea...

Știrile ultimelor zile

Adevărata măsură a culorii – avantajele spectrometriei

P entru asigurarea calității prin măsurarea culorii, 95 din Top 100 Companii din industria alimentară din întreaga lume se bazează...

Prima fabrică de bioreciclare PET din lume

Carbios , o companie de biotehnologie care urmărește să transforme ciclul de viață al materialelor plastice și textilelor, a...

Îndulcitorul artificial neotamul nu crește pofta de mâncare, dar ar putea afecta intestinul

Neotamul este folosit pentru a îndulci băuturi, sosuri și produse de panificație dulci. S-a descoperit recent că neotamul nu are...

Heatflation: Ce este și cum afectează industria alimentară?

Aproape sigur că veți fi auzit de inflație, poate că ați auzit de shrinkflation, dar ați auzit de heatflation? Industria...

Tehnici lean si tehnologie Industrie 4.0 pentru eficientizarea liniilor de producție

În fața unor provocări economice precum inflația și deficitul de materiale / forță de muncă, eficiența producției este crucială...

„Cel mai ușor” capac din PET pentru băuturi răcoritoare carbogazoase

Origin Materials, o companie specializată în dezvoltarea materialelor cu amprentă negativă de carbon, a lansat capacul PET pentru băuturi...

Ce este „sogflația” și cum amenință lanțurile de aprovizionare cu alimente?

Mai întâi a fost inflația, apoi a fost shrinkflation, apoi a urmat heatflation, acum există sogflation. Dar ce este...

Cele mai comandate deserturi în zilele de sărbătoare a Paștelui

Croissantele, gogoșile și tortul de morcovi sunt cele mai comandate deserturi de către români pe Glovo în zilele de...

După trecerea Paștelui, Ciolacu a descoperit fenomenul “shrinkflation” și cere măsuri urgente

Deși unele țări au adoptat deja măsuri împotriva fenomenului...

ANPC: Doar 32 de operatori economici care comercializează legume și fructe au fost în regulă din 1010 controlați

În prima jumătate a lunii aprilie 2024, Autoritatea Națională...

De ce un nou venit cu lactate hibride evită etichetarea „hibridă”

PlanetDairy, fondată de o echipă de foști directori din...

Portretul robot al unei adolescente tipice cu risc de a dezvolta o tulburare de alimentație

O astfel de adolescentă cu tulburare de alimentație se...

Biofilmul – amenințarea ascunsă a industriei alimentare și a băuturilor

Un biofilm este o comunitate structurată de microorganisme (precum bacterii, fungi, alge sau protozoare), care se atașează de o...

Kemin primește autorizație de aliment nou, pentru BetaVia Pure

Kemin Industries a primit autorizație pentru aliment nou de la Comisia Europeană pentru ingredientul său postbiotic BetaVia Pure, o...

Cotnari lansează campania „Crama Transparentă”

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri...

Amenzi de 150.000 de lei, după o acţiune de verificare a originii şi trasabilităţii produselor din pescuit

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.400 lei, după o acţiune de verificare a originii...

Interesul pentru alternative pe bază de plante a crescut semnificativ

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează...

Statele membre aprobă retragere a opt arome de fum de pe piața UE

Astăzi, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei de a nu reînnoi autorizația pentru 8 arome de fum...

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură,...

Prețul untului continuă să crească. De ce?

Prețul untului a crescut constant în ultimii ani, cu un ritm de expansiune de 18,5% în ultimul an, (variație...

Ce este comerțul paralel?

În 2021, Uniunea Europeană a deschis o investigație oficială asupra Mondelēz International pentru că ar fi restricționat comerțul paralel....

Rottaprint a înregistrat cu cca. 7% mai mulți clienți internaționali în 2023 și a raportat comenzi în 14 țări

Pentru anul în curs, compania are în plan consolidarea poziției și extinderea prezenței pe piețele din Uniunea Europeană. Rottaprint, cea...

NNS 2024: Rolul crucial al implicării partenerului în modelarea comportamentului alimentar

În sfera obiceiurilor alimentare și a adoptării unui stil de viață sănătos, rolul partenerilor apare adesea ca fiind un...

S-a descoperit o alternativă organică la pesticidele chimice

Oamenii de știință cred că au găsit o soluție organică la pesticidele chimice. Una dintre cele mai mari obiecții la...

Cercetare: 12 țări sunt responsabile pentru 60% din deșeurile de plastic gestionate prost la nivel mondial

O nouă cercetare a descoperit că 220 de milioane de tone de deșeuri de plastic vor fi generate în...

NNS 2024: Care sunt certitudinile științei referitoare la efectele benefice ale pâinii cu maia, comparativ cu pâinea obținută prin metoda directă? 

În contextul în care nutriția, asemeni oricărui alt domeniu științific, este supusă unor revizuiri, pe măsura apariției informațiilor noi...

Preţul de valorificare al mierii scăzut cu aproape 50%

Războiul din Ucraina a perturbat sectorul apicol nu numai în România ci şi în Europa. Sectorul apicol din România ar...

Țară cu țară, stradă cu stradă: Nestlé despre navigarea prin reglementările globale de reciclare

Reglementările privind reciclarea diferă între țări, regiuni și, uneori, chiar și între străzi. Nestlé speră într-o abordare mai armonizată,...

Șase factori care influențează performanța detectorului de metale

V ă prezentăm mai jos șase factori-cheie care au capacitatea de a influența eficiența detectorului de metale în detectarea...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă