DSV Iasi: cele mai multe neconformitati intalnite in controalele efectuate in industria alimentara sunt legate de igiena

0
141

Inainte de a ajunge la raft, un produs este controlat de mai multe ori, in diferite etape ale traseului de la materie prima la vanzare. Aceasta a fost una dintre concluziile workshopului „Demontam stirile false despre alimente”, ce a avut loc pe 19 iulie in gradina Mall Palas Iasi, organizat de revista RO.aliment.

Indiferent de ce tip de produs vorbim, cand ne referim la calitate, totul porneste de la materia prima, care este testata, adeseori de mai multe parti, pentru a avea garantia ca este conforma cu standardele europene.

„Procesatorii din industria alimentara nu isi permit sa utilizeze materii prime care nu sunt atent controlate. Procesatorii pleaca de la premiza ca se respecta sistemele de management al sigurantei alimentelor pe intregul lantul alimentar, iar materia prima este punctul de pornire in obtinerea unor produse de calitate si sigure pentru consumatori”, a declarat conf. univ. ec. dr. ing. Adriana Dabija, ce are o experienta de peste 32 de ani in domeniul Ingineria Produselor Alimentare, la workshopul de la Iasi.

„DSV implementeaza un program de supraveghere si control oficial, in conformitate cu normele aprobate prin Ordinul 35/2016, stabilit de autoritatea centrala. Controalele sunt demarate cu o frecventa permanenta la nivelul abatoarelor, unitatilor de transare, procesare carne, unde avem personal de specialitate ce asigura asistenta si controlul oficial prin inspectii zilnice si permanente. La restul unitatilor din lantul alimentar, de vanzare cu amanuntul, aceste controale se desfasoara cu o frecventa mai redusa, insa se realizeaza prin medicii de la nivelul circumscriptiilor sanitar-veterinare si siguranta alimentelor oficiale, dupa noua reorganizare teritoriala”, a afirmat Dr Nechilciuc Elena, Sef Serviciu Igiena, DSV Iasi in cadrul workshopului.

Cele mai multe neconformitati sunt legate de igiena
Din toate controalele, inopinate sau nu, inspectorii au observat ca neconformitatea conditiilor de igiena este printre cele mai mari provocari pentru comercianti.

„Cele mai multe neconformitati sunt intalnite in reteaua de vanzare cu amanuntul si sunt adeseori legate de conditiile de igiena sau de modul de depozitare in echipamentele de frig”, a explicat Dr. Nechilciuc Elena, Sef Serviciu Igiena, DSV Iasi.

In primavara acestui an, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) si inspectorii Directiei Generale a Vamilor (DGV) au demarat la nivel national actiunea „Demetra” in cadrul careia verifica integral circuitele de comercializare a legumelor si fructelor.

„In urma actiunii Demetra, pe raza judetului Iasi, s-au facut numeroase controale, dar spre bucuria noastra nu am gasit niciun buletin de analiza care sa ateste vreo neconformitate pe categoriile de substante sau reziduuri controlate”, a mai adaugat Dr. Nechilciuc Elena.


Despre campanie

Campania „Sa intelegem mai bine alimentele” a debutat pe 7 iunie 2019, in Mall Promenada Bucuresti, cu un workshop ce a facilitat intalnirea specialistilor din cercetare, cu reprezentantii producatorilor din industria alimentara si consumatorii finali. Etapa a doua a caravanei s-a concretizat pe 19 și 20 iulie, la Iasi, urmand aceeasi structura de la Bucuresti: workshop cu dialog deschis, tip Q&A, degustare de produse, zona dedicata copiilor si cooking show.

VEZI GALERIE FOTO PALAS IASI 19-20 IULIE

Urmatoarea etapa a campaniei „Sa intelegem mai bine alimentele” aduce dialogul din nou la Bucuresti, pe 9 si 10 august, cand campania va fi gazduita de Auchan Titan, cel mai vizitat magazin al acestui retailer din intreaga tara. Pentru mai multe informatii, urmariti stirile RO.aliment.

FORMULAR DE INSCRIERE CAMPANIE

!!! Calitatea de membru al uneia din asociatiile partenere APRIL, ARC, ASMP, ROMALIMENTA, APAR, ROMPAN, FNDA, va ofera mai multe facilitati, printre care discount-ul de participare in procent de 15%.

Va prezentam mai jos detalii ale campaniei si va stam la dispozitie pentru orice informatii suplimentare!

ACTIUNI
 expozitii pentru consumatori;
 workshop-uri interactive la care pot participa si consumatorii;
 intalniri cu presa;
 zone educative pentru copii;
 cookingshow-ri, astfel:

Bucuresti, 7-8 iunie, Mall Promenada
Iasi, 19-20 iulie 2019, Mall Palas
Bucuresti, 9-10 august, Auchan Titan
Cluj, septembrie 2019

CIFRE
• estimam o vizibilitate la nivelul consumatorilor de aproximativ 300.000 de persoane
• estimam o acoperire a tarii in proportie de 70%
• buget expunere online, print, video: 60.000 euro

BENEFICIILE ASOCIERII NUMELUI DUMNEAVOASTRA IN CAMPANIA „ SA INTELEGEM MAI BINE ALIMENTELE”:
• Castigati brand awareness pentru produsele dvs.
• Beneficiati de o campanie ampla de marketing si promovare ce va evidentia produsele dumneavoastra atat online, cat si offline.
• Participati activ la o campanie unica de constientizare, informare si educare a consumatorilor.
• 6 luni de vizibilitate.
• Puteti beneficia de transferul de influenta de la fenomenul „healthy”, care a trezit constiinta publicului, catre compania dvs.
• Asocierea numelui companiei dvs cu ideea de hranire inteligenta si sanatoasa. Campania beneficiaza de sprijinul specialistilor in nutritie recunoscuti in domeniu.
• Vizibilitate prin promovarea pe retelele de social media pe paginile de Facebook si Instangram ale locatiilor in care desfasuram activari dar si prin intermediul campaniilor media initiate de RO.aliment.
• Promovarea brand-ului prin articolele care vor fi publicate de partenerii media, atat pe online, cat si la radio si TV.
• Vizualurile afisate in cadrul panourilor situate in blocurile din apropierea zonelor de desfasurare a activarilor.
• Anuntarea participarii in newsletter-ul RO.aliment.

CUI SE ADRESEAZA
• Tuturor companiilor din industria alimentara si a suplimentelor.
• Departamentelor de Marketing si de Vanzari.
• Specialistilor din departamentele de Cercetare-Dezvoltare.
• Specialistilor din departamentele de Calitate si/sau Productie.
• Directorilor de fabrica, directorilor generali.
• Medicilor, nutritionistilor, dieteticienilor.
• Bloggerilor axati pe alimentatie si sanatate.
• Presa de specialitate si presa generala.
• Consumatorilor, in general.

DISCOUNT-URI!!!
10% PENTRU CONTRACTAREA URMATOARELOR 2 ACTIVARI IN PERIOADA  01-30 IULIE 2019

10% DISCOUNT PENTRU MEMBRII ASOCIATIILOR SUSTINATOARE: APRIL, ARC, ASMP, APAR, ROMALIMENTA, FNDA
10% PENTRU PLATA ANTICIPATA IN 5 ZILE DE LA CONTRACTARE

FORMULAR DE INSCRIERE CAMPANIE