facebook
Saturday, September 24, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
ActualitateMărcile de produse din plante acuzate că au creat...

Mărcile de produse din plante acuzate că au creat „un eșec de categorie”

-

Există o mulțime de discuții despre inovația bazată pe plante. Dar, potrivit lui Julian Mellentin, de la compania de consultanță New Nutrition Business, o mare parte din acest „zgomot” se reduce la „ecoul” creat de mass-media, consultanți și comunitatea de investiții. Piața produselor pe bază de plante rezonează cu adevărat cu consumatorii? Și dacă nu, de ce?

Se produce în prezent o „aglomerare” a pieței înlocuitorilor de carne pe bază de plante, în special dacă vorbim de produse recent lansate, potrivit companiei de consultanță New Nutrition Business. Și în timp ce este de așteptat a apărea și eșecuri, ca pe orice piață nouă în care companiile se adună pentru a satisface o nevoie percepută, multe dintre acestea pot fi atribuite greșelilor de bază ale strategiei.

„Există aproximativ 10 cauze comune ale eșecului în domeniul nutriției și sănătății”, a spus expertul în industrie Julian Mellentin, autorul unui nou raport, intitulat „Eșecuri – și ce poți învăța din ele”, publicat de New Nutrition Business. „Și mulți producători de înlocuitori de carne pe bază de plante au făcut majoritatea greșelilor ce duc la eșec. ”

Ca parte a cercetării sale pentru raport – publicat pentru prima dată în 2007 și acum aflat la a patra ediție – New Nutrition Business a cercetat situația financiară a unui eșantion de 100 de mărci de înlocuitori de carne pe bază de plante din Europa, SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

„Nimeni nu dădea niciun semn că a făcut profit, chiar și după cinci sau mai mulți ani de activitate”, a explicat Mellentin. „Și cei cu vânzările cu cea mai rapidă creștere au avut, de asemenea, pierderile cu cea mai rapidă creștere. ”

Ce provoacă încetinirea evoluției pe piața de înlocuitori de carne?

Mellentin a declarat pentru FoodNavigator că, la acest moment, categoria produselor înlocuitorilor de carne este deja martoră la o încetinire a creșterii în SUA și în anumite părți ale Europei, citând comentariile directorilor financiari de la companii precum Beyond Meat și Kellogg’s.

De ce? Mellentin crede că principalul motiv este că produsele nu sunt la înălțimea așteptărilor. Mărcile nu oferă gustul și textura pe care consumatorii le caută. Aceasta înseamnă că nu transformă perioada de încercare în achiziție repetată și categoria nu atinge tiparele obișnuite de cumpărare.

„Nu au performanță la gust și textura, fapt care a fost în mod constant cea mai mare cauză a eșecului mărcii de mult timp”, ne-a spus el.

Și, în timp ce categoria a cunoscut un nivel ridicat de sprijin din partea retailului, spațiul dedicat pe raft produselor pe bază de plante fiind unul generos, el nu se așteaptă ca supermarketurile să continue acest nivel de sprijin pentru o categorie subperformantă.

„Comercianții cu amănuntul au oferit mult mai mult spațiu începând aproximativ cu anul 2017, dar ei îl vor micșora în viitor”, a prezis Mellentin.

Acest lucru evidențiază pericolul la care s-au expus inovatorii produselor pe bază de plante, sărind direct la canalele de masă. Potrivit lui Mellentin, aceasta este întotdeauna o „idee proastă”.

„Cel mai bine este să începeți cu un segment de consumatori motivați și să vă extindeți pornind de acolo. În prezent, pur și simplu, nu există un grup suficient de mare de consumatori în mainstream. În consecință, este un drum lung de parcurs pentru a crește categoria de la actuala cotă de 1,4% până la 5% din vânzările totale din categoria produse din carne”, a menționat el.

O oportunitate exagerată? „Au creat eșecul categoriei”

De ce atât de multe mărci au inundat spațiul bazat pe plante și au încercat să sară direct în canalele de distribuție mainstream, atrăgând un spectru larg de consumatori?

Mellentin crede că se datorează faptului că mărimea oportunității a fost supraestimată pe scară largă.

„Mass-media, consultanții și comunitatea de investiții și-au creat propria cameră de ecou în care se pare că au decis că pentru înlocuitorii de carne, singura cale posibilă era creșterea”, ne-a spus el.

„Au existat foarte puține dovezi care să sugereze o creștere mult dincolo de „nișa mare”. Datele citate de aceste surse au fost doar o mică parte din imagine. Nu au reușit să se uite la cultura alimentară și la consumator. Nu a ajutat cu nimic faptul că au existat think tank-uri din Silicon Valley care alimentează „camera de ecou”, spunând că produsele bazate pe plante vor obține o cotă de piață de 30% până în 2030.

„Reflectă un fapt trist: că standardul de gândire și analiză aplicat alimentelor de către start-up-uri și de către consultanți a fost slab, așa cum au văzut și companiile nou înființate care continuă să facă exact aceleași greșeli pe care companiile le-au făcut cu 20 de ani. în urmă. Companiile alimentare consacrate, cu experiență, au avut tendința să nu facă aceste greșeli. ”

Cercetarea New Nutrition Business sugerează că este puțin probabil ca segmentul să atingă culmile amețitoare ale unei cote de piață de 30%, din cauza unui neajuns fundamental: nu rezonează cu mulți consumatori. Cel mai recent sondaj efectuat de New Nutrition Business în rândul consumatorilor din 5 țări a constatat că 24% dintre oameni spun că încearcă să consume mai puțină carne. Cifra era de 23% în 2020, sugerând că susținătorii plantelor nu au reușit să accelereze semnificativ numărul de consumatori pe care îi convertesc. „Creșterea numărului de înlocuitori de carne a încetinit dramatic. Acest lucru are sens, deoarece convingerile consumatorilor despre alimente și sănătate sunt fragmentate. Trebuie să vedem piețele și consumatorii așa cum sunt, nu așa cum ne-am dori să fie” , a accentuat autorul raportului.

„Executivii din fabrici, investitorii lor și ceilalți locuitori ai camerei de ecou nu au crezut că aceste realități se aplică lor. Împreună au creat un eșec de categorie, poate unul dintre cele mai mari din istoria industriei alimentare.”

Ce rezervă viitorul?

Dacă Mellentin are dreptate, iar categoria pe bază de plante începe să se blocheze, ce le rezervă viitorul brandurilor care inovează? Este posibil ca aceștia să reușească să depășească provocările legate de gust și textura și să cucerească consumatorii în număr mai mare?

„Dincolo de generația 1 actuală de produse pe bază de plante, companiile care vin pe piață cu produse pe bază de ciuperci, micoproteine etc. au șansa de a face lucrurile mai bine”, ne-a spus Mellentin.

Singurul fapt pozitiv pentru această categorie va veni dintr-o îmbunătățire tehnologică pentru a crea produse din a 2-a generație cu gust, textură, nutriție mai bune (profilul lor de micronutrienți, de exemplu, nu este bun) și liste mai scurte de ingrediente. Asta va dura 3-5 ani. Până atunci această categorie veche va rămâne ceea ce a fost încă din anii 1970 – o nișă. În SUA are o cotă de 1,4%. Aceasta este o nișă, nu mainstream.”

DIN ACTUALITATE

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare nouă simplifică procesul de creștere...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și de aleși ai altor partide,...

Din aceeași categorie

Ai nevoie de certificare? INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS

Așa cum v-a obișnuit, INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS. Ai nevoie de certificare? Atunci înscrie-te...

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica impulsul din spațiul bazat pe plante pentru a crea alternative...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât se ajunge la depășirea termenului de valabilitate în cazul unor...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Știrile ultimelor 7 zile

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Ioan Oleleu: “La nivel național numărul toxinfecțiilor alimentare a scăzut foarte mult”

Nu același lucru se poate spune despre alertele alimentare, unde, pentru a se ajunge la scăderea numărului acestora va...

ANSVSA: Produse rechemate

Lanțul de magazine Proxi a anunțat rechemarea produsului Proxi Ketchup dulce, fabricat de SC Sitemari SRL, gramaj 500g, cu...

Studiul care leagă decesele de consumul de carne roșie „pare neplauzibil” și „lipsit de transparență”

După doi ani de când a fost publicat GBD 2019, cercetătorii pun sub semnul întrebării concluziile studiului. World Cancer...

Noua generație de senzori de distanță

Producătorul de senzori, SICK , a lansat un senzor de distanță de ultimă generație, OD2000, care combină fiabilitatea de...

Cooking SHOW surpriză la RO.aliment SHOW 2022, powered by Alpro & Italprod! 

👩‍🍳 Cornelia GHIȘOI - Lady CHEF România, va încânta participanții RO.aliment SHOW 2022 cu cele mai savuroase preparate ovo-vegetariene în a...

Fortificare, stevia și probiotice prin partenerii KUK Romania

La RO.aliment SHOW, între 12 și 14 septembrie la Hotel Clermont Covasna, KUK va trimite o echipă de experți...

Care este domeniul legal de aplicare al cuvântului „probiotic”? Afli participând la RO.aliment SHOW, fizic sau online!

Un răspuns la această întrebare veți afla din cuprinsul prezentării „Probiotice interconectate cu industria alimentară”, susținute de Prorectorul USAMV...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă