Legislatie Legea privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei...

Legea privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență

-

Sfarsitul lunii aprilie, mai exact 29.04.2020, ne-a adus prin adoptare in Camera Deputaților, Legea privind aplicarea unor facilități de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență.

Intr-un termen de maxim 20 de zile aceasta ar trebui promulgata de catre Presedintele României iar in alte 15 zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial, Ministerele de Resort ar trebui sa elaboreze procedurile/normele de punere în aplicare.

Ce prevede legea si cui i se aplica/adreseaza:

Locatarii vizati sunt :

 • entități juridice de drept privatcu activitate intrerupta sau cu venituri sau incasari care au scazut cu min. 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență. Locatarul, entitate juridica, are inregistrat sediul sau un punct de lucru in locatia respectiva;
 • liber profesionisti;
 • orice persoana fizica afectata economic, direct sau indirect, pe durata starii de urgenta.

Locator poate sa fie orice operator economic.

Facilitatea oferita de noua lege, din prespectiva platii chiriei datorate este plata esalonata, catre organul fiscal competent platitor, in rate egale, pana la data de 31 decembrie 2020.

Atentie! Legea nu reglementeaza o iertare de datorie față de terțul plătitor, adică fata de organul fiscal comptetent. Practic, plata chiriilor amânate, în temeiul unui act aditional incheiat intre Locator și Locatar va fi realizată de către organul fiscal competent în baza unei documentații și doar dacă vor fi îndeplinite cumulativ o serie de condiții atât ptr. Locator cât și ptr. Locatar.

Locatarii care beneficiază de prevederile art. 1   alin. (1) sunt obligați să plătească chiriile lunare, a căror plată a fost amânată prin act adițional între locator și locatar, organului fiscal teritorial competent, care a plătit aceste chirii locatorului, eșalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.

In ce conditii opereaza aceasta amanare la plata:

Locatarul trebuie sa depuna la organul fiscal competent (*legea nu clarifica, dar in mod normal organul fiscal teritorial ar fi cel in raza caruia se afla imobilul) urmatoarele :

 1. o cerere (on-line sau prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire);
 2. contractul de locațiune si actul aditional la acesta, adtional in care s-a agreat si care trebuie sa contina, in mod obligatoriu, urmatoarele :
 • acordul explicit al părților pentru amanarea plății chiriei datorate;
 • durata de amânare a plății chiriei și suma aferentă acestei perioade;
 • datele de identificare ale Locatarului și Locatorului;
 • datele bancare (banca si cod iban) ale Locatorului unde urmează a se face plata de către organul fiscal competent;
 • data semnării și semnăturile ambelor părți.
 1. Orice act care dovedeste imposibilitatea plății chiriei în perioada specificatăîn actul adițional încheiat între Locatar și Locator (de exemplu : certificatul de urgență).

Atentie! Aceasta conditie ar putea ridica mari probleme in practica deoarece dovada imposibilitatii de plata a chiriei datorata pe durata mentionata in actul aditional (durata starii de urgenta si inca o luna, dupa) presupune o analiza financiara detaliata asupra situatiei financiare a locatarului. O astfel de analiza lasa loc sau poate justifica facil un refuz al organului fiscal, indreptatit in analiza sa, sa considere cererea locatarului ca fiind neintemeiata.

La randul sau, locatorul, trebuie sa se indrepte, si el, cu o cerere de plata (scrisa) catre organul fiscal competent.

Chiria lunara mentionata in actul adițional semnat trebuie :

 • sa fie mai mica sau cel mult egală cu chiria aferenta lunii 2020;
 • valoarea chiriei lunare este de maxim 10.000 lei pentru operatorul economic/locatie si maxim 2000 lei pentru persoana fizica/locatie.

Legea nu stabileste un termen in care organul fiscal competent ar trebui sa efectueze plata insa coroborand prevederile legii (sau mai exact lipsa lor 😉 cu prevederile generale ale Codului de procedura fiscala, apreciem ca organul fiscal competent ar trebui sa solutioneze cererea in termenul maxim de 45 de zile de la depunere.

Cu ce ajuta legea:

 1.Locatarul beneficiază de amânare la plata chiriei față de organul fiscal plătitor care va achita în numele și pe seama Locatarului în contul Locatorului.

Atentie ! In ipoteza in care Locatarul nu achită până în 31.12.2020 plata efectuată de organul fiscal competent (fără dobânzi sau penalități), organul fiscal teritorial competent procedează la executarea silită a creanțelor nerecuperate.

 2.Pe perioada amanarii nu se aplica dobanzi si penalitati pentru neplata la termen a chiriei

 3.Facilitati fiscale.

Prin derogare de la prevederile art. 84  alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2020 nu sunt venituri impozabile veniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile obținute în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere sau uzufruct obtinute de contribuabilii care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinței bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, cu cel puțin 30% față de contravaloarea folosinței bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.

Perioada pe care contribuabilii pot beneficia de aceste facilități este perioada pe care s-a negociat scăderea contravalorii folosinței bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Prin derogare de la prevederile art. 170 din Legea  nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2020 nu intră în plafonul de calcul anual definit la art. 170 alin. (2) contravaloarea folosinței bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, redusă cu cel puțin 30% față de contravaloarea folosinței bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.

In situatia locatorilor contribuabili, plătitori de impozit pe profit şi ai celor care datorează impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, veniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile obținute în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere sau uzufruct sunt impozabile doar în proporție de 80%  din valoarea lor.

Intra sub incidenta acestei facilitati fiscale contribuabilii care :

1.reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinței bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, cu cel puțin 20% față de contravaloarea folosinţei bunului imobil aferentă lunii februarie 2020

 1. veniturile pentru care beneficiază de scutirea de impozit (proporție de 80%) sunt doar acele venituri rezultate din contractele pentru care contribuabilii au redus contravaloarea folosinţei bunului imobil, cu cel puțin 20% fațăde contravaloarea folosinţei bunului imobil aferentălunii februarie 2020
 2. perioada pe care contribuabilii pot beneficia de scutirea de impozit (proporție de 80%) este perioada pe care s-a negociat scăderea contravalorii folosinţei bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

La data redactarii prezentului material, Guvernul tocmai a anuntat ca in perioada urmatoare are pe agenda sa de lucru elaborarea si adoptarea unor noi masuri, cum ar fi :

 • suspendarea impozitului pe cladiri pentru proprietarii de spatii inchiriate in care activitatea a fost intrerupta, sau chiar
 • scutire de la obligatia de plata a chiriilor

situatie in care, ramane de vazut maniera in care acestea masuri se vor corela/armoniza cu legea adoptata de Camera Deputatilor.

Pana atunci ramane sa ne pastram focusul pe acest subiect si sa anuntam imediat ce apar schimbari/completari/modificari.

DIN ACTUALITATE

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi a lansat definiția oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale” pentru a...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat celebrul produs din carne apreciat la nivel european, prin mai multe activități...

Alimentele „procesate” nu sunt în mod inerent nesănătoase: „Aceste concepte trebuie disociate”

Sistemele actuale de clasificare a alimentelor sunt confuze și pot induce în eroare în cazul alimentelor „procesate”, susține un nou studiu. „Este prea simplist...

Din aceiasi categorie

Lidl și Colruyt adoptă etichetarea amprentei de mediu?

Eco-Score este un sistem de etichetare pentru partea din față a ambalajului dezvoltat în Franța pentru a comunica amprenta...

Alimentele „procesate” nu sunt în mod inerent nesănătoase: „Aceste concepte trebuie disociate”

Sistemele actuale de clasificare a alimentelor sunt confuze și pot induce în eroare în cazul alimentelor „procesate”, susține un...

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi a lansat definiția oficială a ceea ce constituie „un aliment...

Altopack și Halodi Robotics au format un parteneriat pentru a dezvolta un robot pentru ambalare

Compania italiană de ambalare Altopack s-a alăturat echipei Halodi Robotics pentru a dezvolta un robot care poate alimenta cu...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de...

291 de sancțiuni contravenționale aplicate de ANSVSA în martie

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Nutriția oncologică pas cu pas

Evoluția rapidă a tehnologiei în ultimii ani a schimbat dinamica conversațiilor dintre pacienții oncologici și medici. Amedeo Grigorean, medic...

48% dintre consumatori consideră că ar putea avea un sistem imunitar mai bun

Un studiu efectuat de FMCG GURUS a relevat că 48% dintre consumatori sunt de părere că ar putea avea...

Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate 2021 o editie de succes!

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate s-a desfășurat online, anul acesta, în perioada 24...

Reminder:🔔Pe 30 martie 2021 aflați de la Dr. Trif Dorin cum vă puteți proteja muncitorii!

Ansell vă invită în data de 30 Martie 2021, la webinarul cu tema ''Este ergonomia o temă actuală în...

Prinde discuțiile avizate despre nutriție, nutrienți și sănătate | Ultimele ore de înscrieri

În doar o zi începe Maratonul de Nutriție, Nutrienți și Sănătate, 12 ore de discuții avizate, moderate de specialiști...

AMR 2 zile | Recunoașterea reciprocă a suplimentelor alimentare & noul regulament de siguranță pentru producția de suplimente

Tatiana Onisei, CS II Șef SNPMAPS, în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Probioticele > importanța pentru sănătate, provocări tehnologice și legislative în punerea lor pe piață

Pe 24 martie 2021, Bianca Tihăuan, cercetător științific Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Ivermectina > de la antiparazitar la antiviral!? Explicații de la prof. dr. Dumitru Militaru

Prof. dr. Dumitru Militaru va prezenta informații corecte, relevante și clarificatoare despre ivermectină - un medicament ce a ținut...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar