Parc National in Muntii Fagaras – oportunitati viabile de dezvoltare la nivel local

0
391

Executivul a aprobat Memorandumul privind demararea procedurilor de infiintare a Parcului National Fagaras. Existenta unui Parc National in Muntii Fagaras, creeaza oportunitati viabile de dezvoltare la nivel local prin eco-turism, prin agricultura ecologica si alte activitati economice cu impact redus asupra mediului.

La propunerea Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, Guvernul a aprobat inceperea demersurilor de declarare a Muntilor Fagaras ca si Parc National. Acest efort se inscrie in abordarea noua pe care a propus-o in acest an la Ministerul Mediului, aceea a economiei verzi, prin care institutia priveste mediul si conservarea naturii si prin prisma oportunitatilor de dezvoltare si ca motor de crestere economica si sociala.

”Viziunea pentru Parcul National Fagaras este de a fi o arie protejata pentru OAMENI SI NATURA – unde realizam cadrul pentru a pune sub protectie capitalul extraordinar de paduri si biodiversitate care exista in acest areal, dar in acelasi timp se pot crea oportunitati economice si de dezvoltare durabila pentru comunitatile locale”, a declarat Ministrul Mediului, Crstina Pasca Palmer.

Cu o suprafata de 200 000 ha, Muntii Fagaras sunt cel mai important rezervor de biodiversitate din Muntii Carpati, dar si un rezervor de apa curata cu debit constant pentru milioane de locuitori, inclusiv rezerva pentru municipiul Bucuresti. Totodata, reprezinta cel mai mare bazin forestier al Romaniei, cu cea mai mare suprafata de ecosisteme si pajisti nefragmentata antropic la nivel national si european. In plus, Parcul National Fagaras creeaza premisele necesare conservarii celor mai reprezentative paduri natural virgine si cvasivirgine (estimate la cca 30 000 ha), practic, astazi disparute din restul Europei.

dezvoltare_la_nivel_local273 000 de locuitori in 128 de localitati. Exista o mare varietate si bogatie de traditii locale, mare parte insa amenintate cu disparitia din cauza ca multi tineri parasesc zona in lipsa oportunitatilor economice. Ori, tocmai existenta unui Parc National in Muntii Fagaras, creeaza oportunitati viabile de dezvoltare la nivel local prin eco-turism, prin agricultura ecologica si alte activitati economice cu impact redus asupra mediului.

Aceasta zona e la doar 2-3 ore distanta cu avionul de marile capitale europene. Daca luam in calcul populatia totala de 500 milioane de locuitori care traiesc in Uniunea Europeana si de trendul accelerat in turism, in care din ce in ce mai multi oameni se orienteaza spre vacante in zone cu natura curata, cu traditii, asta confera Romaniei si naturii ei, un avantaj competitiv de netagaduit.

”Parcurile nationale sunt peste tot in lume o chestiune de mandrie nationala, iar prin crearea Parcului National Fagaras se da un semnal clar ca stim sa respectam si sa gestionam acest patrimoniu valoros inclusiv pentru generatiile viitoare. Prin aprobarea acestui Memorandum astazi, Guvernul transmite un mesaj de viitor privind asumarea unitara Guvern si comunitati de protejare activa a patrimoniului natural si cultural national.

Daca alaturi de Parcul National Fagaras luam in calcul si ariile protejate adiacente, respectiv Parcul National Bucegi, Parcul National Piatra Craiului, Muntii Leaota si Iezer Papusa – avem o suprafata de 280 000 de ha, care reprezinta cea mai intinsa zona de salbaticie din Europa, practic, am putea vorbi de un Yellowstone European gazduit in Romania” a declarat ministrul mediului.

Constituirea parcului inseamna un proces ce se va intinde pe cativa ani in care trebuie urmati mai mult pasi, conform legislatiei. In acest scop, a fost decisa crearea unui grup de lucru interministerial, sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, responsabil cu activitatile de analiza, aprobare si planificare.

dezvoltare_la_nivel_local3Prima etapa este lansarea studiului de fundamentare stiintifica care sa certifice valoarea capitalului natural, dar si a studiilor socio-economice care sa identifice oportunitatile concrete de dezvoltare pentru comunitatile locale. In acelasi timp, Ministerul Mediului va initia o oferta de colaborare pe baza de voluntariat public privat adresata organizatiilor de mediu care doresc sa sprijine pe termen lung constituirea parcului national, autoritatilor statului si celor locale din zona viitorului parc s.a. Fiind vorba despre un proiect de anvergura, care se intinde pe o perioada de mai multi ani, acesta are nevoie de sustinerea tuturor factorilor de decizie, indiferent de nivel.

”Am incredere ca argumentele extrem de bine fundamentate pe care le-am prezentat, impreuna cu viitoarele studii stiintifice si cu oportunitatea pe care acest Parc o va crea pentru comunitati, vor convinge fiecare decident de importanta proiectului. Asadar, inchei exprimandu-mi speranta ca, in anul 2018, Romania se va mandri in lume cu acest parc national si ca vom putea spune ca Yellowstone-ul european se afla pe teritoriul tarii noastre si ca avem mare grija de el si de oamenii care traiesc acolo,” declara doamna ministru.