Legea care obliga comerciantii sa vanda minimum 51% produse romanesti poate creste preturile si elimina furnizori competitivi

0
301

Legea care obliga marile magazine din Romania sa vanda in proportie de 51% alimente din productia locala ar putea duce la cresterea preturilor pentru categoriile de produse vizate si ar putea limita optiunile consumatorilor, se arata intr-un raport al Departamentului pentru Agricultura al SUA, care analizeaza inclusiv probleme ale pietei romanesti.

“Ne asteptam ca Legea sa afecteze comerciantii, furnizorii si consumatorii. In urma adoptarii acesteia, retailerii au avertizat ca vor fi nevoiti sa modifice politicile comerciale, sa renegocieze contractele cu furnizorii si sa regandeasca campaniile de promovare a produselor locale”, se arata în raport.

Cu toate ca Legea este de natura sa incurajeze productia locala pe termen lung, furnizorii se vor confrunta cu un val de provocari pe termen scurt, se mai mentioneaza in raportul citat.

Totodata, potrivit documentului citat, “consumatorii s-ar putea confrunta cu o crestere a preturilor de retail, în conditiile în care furnizorii competitivi ar putea fi eliminati in favoarea celor care corespund criteriului impus de lege. In plus, modificarea portofoliului retailerilor, din cauza noilor conditii, ar putea afecta diversitatea produselor la care clientii au acces”.

produse_romanestiPotrivit Legii 150/2016 pentru modificarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, comerciantii persoane juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare au obligatia ca, pentru carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene. Prin exceptie, in lunile de iarna, decembrie-februarie legumele si fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comerciantilor.

Prin lant scurt se intelege acel lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici angajati în activitati de cooperare si de dezvoltare economica locala, precum si relatii geografice si sociale stranse între producatori, procesatori si consumatori.

produse_romanesti3In plus, potrivit noii Legi, comerciantilor le este interzis sa solicite facturarea/refacturarea si sa incaseze de la furnizor taxe si servicii, dar si sa solicite furnizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un pret de achizitie mai mic sau egal cu cel cu care a achizitionat produsele respective. Totodata, legea reduce termenele de plata catre furnizori la 30 de zile calendaristice pentru majoritatea produselor, respectiv la 7 zile calendaristice pentru produsele proaspete.

Raportul Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite mentioneaza ca Legea nu a oferit un timp rezonabil de implementare a acestor modificari, care presupun renegocierea tuturor contractelor dintre comercianti si furnizori.

Astfel, furnizorii au fost nevoiti sa aplice noile prevederi legale în cele trei zile de la publicarea legii pana la intrarea în vigoare.

“Legea stabileste date de implementare numai pentru etichetarea carnii si regula privind procentul de 51%, ceea ce presupune ca majoritatea preverilor se aplica imediat. Astfel, pentru a se alinia legii, retailerii au fost nevoiti sa anunte imediat furnizorii în legatura cu renegocierea contactelor, avand în vedere ca nerespectarea atrage penalizari majore”, se mai mentioneaza în raportul citat.

produse_romanesti6Proiectul legislativ a fost adoptat la inceputul lunii iunie de Parlament si promulgat de presedinte luna trecuta, in pofida opozitiei marilor lanturi comerciale.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania a contestat masura, argumentand ca schimbarea restrange libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la preturi competitive.