Statele membre UE si-au dublat importurile de soia din SUA, in ultimul an, potrivit cifrelor publicate saptamana trecuta de catre Comisie.

In prezent, importurile de soia care provin din SUA reprezinta 52% din totalul importurilor de soia ale UE, comparativ cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele cinci saptamani ale anului de comercializare in curs s-a inregistrat o crestere de 280% fata de anul precedent.

Razboiul comercial initiat de presedintele Trump impotriva Chinei se afla in spatele acestor evolutii. In conditiile in care producatorii chinezi nu mai cumpara soia americana, exista o supra-abundenta pe piata cu acest produs, fapt care a cauzat scaderea pretului soiei din SUA. Un pret scazut, desi constituie o sursa de ingrijorare pentru producatorii de soia din SUA, reprezinta o optiune atractiva in ochii cumparatorilor europeni.

Comisarul pentru agricultura, Phil Hogan, a declarat ca a salutat aceste evolutii.

“Ele arata ca respectam angajamentul presedintilor Juncker si Trump de a spori comertul bilateral, in special in ceea ce priveste soia. Acest lucru reflecta atat relatia noastra comerciala de lunga durata, cat si potentialul de a obtine mult mai mult, colaborand pentru a construi aceasta relatie.”

In prezent, UE importa in jur de 14 milioane de tone de soia in fiecare an care sunt utilizate in cea mai mare parte ca hrana pentru animale si pentru a fabrica o serie de produse alternative la lapte.

Brazilia este in prezent al doilea furnizor principal al UE, reprezentand 40% din importuri, urmata de Canada (2,3%), Paraguay (2,3%) si Uruguay (1,7%).