Inghetata cu licopen reprezinta un nou tratament pentru acnee?

Cercetatorii din Rusia si Marea Britanie au publicat un studiu care sugereaza ca inghetata imbogatita cu licopen este un nou produs functional cu proprietati antioxidante evidente. Studiul a fost realizat de Lycotec Ltd. (Cambridge, Marea Britanie) in colaborare cu Institutul de Cardiologie al Ministerului Sanatatii al Federatiei Ruse (Saratov, Federatia Rusa) si a fost publicat in Journal of Dairy Science.

Licopenul, un antioxidant care favorizeaza sanatatea, are o biodisponibilitate naturala limitata, dar alimentele functionale bogate in licopen isi pot imbunatati biodisponibilitatea, conform acestui nou studiu. Cercetatorii au evaluat efectele antioxidante sistemice si influenta asupra caracteristicilor morfologice ale suprafetei pielii faciale la voluntari sanatosi pentru o noua inghetata imbogatita cu licopen.

Desi licopenul este un antioxidant bine cunoscut, cu proprietati dovedite de sanatate si utilizat pe larg ca supliment alimentar, faptul ca este insolubil in apa, punctul sau de topire ridicat, stabilitatea chimica limitata si biodisponibilitatea redusa constituie o provocare pentru realizarea cu succes a unor alimente functionale care sa contina carotenoidul, spun autorii. Cu toate acestea, deoarece licopenul este solubil in grasimi, biodisponibilitatea acestuia poate fi imbunatatita daca matricea alimentara functionala este bogata in grasimi – ca in cazul inghetatei.

Licopenul este un carotenoid, de culoare rosie, solubil in lipide si un fitonutrient produs in mod natural in rosii si prezent in produsele pe baza de tomate. Cercetatorii subliniaza faptul ca s-a dovedit ca licopenul ar avea potentiale calitati antioxidante si antitumorale care atenueaza efectele daunatoare ale stresului oxidativ.

S-a demonstrat in mod repetat ca un consum de alimente bogate in licopen (in special consumul de rosii) sau de suplimente alimentare care contin acest carotenoid produce efecte de sanatate si antia-imbatranire.

Rezultatele testului
Intr-un studiu incrucisat aleator, autorii au realizat mai multe interventii pe o perioada de patru saptamani, in dieta unor subiecti, servindu-i pe acestia fie cu inghetata de control, fie cu inghetata imbogatita cu licopen. Probe de ser si al componentelor reziduale ale pielii (RSSC) fetei au fost luate inainte de respectivele interventii, la doua saptamani si la sfarsitul studiului.

înghețataAu fost evaluate concentratia de licopen, biochimia conventionala a sangelui si biomarkerii de stres oxidativ, care arata daunele oxidative inflamatorii si s-a masurat concentratia de lipoproteine de densitate scazuta cu peroxidaza. Rezultatele au aratat ca, in timpul consumului de inghetata imbogatit cu licopen, concentratiile de licopen in ser si piele au crescut constant.

Autorii au afirmat ca nu au descoperit schimbari ale parametrilor biochimici conventionali, dar, atat leziunile oxidative inflamatorii, cat si lipoproteinele de joasa densitate au scazut semnificativ la sfarsitul perioadei de testare, pentru subiectii care au consumat inghetata imbogatita cu licopen. Aceleasi caracteristici au ramas neschimbate la subiectii care au consumat inghetata de control.

In cazul inghetatei de control a crescut in mod semnificativ descuamarea corneocitelor si prezenta bacteriana in RSSC. Aceste efecte adverse, care ar putea predispune potential consumatorii la dezvoltarea acneei, au fost absente atunci cand voluntarii au consumat inghetata imbogatita cu licopen.

Tratament pentru acnee?
Nu au existat, de asemenea, modificari ale caracteristicilor inghetatei, precum gustul si textura.

Autorii au concluzionat ca inghetata imbogatita cu licopen reprezinta un nou aliment functional cu proprietati antioxidante evidente. In plus, imbogatirea cu licopen poate atenua actiunea pro-inflamatorie a inghetatei la nivelul pielii faciale, reducand astfel riscul de dezvoltare a acnei, risc asociat dietei consumatorilor tineri.

Un beneficiu suplimentar, adauga autorii, este cel aratat de un studiu anterior care a descoperit ca inghetata imbogatita cu licopen are un continut ridicat de grasime din lapte, iar adaugarea de licopen imbunatateste semnificativ stabilitatea grasimilor din lapte in timpul depozitarii.

Sursa: Journal of Dairy Science, articolul ”Efectele benefice benefice ale inghetatei imbogatite cu licopen: efecte benefice sistemice si cutanate: Un studiu pilot”, autori: Marina P. Chernyshova, Dmitri V. Pristenskiy, Marina V. Lozbiakova, Natalia E. Chalyk, Tatiana Y. Bandaletova, Ivan M. Petyaev, Doi: : https://doi.org/10.3168/jds.2018-15282