Pesmetul din resturi vegetale

0
326

ORFI-Food din Groningen a primit un grant de 50.000 de euro pentru producerea unei alternative pentru pesmetul traditional, bazat pe resturile vegetale. Acestea vor fi amestecate, comprimate, uscate si maruntite, creand astfel o alternativa pentru pesmet.

Produsul a fost testat cu succes si va fi produs intr-o noua companie cu sediul in Leek, Olanda. La sfarsitul acestui an, productia va incepe cu patru angajati. ORFI-Food isi propune sa creasca acest numar la douazeci, in termen de cativa ani.

Prelucrarea cojilor de fructe, care vor constitui materia prima vor reprezenta un castig pentru mediu,  deoarece resturile vegetale nu sunt fermentate sau transformate in hrana pentru animale, dar in schimb, acestea vor fi utilizate in mod direct ca un produs alimentar. Mai mult decat atat, productia de pesmet alternativ consuma mai putina energie decat procedeul fabricarii pesmetului traditional.

Promovarea sustenabilitatii

pesmet1Grantul a fost oferit in cadrul unui program de finantare – Program Innovative & Sustainable MKB Groningen-2 –  care este operational inca din luna martie 2015. Acest program este folosit de catre provincia Groningen pentru a promova inovatia si sustenabilitatea in intreprinderile mici si mijlocii. Suma totala disponibila in cadrul acestui program este de 2,4 milioane de euro.