facebook
Home Ambalaje Etichetare Proteina din fasole mung de la JUST Egg câștigă aprobarea UE. Lansarea...

Proteina din fasole mung de la JUST Egg câștigă aprobarea UE. Lansarea este așteptată „înainte de sfârșitul anului”

0
377
Sursa: pixabay.com

website builder

Ingredientul cheie al alternativei la ouă de la Eat Just, proteina din fasole mung, a primit aprobarea Comisiei Europene. Decizia „deschide ușa” distribuției în întreg blocul comunitar, potrivit CEO-ului Eat Just, Josh Tetrick.

Proteina din fasole mung (Vigna radiata) este acum autorizată în Europa ca aliment nou („novel food”). Poate fi utilizat în analogi de proteine sau înlocuitori ai produselor standard, cum ar fi carnea, peștele sau ouăle.

Autorizația vine la puțin peste doi ani după ce Eat Just, Inc., cu sediul în SUA, și-a depus cererea de aprobare a proteinei – ingredientul cheie în înlocuitorul său de ouă pe bază de plante JUST Egg – în martie 2020 și la mai puțin de șase luni după opinia pozitivă a Autorității pentru Siguranța Alimentelor despre alimentul nou.

În octombrie anul trecut, avizul științific al agenției UE a considerat că pudra proteică extrasă din semințele plantei de fasole mung nu este „dezavantajoasă din punct de vedere nutrițional” și este sigură în condițiile și nivelurile de utilizare propuse.

În analizele EFSA, aceasta a remarcat că fasolea mung este consumată pe scară largă în Asia și este legată structural de proteinele din alte leguminoase consumate pe scară largă, cum ar fi soia, lupinul și mazărea.

Eat Just privește spre piețele germană și daneză

Pentru Eat Just, aprobarea de piață de către Comisie reprezintă un moment de „reper”. Proteina din fasole mung este prima proteină nouă de leguminoase care este considerată sigură în cadrul regimului alimentar nou al UE.

Conform aprobării, utilizarea de către Eat Just a proteinei din fasole mung pentru produsele alternative la ouă nu poate fi valorificată de alte companii alimentare care doresc să introducă produse similare pentru o perioadă de cinci ani, cu excepția cazului în care acele companii obțin autorizație în mod similar prin același proces de aplicare pentru avizarea alimentelor noi.

După aprobarea pentru introducerea pe piața care acoperă țările aparținând Uniunii Europene și ale Asociației Europene de Liber Schimb, Eat Just se așteaptă să lanseze produsul său JUST Egg peste ocean, în al patrulea trimestru al acestui an.

„Germania și Țările de Jos sunt ținte cheie pentru JUST Egg”, a explicat Andrew Noyes, șeful departamentului de comunicații globale și afaceri publice, Eat Just, Inc.

Marea Britanie este, de asemenea, de interes, a dezvăluit el. Eat Just colaborează activ cu Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie pentru o cale de reglementare pentru intrarea pe piață.

Eat Just are în vedere mai multe canale de vânzare. „Echipa noastră a vorbit cu partenerii din comerțul cu amănuntul și din serviciile alimentare de pe întreg continentul care și-au exprimat interesul pentru stocarea JUST Egg de îndată ce primim aprobarea de reglementare și putem începe vânzările și distribuția pe tot continentul”, a spus Noyes pentru FoodNavigator.

Nutriție și aprovizionare

Proteina de fasole mung Eat Just este izolată din semințele uscate de fasole mung într-o succesiune de etape care se încheie cu un proces de uscare. Ingredientul final este format din aproximativ 85% proteine, 3-4% grăsimi și 3-5,5% umiditate.

În SUA, lista de ingrediente JUST Egg include izolat de proteine din fasole mung, ulei de canola presat, ceapă deshidratată, extracte naturale de morcov și turmeric pentru culoare și citrat de potasiu, printre alte ingrediente.

O porție conține 70 kcal, 5 g grăsimi, 5 g proteine, 170 mg sodiu și este lipsită de zaharuri și colesterol.

Compania se aprovizionează cu fasole mung din „diverse părți” ale lumii, inclusiv Asia și Africa. Pentru Europa, procesarea proteinelor se va desfășura în Germania la o unitate Eat Just construită în parteneriat cu furnizorul de ingrediente Emsland Group.

„Această fabrică va contribui la asigurarea unei infrastructuri de producție pentru JUST Egg, care este de încredere, eficientă și extensibilă pe măsură ce intrăm pe noi piețe europene”, a spus Noyes.

Oul pe bază de plante poate fi numit „ou” în Europa?

Deși obținerea aprobării pentru proteina sa din fasole mung este un „pas monumental”, aceasta nu înseamnă că europenii ar trebui să se aștepte să vadă JUST Egg pe rafturile supermarketurilor în următoarele săptămâni.

„Echipa noastră verifică anumite reglementări și mai lucrează la designul ambalajului, la asigurarea parteneriatelor inițiale de vânzări și distribuție și la alte activități în timp ce ne pregătim să aducem JUST Egg în primele noastre țări europene”, a spus Noyes.

În Europa, comercializarea alternativelor pe bază de plante a stârnit controverse în ultima vreme. În 2017, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis că produsele pur pe bază de plante nu mai pot folosi denumiri de lactate, cum ar fi „lapte”, „unt”, „brânză” sau „iaurt”.

În 2020, Parlamentul European a votat împotriva interzicerii terminologiei „carne” pentru alternativele pe bază de plante, ceea ce înseamnă că „burger”, „cârnat” sau „friptură” pentru alternativele vegetariene și vegane pot fi încă folosite.

Deci ce se poate spune de „ou”? Va putea Eat Just să își comercializeze alternativa de ou pe bază de plante ca „JUST Egg”? Christofer Eggers, partener al firmei globale de avocatură Squire Patton Boggs din Frankfurt, Germania, a sugerat că „ar putea fi o provocare”.

„Aprobarea Novel Food spune doar că produsul este sigur pentru consum. În timp ce termenul „ouă/Eier” nu se află sub aceeași protecție strictă ca denumirile produselor lactate, totuși se aplică articolul 7 din Regulamentul privind informațiile alimentare”, a spus el pentru FoodNavigator.

„Există un nume obligatoriu pentru acest [produs] și nu îl vor putea numi „JUST Egg”, deoarece nu este un produs pe bază de ouă. ”

Eggers a făcut referire la un caz recent judecat la tribunalul districtual din Dusseldorf, în care denumirea „SKYR STYLE” (Skyr este un produs lactat fermentat islandez) pentru un produs pe bază de soia a fost interzisă.

„Ar putea fi o provocare să comercializezi un produs „JUST Egg” fără a induce în eroare consumatorul.

Dar în Marea Britanie?

După cum a remarcat șeful Eat Just al comunicațiilor globale și afacerilor publice, Eat Just lucrează în paralel cu propriul proces de reglementare în Regatul Unit. Deoarece Regatul Unit s-a retras din UE, este necesară aprobarea separată a alimentelor noi, folosind serviciul de aplicare a produselor reglementat de FSA.

Acordarea aprobării pentru alimente noi în UE nu garantează că FSA din Regatul Unit va aproba și produsul ca fiind sigur, a explicat directorul Nicola Smith de la biroul Squire Patton Boggs din Birmingham, deși orice opinie din partea EFSA ar fi „de obicei” luată în considerare, deoarece parte din datele luate în considerare în evaluarea EFSA au fost analizate și de FSA.

Într-adevăr, Comitetul consultativ pentru alimente și procese noi din Regatul Unit trebuia să discute cererea de aprobare la 24 martie 2022, pentru a analiza răspunsul solicitantului la cererea sa de informații suplimentare (FSA primind mai întâi o cerere pentru Eat Just, Inc. pentru proteina din fasole mung în ianuarie 2021), ni s-a spus.

„Cu toate acestea, Regulamentul UE privind informațiile alimentare pentru consumatori continuă să se aplice în Regatul Unit ca lege menținută, după încheierea perioadei de tranziție pentru Brexit. După cum a menționat și colegul de la Eggers, acest lucru presupune ca informațiile despre alimente să nu inducă în eroare (articolul 7) și să nu poată provoca îngrijorări că etichetarea unei proteine vegetale drept „ou” fiind contrară acestor prevederi. ”

Noyes de la Eat Just ne-a spus că firma încă lucrează la acest aspect și că, în cele din urmă, felul în care se vor putea numi produsele sale ar putea varia în funcție de țară.

Interes „semnificativ” din partea comerțului cu amănuntul și a serviciilor alimentare din Europa

Eat Just are încredere că, odată lansat, produsul va fi bine primit pe noua piață. „Consumatorii care gândesc la viitor din Europa au cerut JUST Egg din ziua în care a fost lansat în SUA”, potrivit lui Josh Tetrick, co-fondator și CEO al Eat Just.

„Fie din cauza schimbărilor climatice, a preocupărilor pentru sănătate și/sau pentru bunăstarea animalelor, cererea a fost semnificativă, la fel ca și interesul partenerilor din retail și din sectorul alimentar.

„Sunt recunoscător pentru aprobarea recentă, care deschide ușa pentru a începe distribuția în Europa înainte de sfârșitul anului. ”

Într-adevăr, vânzările din SUA merg foarte bine, categoria câștigând în mod clar cotă de piață. Anul trecut, categoria de ouă pe bază de plante a observat o creștere cu 42% a vânzărilor cu amănuntul în dolari, conform datelor de la Asociația pentru Alimentele pe bază de plante, Institutul pentru Alimentele bune (GFI) și SPINS.

În ultimii trei ani, vânzările de ouă pe bază de plante în SUA au crescut cu peste 1.000%. Și Just Egg pretinde că reprezintă mai mult de 99% din piață.

În Europa, un număr tot mai mare de înlocuitori de ouă pe bază de plante au intrat pe piață în ultimii ani. Acestea includ înlocuitori de ouă de la Terra Vegane, Biovegan, Pure Raw, Simply Eggless și Zero Egg.

Cu toate acestea, conform unui sondaj pan-european din 2021 realizat de ProVeg, în parteneriat cu Innova Market Insights, Universitatea din Copenhaga și Universitatea Ghent, consumatorii flexitarieni doresc să dispună de mai multe opțiuni pentru alimentele pe bază de plante.

„Am văzut că aproape jumătate dintre flexitarieni cred că nu există suficiente opțiuni pe bază de plante în supermarketuri și restaurante, iar produsul Just Egg va contribui la satisfacerea cererii consumatorilor și la consolidarea a ceea ce este deja o piață în plină expansiune pentru produsele pe bază de plante”, a spus Stephanie Jaczniakowska-McGirr, șef al industriei alimentare și retail la ProVeg International.