Campanie Maratonul de nutriție și imunitate | 12 ore de...

Maratonul de nutriție și imunitate | 12 ore de informații esențiale pentru sănătatea ta

-

În era tehnologică, accesul la informații este mai facil ca oricând. Printre sursele de informare corectă, însă, s-au strecurat și date incorecte, interpretări greșite sau extrapolări eronate. Când vine vorba de sănătate, imunitate și nutriție, putem investi multe eforturi și resurse în direcții greșite pentru noi, de aceea agenția RO.aliment a organizat un maraton despre aceste trei teme, transmis online pe 2 și 3 iunie.

Au fost 12 ore de informații explicate pe înțelesul tuturor, care sunt esențiale pentru orice
consumator, de orice vârstă, cu diferite afecțiuni sau sănătos. Prezentatorii au fost oameni de știință cu renume pe plan național și internațional, care și-au dat întâlnire, cu specialiștii din industria alimentară, nutritioniști, medici, cadre universitare, studenți, toți consumatori in viața de zi cu zi.

 • Programele demarate de UE pentru o alimentație sănătoasă

Inițiativa europeană FOOD 2030 are rolul de a ajuta la transformarea sistemelor alimentare europene, prin intermediul a patru priorități:
1. NUTRIȚIE – pentru diete durabile și sănătoase;
2. CLIMĂ – sisteme alimentare inteligente și durabile pentru mediu;
3. CIRCULARITATE – și eficiența resurselor sistemelor alimentare;
4. INOVARE și întărirea comunităților.

Programul vine să ne ajute să ne îmbunătățim obiceiurile alimentare, prin care putem reduce incidența diabetului de tip 2 (cu până la 90%) și a bolilor coronariene (până la 80%), potrivit unor analize citate de Nastasia Belc, doctor inginer conferențiar universitar și directorul general al Institutului pentru Bioresurse Alimentare București (IBA).

Un studiu realizat în 19 țări a relevat că ratele de supraponderabilite și obezitate variază între 37% și 56.7% pentru femei și între 51% și 69.3% pentru bărbați, a explicat Nastasia Belc.

 • Iaurtul – un aliment multifuncțional

Prin componentele sale (Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus și Streptococcus
thermophilus), iaurtul ajută la producerea de vitamine B, acid linoleic conjugat, acid γ-
aminobutiric, peptide și acizi grași volatili, a punctat prof. Nicolae Hâncu, președintele Federației Române de Diabet.

Consumul de iaurt acționează pe trei mari direcții benefice pentru sănătate, întrucât
componenta microbiană a iaurtului contribuie la funcționarea și sănătatea tractului
gastrointestinal, influențează microbiota intestinală și optimizează sănătatea omului.

Mai mult decât atât, consumul de lactate în general ajută la creșterea masei slabe și reducerea grăsimii corporale, a afirmat prof. Hâncu, la maratonul de nutriție și imunitate, organizat online de agenția RO.aliment.

 • O nouă generaţie de băuturi probiotice funcţionale cu impact asupra sănătăţii gastrointestinale

Scopul cercetării coordonate de profesor doctor Dan C. Vodnar, prin finanțarea obținută prin proiectul de parteneriat Food-Profit, a fost de a dezvolta o nouă generație de băuturi funcționale probiotice prin utilizarea de reziduuri agro-alimentare, bacterii probiotice microîncapsulate/granulate, îmbuteliere în recipiente inteligente cu eliberare controlată în vederea formulării de noi game de băuturi funcționale cu beneficii asupra sănatății umane.

Dan C. Vodnar, este prorector responsabil cu cercetarea în cadrul Universițății de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Practic, în cadrul cercetării, s-a optimizat procesul de microincapsulare a bacteriilor probiotice Lactobacillus plantarum şi Bifidobacterium infantis în microcapsule de alginate protejat cu chitosan. S-au dezvoltat variante de băuturi din coji de mere, sfecla, morcovi, struguri albi, struguri negrii şi pulpă de portocale. Băuturile au fost caracterizare din punct de vedere sensorial. Varianta experimentală optimă a fost utlizată pentru administrarea produsului subiecţilor sănătoşi. În urma ingestiei și analizei microbiologice a fecalelor, s-a evidenţiat clar că varianta de produs aleasă împreună cu L. plantarum favorizează dezvoltarea bacteriilor probiotice cu un procent de 30% mai mare faţă de momentul martor al experimentului.
 • Antioxidanții, vitagenele și imunitatea: hrană pentru gânduri

Dezechilibrul dintre oxidanți și antioxidanți, definit ca stres oxidativ, influențează buna
funcționare a sistemului imunitar, a afirmat Peter Surai, profesor specializat în studiul
antioxidanților. Radicalii liberi și produsele lor metabolizate sub cele două forme (speciile
reactive de oxigen și speciile reactive de nitrogen) joacă un rol esențial în reglarea
imunocompetenței. Modularea nutrițională a vitagenelor ar putea ajuta la menținerea
imunocompetenței ridicate în condiții de stres, a mai explicat Peter Surai.

 • Nutriția în oncopatologie

Dieta adecvată și personalizată în cazul pacienților diagnosticați de cancer este necesară pe
atât de mult pe cât este esențială și intervenția rapidă în depistarea și tratarea acestor cazuri. Doctorul Amadeo Grigorean, specialist în tratamentul bolilor oncologice, calificat profesional ca nutriționist, ne-a explicat la maratonul de nutriție și imunitate – conferința online organizată de RO.aliment:

„Trăim într-un secol foarte interesant, în care știința, prejudecata, teoriile revoluționare și
reminiscențele de misticism medieval fac toate casă bună împreună, într-un cocktail de idei cu o aparență de-a dreptul exotică. În acest context, ne preocupă să punem puțin lucrurile în ordine sau măcar să atragem atenția asupra unor inadvertențe, pentru ca această nouă ramură a sănătății umane – și anume nutriția modernă – să înceapă să se deruleze cu mai multă eficacitate și cu adevărat în beneficiul celor interesați și mai puțin spre îmbogățirea literaturii fantasy medicale”, a afirmat doctorul Amadeo Grigorean.

 • Rolul compușilor antimicrobieni naturali în îmbunătățirea sistemului imunitar

Studiile efectuate pe animale au relevat că sistemul imunitar poate fi stimulat de compușii
naturali antimicrobieni, a remarcat profesor Nicolae Corcionivoschi, Directorul Departamentului de Microbiologie Alimentară de la Agri-Food and Biosciences Institute, Belfast (Marea Britanie). Deși au fost elaborate numeroase cercetări științifice și au fost lansate multiple teorii, la acest moment nu există claritate asupra modului în care compușii naturali antimicrobieni acționează la nivel intestinal. De aceea este esențial continuarea studiilor pe această temă.

 • Rolul imunității mucoaselor în menținerea sănătății

Patologiile de tipul bolilor inflamatorii cronice, reacțiilor de hipersensibilitate sau maladiilor
autoimune pot apărea pe fondul alterării sistemului imunitar, în special al mucoaselor ce asigură protecția organismului de agenții patogeni.

Potrivit invitatei noastre, doamna Carmen Chifiriuc, doctor inginer prorector al Universității București, datorită contactului direct cu antigenele, mucoasele, mai ales cea respiratorie și digestivă, constituie structurile cele mai vulnerabile ale organismului uman şi animal. De aceea, integritatea și buna funcționare a sistemului imunitar, care este o rețea complexă de protecție, sunt esențiale pentru supraviețuire.

 • La confluența între știința alimentului, nutriție și inteligența artificială

Tot în cadrul maratonului de nutriție și imunitate, doctor inginer Gabriela Berechet a prezentat rezultatul unui studiu in-vivo bazat pe un program ce personalizează dieta pe seama monitorizării în timp real a glicemiei, prin purtarea unui patch pe antebraț.

Adeseori vorbim de necesitatea unei intervenții imediate, de aceea o vizită la medicul nutriționist o dată pe săptămână a ajuns să nu mai fie de ajuns. Prin aceste date înregistrate în timp real, stocate online, valențele dietelor personalizate au cunoscut un nou orizont: intervenția rapidă, cu alte cuvinte să îi putem oferi organismului ce are nevoie, când are nevoie.

Dieta personalizată și întărirea sistemului imunitar merg mână în mână, ne-a explicat Gabriela Berechet. Din acest motiv, este esențial să avem și în România o bază de date națională privind compoziția nutrițională a alimentelor și mâncărurilor, așa cum au Franța, Germania, Olanda, Finlanda, Grecia, Italia, Norvegia.

 • Adevăruri despre nutriția puiului de carne într-o piață condusă de marketing

“Omenirea are nevoie de hrană”

Prezentarea sustinuta de Iani Chihaia, Doctor inginer presedinte ANFNC, atinge aspecte legate de provocarile momentului in industria de producției de carne de pasăre din țara noastră și din Europa, atât din punct de vedere al calității cât și al profitabilității, care sunt factorii care conduc la schimbări în piața cărnii de pasăre și la diferentiere intre produse si cum este adaptată nutriția și alimentația la caracteristicile diferiților hibrizi existenți.

 • Procesare inovativa pentru alimente bogate în nutrienți

Tehnologiile inovative care au devenit punct central în investițiile realizate în ultimii ani de
procesatorii din întreaga lume sunt următoarele:

1. Procesarea la Presiuni Hiperbarice (HPP),
2. tratarea cu impulsuri electrice de înaltă frecvență (PEF),

3. ambalarea în atmosferă modificată (MAP),
4. ambalarea activă,
5. ambalarea inteligentă,
6. tratarea cu unde electromagnetice (radio frecvență, microunde).

Potrivit conf. dr. ing. Amalia Carmen MiteluțUSAMV București, acestea au fiecare aplicații și avantaje diferite. Dacă vorbim în general, unul dintre beneficiile tehnologiilor menționate constă în asigurarea conservabilității produselor alimentare cu un impact cât mai redus asupra valorii lor nutritive. Acestea vin în întâmpinarea consumatorilor, care sunt orientați pe o alimentație sănătoasă, bazată pe alimente cât mai naturale, cu valoare nutritivă ridicată, procesate minimal și cu impact redus asupra mediului.

 • Ce înseamnã un consum moderat de vin și care sunt efectele tonice asupra organismului

Când vorbim despre vin, foarte rar o facem abordând latura matematică a acestuia. Într-o
prezentare susținută la maratonul de nutriție și sănătate, Dana Pop, dr. ing. consultant în industria alimentară, a povestit despre vin, ne-a prezentat producţie, vânzări și consum.

Consumat cu moderație, vinul poate avea efecte tonice asupra organismului. Totodată, ce
depășește această moderație va duce la apariția unor efecte negative, pe care le cunoaștem deja într-o oarecare măsură.

 • Managementul greutății corporale – între diete, comportament individual și stres psihosocial

În prezentarea sa, Tatiana Onisei, CS II doctor, șef serviciu SNPMAPS ne vorbește despre definiția și indicii antropometrici ai obezității, prevalența la nivel mondial, riscuri pentru sănătate, schimbări în stilul de viață, comportament alimentar, cât și etiologia obezității care este multifactorială.

Procentul din populație afectat de creștere ponderală și obezitate s-a triplat din 1975 până în 2016!

Cauzele majore ale bolilor cronice sunt: boli cardiovasculare (în principal boli coronariene și accident vascular cerebral), diabet zaharat tip II, afecțiuni musculo-scheletice (în special osteoartrita – o boală degenerativă extrem de invalidantă a articulațiilor); diverse tipuri de cancer (endometrial, sân, ovarian, prostată, vezică biliară, rinichi și colon) și probleme ginecologice (menstruale neregulata și infertilitate).
Până la 7% din bugetele UE pentru sănătate sunt cheltuite în fiecare an pentru boli legate de obezitate + costuri suplimentare rezultate din scaderearea productivității din cauza problemelor de sănătate și decesul prematur.

Lipsa activitatii fizice datorată schimbării domeniilor de activitate economică (de la agricultură și activități manufacturiere, la tehnologii noi), dependența de computer și devices-uri + social media; TV și sedentarism, inclusiv în timp liber lipsa de mișcare fizică; distracții video (jocuri mecanice); creșterea veniturilor și a nivelului de trai; obiceiuri alimentare noi și nesănătoase (fast food, street food, ready to eat, snacks + băuturi dulci carbogazoase).


 

Despre maratonul de nutriție și imunitate

Maratonul de nutriție și imunitate a fost organizat de agenția RO.aliment, pe 2 și 3 iunie, ca o nouă etapă din campania națională „Să înțelegem mai bine alimentele”. Sub tema „Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitatea fizică”, programul conferinței online a avut atât speakeri naționali, cât și internaționali, care au abordat o diversitate de subiecte încadrate pe aceste două mari teme: nutriție și imunitate.

Organizarea acestui eveniment a venit ca urmare a schimbărilor produse și dezechilibrelor
accentuate survenite pe perioada pandemiei. Modificarea regimului alimentar, a stilului de viață, restricționarea relațiilor apropiate cu prietenii sau familia au, desigur, un impact asupra stării psihologice.

Pentru consumatorii de pretutindeni, dar și pentru specialiștii care doresc să fie la curent cu alte descoperiri în domeniu, webinariile au conectat consumatorii cu oamenii de știință, medici, nutriționiști, profesioniști în domeniul sănătății, industriei alimentare și a suplimentelor alimentare.

12 specialiști | 12 conferințe individuale | 24 de ore de informații
PARTENERI ȘI SUSȚINĂTORI AI MARATONULUI


Despre organizator

De 5 ani, RO.aliment pune la dispoziție specialiștilor din industria alimentară și a suplimentelor un pachet complet și complex de informare și promovare oferind drept canale de comunicare evenimente B2B și B2C, website și e-newsletter zilnic.

Dintre cele mai cunoscute și apreciate evenimente organizate până în prezent putem enumera:

 • INGREDIENTS SHOW, expo-conferința ajunsă la a 4-a ediție în 2020,
 • ESE-Etichetare Siguranța Etică, seminar ajuns la a 5-a editie
 • NNS-Nutriție Nutrienți Sănătate, expo-conferința unică pentru România
 • Concursul “Gustul Ales”, inițiat în 2016
 • Campania „Să înțelegem mai bine alimentele” lansată în 2019 și care este în derulare și în 2020.

DIN ACTUALITATE

Fără tarabe cu preparate din carne, lapte sau ouă în Mamaia

Un nou activ normativ interzice comercializarea preparatelor din carne, lapte sau ouă, ori a produselor de patiserie și de cofetărie în stațiunile turistice a...

Valoarea pieței de mâncare gătită și băuturi out-of-home, minus 29%

Studiul National Foodservice Research, realizat de Hospitality Culture Institute, a concluzionat că valoarea totală anuală a pieței de mâncare gătită și băuturi out of...

Probleme pentru producătorii de ciocolată

Organizația Internațională a Producătorilor de Cacao (ICCO) a estimat că India ar putea deveni piaţa cu cel mai puternic ritm de creştere pentru ingredientul...

Din aceiasi categorie

Dodo Pizza România lansează un nou sortiment de pizza

În luna februarie a acestui an, Dodo Pizza România a lansat un nou sortiment de pizza în meniul lor...

Carlsberg va testa utilizarea sticlelor de bere obținute cu emisii reduse de carbon

Carlsberg Marston's Brewing Company a colaborat cu Encirc pentru a testa o sticlă de bere care are potențialul de...

Fără tarabe cu preparate din carne, lapte sau ouă în Mamaia

Un nou activ normativ interzice comercializarea preparatelor din carne, lapte sau ouă, ori a produselor de patiserie și de...

Ce sunt psihobioticele și cum te ajută în pandemie, afli participând la conferința NNS 2021

Psihobioticele sunt bacterii intestinale cu beneficii asupra funcționării creierului. Cum pot să ne ajute în lupta împotriva noului coronavirus...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Ce sunt psihobioticele și cum te ajută în pandemie, afli participând la conferința NNS 2021

Psihobioticele sunt bacterii intestinale cu beneficii asupra funcționării creierului. Cum pot să ne ajute în lupta împotriva noului coronavirus...

Rodica Segal, profesor universitar emerit va vorbi despre “Compusii antiinflamatori prezenti in alimente”, la MNNS 2021

Intensele studii care se efectueaza in prezent referitoare la cauzele maladiilor cu care se confrunta civilizatia moderna conduc din...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar