Conditiile in care comerciantii si producatorii pot dona sau vinde la preturi reduse alimentele in curs de expirare vor fi schimbate

0
394

Comerciantii si producatorii care nu reusesc sa vanda alimentele aflate la 3 zile inainte de expirare vor fi obligati sa le doneze asociatiilor umanitare sau primariilor, pentru sprijinirea familiilor sarace, sau sa le vanda intreprinderilor sociale la putin peste 3% din pretul lor. Procedura va fi reglementata de Parlament.

Profit.ro a relatat anterior ca Senatul a aprobat, in luna noiembrie, o propunere legislativa potrivit careia niciun comerciant de alimente nu va avea voie sa le arunce dupa expirare. In locul acestui proiect insa a fost promovat unul asemanator, cu interdictia de a distruge alimentele in curs de expirare.

Documentul initial stabilea ca retailer-ii care dispun de o suprafata de peste 400 de metri patrati, destinati vanzarii produselor alimentare, trebuie sa incheie un contract cu organizatii umanitare sau pentru protectia animalelor carora sa le doneze alimentele apropiate de data expirarii. Proiectul respectiv viza doar consumul uman sau pentru animale si nu se referea la alte utilizari ale alimentelor.

Acum, proiectul prevede ca orice agent economic este obligat sa ia masuri pentru diminuarea rispei alimentare incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea, inclusiv in industria hoteliera si a serviciilor alimentare.

Practic, alimentele apropiate de data expirarii, deci inca potrivite pentru consumul uman, nu vor mai putea fi distruse, ci vor fi obligatoriu donate catre fundatii si asociatii umanitare, spitale, orfelinate, camine de batrani sau alte astfel de structuri.

expirareIn cazul in care alimentele sunt improprii consumului uman, acestea vor fi livrate catre asociatii care adapostesc animale, daca nu le afecteze sanatatea. Daca produsele alimentare nu sunt potrivite nici pentru consumul animalelor, atunci vor fi utilizate pentru compost in agricultura sau pentru obtinerea biogazului.

Care sunt prevederile legii

Conform legislatiei in vigoare, produsele aflate la vanzare cu pret redus sau oferta promotionala ca urmare a apropierii datei-limita de consum trebuie sa fie cu cel mult 3 zile inainte de expirare.

In cazul in care nu vinde sau nu pune in vanzare proudusele aflate in apropierea datei-limita de consum, un comerciant sau producator va trebui sa ia urmatoarele masuri, in ordinea stabilita de deputati:

– transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei – limita de consum, catre entitati, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a inregistrarii la Autoritatea Nationala  Sanitara Veterinara  si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)

– directionarea subproduselor nedestinate consumului uman pentru consumul unor categorii de animale

– directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea in compost

–  expirare3directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii lor prin transformare in biogaz

– dirijarea catre o unitate autorizata de neutralizare a produselor ramase dupa parcurgerea etapelor anterioare.

Pentru a putea primi alimentele, o autoritate locala, primarie sau agentie de servicii sociale va trebui sa se inregistreze la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), iar donatia alimentelor va fi efectuata in baza unui contract de donatie sau sponsorizare.

La ce pret vor putea fi vandute alimentele, intreprinderilor sociale

Primariile sau asociatiile care primesc drept donatie alimentele nu le pot comercializa, dar deputatii dau posibilitatea intreprinderilor sociale si fundatiilor umanitare sa le vanda mai departe, insa au fost stabilite preturi reduse pentru tranzactiile de acest fel.

Astfel,operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi catre asociatii, fundatii si intreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limita de consum contra unei sume maxime de 3% + TVA din pretul de achizitie, in cazul comerciantilor, si de 3% + TVA din pretul de productie, in cazul producatorilor si procesatorilor.

Asociatiile si fundatiile respective vor putea comercializa alimentele cu maximum 25% + TVA din pretul de achizitie, in cazul preluarii de la comercianti, respectiv cu maximum 25% + TVA din pretul de productie, in cazul preluarii de la producatori sau procesatori.

expirare4Nerespectarea etapelor si procedurilor de combatere a risipei alimentare, daca nu intruneste conditiile unei infractiuni, va fi sanctionata cu amenzi in cuantum de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru microintreprinderi, de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru intreprinderi mici si mijlocii si cu amenda contraventionala de la 6.000 lei la 10.000 lei pentru intreprinderi mari.

In Romania sunt distruse cantitati foarte mari de alimente. Potrivit datelor prezentate de parlamentari, anul trecut au fost distruse 15 milioane de kilograme de alimente, iar in 2014 au fost distruse alte 12 milioane de kilograme.