Se resimte lipsa unitatilor de procesare a materiilor prime bio

In ultimii doi ani s-a inregistrat o crestere a numarului de companii care actioneaza in zona produselor alimentare ecologice, in special pe partea de comert (uleiuri, fructe exotice cu tari de provenienta precum India si Costa Rica), aratau reprezentantii SRAC CERT srl, prezenti la evenimentul expozitional Indagra + Indagra Food.

SRAC CERT srl a fost prezenta la si la editia din acest an a expozitiei internationale Indagra + Indagra Food, care a avut loc intre 31.10.2018 si 04.11.2018, la Romexpo, Bucuresti, pentru a promova agricultura ecologica si pentru a atrage cat mai multi fermieri si companii catre zona produselor alimentare ecologice.

Alimentele ecologice sunt cele rezultate din agricultura ecologica, care reprezinta un sistem global de gestiune agricola si productie alimentara ce combina cele mai bune practici de mediu, un nivel inalt de biodiversitate, conservarea resurselor naturale, aplicarea unor standarde inalte privind bunastarea animalelor si o metoda de productie care respecta preferintele anumitor consumatori pentru produsele obtinute cu ajutorul unor substante si procese naturale.

Pentru a putea vinde sub eticheta de produse ecologice/bio/organice este nevoie de certificare ECO. Nu este nicio diferenta intre cei 3 termeni, in Romania termenul oficial fiind „agricultura ecologica”, ceilalti termeni provenind din franceza, respectiv engleza. In Romania, controlul si certificarea produselor ecologice sunt asigurate de Organisme de Inspectie si Certificare (OIC) private.

produse_ecologiceReprezentantii companiei arata ca in ultimii doi ani s-a inregistrat o crestere a numarului de companii care actioneaza in zona produselor alimentare ecologice, in special pe partea de comert (uleiuri, fructe exotice cu tari de provenienta precum India si Costa Rica).

Compania se confrunta cu faptul ca in anumite judete, fermierii nu sunt informati de catre APIA sau de Directiile Agricole despre avantajele trecerii la sistemul de productie ecologic. In plus, compania arata ca se resimte lipsa unitatilor de procesare a materiilor prime bio.

SRAC este o companie acreditata pentru certificarea produselor ecologice de catre RENAR – organismul national de acreditare (Certificat nr. OR 001) si este, de asemenea, aprobata ca si Organism de Inspectie si Certificare de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (Certificat nr. 260948).

Peste 550 de companii din 25 de tari, dintre care mai mult de 380 din Romania, au participat la editia din acest an a Targului international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei – INDAGRA 2018, cea mai importanta manifestare cu profil agricol organizata anual in Romania.

Evenimentul s-a desfasurat in perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2018 si a fost organizat de Romexpo, impreuna cu Camerele de Comert si Industrie din Romania (CCIR) sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.