Fara taxe suplimentare pentru produsele romanesti in hipermarketuri

0
968

Sunt din ce in ce mai putine produse romanesti pe rafturile hipermarketurilor. Este realitatea dura a anului 2016 in tara noastra. Din ce in ce mai putin fermieri romani reusesc sa-si vanda marfa retailerilor, castig de cauza avand produsele din import.

Deputatii din Comisia de Agricultura lucreaza la Legea supermarketurilor care va obliga marile lanturi de magazine sa nu mai perceapa taxe suplimentare producatorilor autohtoni.

Mai multe modificari ale actului normativ 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare sunt in lucru in Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor. Principala schimbare a legii supermarketurilor se refera la faptul ca marii retaileri nu vor mai percepe taxe suplimentare in afara contractului de vanzare-cumparare incheiat intre comerciant si producator.

“Am incercat sa modific legea 321 plecand de la singura idee foarte importanta pentru noi, aceea de a aduce produse romanesti proaspete in marile lanturi de magazine din Romania. In momentul aceasta, produsele romanesti sunt intr-o scadere maxima la vanzare in supermarketuri si am dori sa avem produse de calitate si sa fim prezenti pe rafturile retailerilor”, a spus deputatul Marin Anton, initiatorul acestui proiect de act normativ.

Cu un exemplu concret in sustinerea acestei modificari vine si presedintele Comisiei de Agricultura, Nini Sapunaru: “Noi am propus un lucru foarte simplu: pret de achizitie al produselor alimentare cuprinde pretul de cumparare negociat intre comercint si furnizor, care nu poate fi mai mic decat costul de productie. In practica, se intampla in felul urmator: costul meu de productie este 10 lei, eu il dau cu 10,1 lei, ca trebuie sa am un cat de mic profit, apoi hipermarketul imi ia taxe: de listare, raftare, promovare etc., taxe care se ascund in contabilitate, si, in final producatorul iese in pierdere”.

Presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Emil Dumitru, a enumerat doar cateva dintre taxele si suprataxele pe care lanturile de magazine le aplica in momentul de fata:

Discount on-invoice, servicii de reclama magazin, bonus crescator, discount reclama, servicii pliant, servicii promovare-vanzari, servicii mecanizare, servicii logistice, remodelare, deschidere magazin, servicii de marketing. Practic, toate aceste taxe sunt niste servicii, iar din punctul nostru de vedere, o relatie comerciala in ceea ce priveste achizitia unui bun agroalimentar pus pe raftul hipermarketului inseamna un act translativ de proprietate, iar modul in care hipermarketul isi gestioneaza lucrurile pentru a obtine profit, tine doar de ei. Nu trebuie sa ne mai trezim cu refacturari care nu au legatura cu actul de comert, si care nu fac altceva decat sa decapitalizeze fermierii romani si sa creeze un impact puternic anticoncurential.

Fermier dar si membru in Comisia de Agricultura, Dima Toader stie si din practica care sunt piedicile care se pun producatorilor nostri: “Piata romaneasca este invadata cu produse care vin din Turcia si Italia. Si asta pentru ca acesti comercianti care vin din UE s-au specializat pe sistemul nostru de vanzare. Au iesit pe piata cu ceapa, rosii si ridichi care sunt copiate dupa modelul producatorului roman”.

Reprezentantii retailerilor au participat la fiecare sedinta a Comisiei, insa nu au venit pana acum cu nicio propunere la acest proiect de lege. Presedintele Comisiei de Agricultura, Nini Sapunaru, spera ca modificarile actului normativ sa ajunga la vot in plenul Camerei Deputatilor in maximum doua saptamani.