facebook
Thursday, June 13, 2024
Marketing60% dintre britanici nu vor carne cultivată în laborator

60% dintre britanici nu vor carne cultivată în laborator

-

FSA investighează cât de mult știu consumatorii despre noile tehnologii alimentare și dacă sunt dispuși să le încerce. Un sondaj realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord își propune să afle răspuns la întrebări precum: sunt consumatorii dispuși să încerce carne pe bază de celule?; au auzit de modificarea genetică?; reduc ei consumul de carne roșie? Ce cantitate de carne de pasăre și de pește ajunge în farfuriile lor?

Anul acesta, Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) a stabilit o strategie și o viziune pe cinci ani pentru un sistem alimentar în care „hrana este mai sănătoasă și mai durabilă”.

„Sistemul alimentar evoluează, iar strategia noastră de a îndeplini această misiune trebuie să reflecte și să anticipeze schimbarea”, potrivit departamentului guvernamental neministerial.

Într-adevăr, sistemul alimentar evoluează rapid. Acolo unde odată aproape toată producția alimentară depindea de agricultură sau de acvacultură, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către ingrediente alternative – dintre care unele sunt cultivate într-un laborator.

Cât de mult știu consumatorii despre aceste inovații alimentare și, mai important, dacă sunt dispuși să le încerce, este cheia succesului lor. Sondajul emblematic al FSA, Food and You 2, investighează tocmai asta.

Realizat de Ipsos, care a executat munca de teren între octombrie 2021 și ianuarie 2022, sondajul a fost completat de 5.796 de adulți din 4.026 de gospodării din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Rezultatele oferă un „instantaneu detaliat” al percepțiilor și comportamentelor oamenilor cu privire la problemele legate de alimente, inclusiv durabilitatea, securitatea alimentară și dieta lor, potrivit Emily Miles, director executiv la FSA.

„Perspectiva face parte din dovezile pe care le oferim [guvernelor], astfel încât perspectivele consumatorilor cu privire la alimentele pe care le consumă să fie auzite. ”

60% consumatori nu vor carne cultivată

Carnea pe bază de celule – care este cultivată într-un laborator, din celulele sau țesuturile unui animal viu, cum ar fi o vacă, fără a fi nevoie să omoare animalul – nu este încă în meniurile britanice.

De fapt, doar un produs din carne cultivat în laborator a primit aprobarea de reglementare pentru comercializare: ingredientul Eat Just de pui din Singapore.

Procesul de aprobare a comercializării pe piața din Europa este mai strict. Acum, că Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană, s-a sugerat că ar putea fi conceput un proces de reglementare mai agil pentru a comercializa produse noi pe pământ propriu.

Dar, în cazul în care carnea cultivată în laborator ar fi autorizată pentru comercializare în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, consumatorii ar fi dispuși să o mănânce?

Conform constatărilor FSA, mai puțin de o treime (28%) dintre respondenți au declarat că ar dori să încerce carne cultivată în laborator. Acest procent este format din cei 9% care au spus că ar dori cu siguranță să o încerce și cei 18% care au spus că probabil ar încerca.

Pe de altă parte, aproximativ șase din 10 respondenți (59%) au spus că nu ar fi dispuși să o încerce. Mai exact, 21% au spus că probabil nu le-ar plăcea să o încerce, iar 38% au spus că nu le-ar plăcea să o încerce, cu siguranță.

Unii, totuși, erau indeciși: 14% dintre respondenți au raportat că nu știu dacă ar dori să încerce să includă carne cultivată în laborator în dieta lor.

Mâncare modificată genetic… ce ?

Alimentele modificate genetic reprezintă un alt domeniu de pe radarul Regatului Unit de la părăsirea pieței unice.

Într-adevăr, proiectul de lege privind tehnologia genetică (creșterea prin fermentație de precizie) a fost deja prezentat în Parlament. Dacă ar fi adoptat, ar permite ca o serie de culturi modificate genetic să fie dezvoltate și cultivate în Marea Britanie pentru comercializare.

De înțeles, FSA a vrut să afle cât de mult știu consumatorii despre alimentele modificate genetic și cele obținute prin fermentație de precizie. Întrebați dacă au auzit vreodată despre astfel de alimente sau despre vreo astfel de tehnologie, respondenții au raportat o mai mare conștientizare și cunoaștere a alimentelor modificate genetic decât în caazul alimentelor obținute prin fermentație de precizie. De exemplu, 42% dintre respondenți nu auziseră niciodată de alimente obținute prin fermentație de precizie și 9% dintre respondenți nu auziseră niciodată de alimente MG.

De ce consumatorii mănâncă mai puțină carne

Tendința flexitariană continuă să crească, deoarece consumatorii schimbă carnea și peștele cu alternative pe bază de plante.

Interesați să afle exact cum se schimbă obiceiurile de consum în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, participanții au fost întrebați dacă au mâncat mai puțină carne roșie, carne de pasăre și pește în ultimele 12 luni.

O proporție semnificativă dintre respondenți (86%) au consumat mai puțină carne roșie în ultimul an. Șaptezeci și doi la sută au mâncat mai puțină carne procesată – de exemplu nuggets de pui, șuncă sau slănină – în aceeași perioadă.

Mai mult de o treime (36% au declarat că au mâncat mai puțină carne de pasăre și 18% au spus că mănâncă sau au mâncat mai puțin pește.

Dintre cei care au consumat mai puțină carne, precum și lactate și ouă, majoritatea au făcut acest lucru din motive de sănătate, de exemplu pentru a fi mai sănătoși sau pentru a pierde în greutate.

Cel mai frecvent motiv pentru a fi consumat mai puțin pește sau carne de pasăre a fost din motive de mediu sau de durabilitate, cum ar fi impactul lor asupra schimbărilor climatice.

40% dintre consumatori nu au mâncat niciodată carne

Pe piețele dezvoltate, piața alternativelor la carne, pe bază de plante a crescut considerabil în ultimii ani.

În 2019, piața alternativă a cărnii din Marea Britanie era evaluată la 489,2 milioane de dolari, societatea vegană prezicând că va ajunge la 726,8 milioane de dolari până anul viitor, în creștere cu un CAGR estimat de 6,8%.

Întrebându-i pe consumatorii din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord dacă au mâncat vreodată alternative de carne, FSA a constatat că doar o treime (32%) au mâncat. Douăzeci și unu la sută au raportat că obișnuiau să mănânce alternative de carne, dar nu o mai fac. Și, un surprinzător de mare procent, 39% dintre respondenți, a fost obținut la această întrebare de răspunsul celor care au spus că nu au încercat niciodată o alternativă la carne, cum ar fi produsele Quorn, Linda McCartney sau Beyond Meat.

Cei care consumă în prezent alternative de carne o fac în mare parte din motive de mediu sau de durabilitate (41%), din motive de bunăstare a animalelor (35%) și din motive de sănătate (35%).

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură, păstrând astfel proteinele cheie intacte. Pasteurizarea...

Știrile ultimelor zile

Primele 16 produse înscrise în competiția celor mai gustoase produse alimentare fabricate in România

Dacă ai un produs alimentar fabricat în România, nu rata concursul “Ora de bun gust”, unul din premiile Gustul...

De ce unii consumatori nu au încredere în proteinele vegetale ?

Fiind o nouă industrie, încrederea consumatorilor în alternativele de carne este vitală. Cu toate acestea, consumatorii au și nu...

ECOTROPHELIA România 2024 va avea loc la Iași între 12 și 14 iunie

În perioada 12-14 iunie 2024, se va desfășura Ediția a X-a a Concursului Național ECOTROPHELIA România 2024, organizată de...

Xilitolul, îndulcitorul cu zero calorii, este pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării

Îndulcitorii săraci în calorii sau fără calorii sunt populari dintr-un motiv principal: fac ceea ce spun ei pe cutie,...

FAO: A treia lună consecutivă de creștere a prețurilor la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în mai, pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile în...

Cum va afecta politica europeană alternativele pe bază de plante?

O mulțime diversă de întreprinderi, cadre universitare și activiști au susținut o tranziție la proteinele pe bază de plante....

7 iunie – Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor

Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor este sărbătorită, la nivel internațional, sub egida mesajului „Hrană sigură astăzi, pentru un mâine...

Soluție naturală pentru prevenirea alterării băuturilor limpezi, cauzată de TAB (Alicyclobacillus bacteria)

Eticheta curată e unica soluție ce conferă siguranță atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii de băuturi răcoritoare. Deprecierea cauzată...

1 iunie – Ziua mondială a laptelui. 2007 primul an în care a apărut berea din lapte

În fiecare an, la 1 iunie, este marcată Ziua...

Modalități de adaptare la schimbările climatice

GreenFlex, firmă specializtă în structurarea strategiilor de mediu evidențiază...

Marea enigmă pentru producători și comercianți: ambalaj roșu sau verde pentru carnea pe bază de plante?

Culoarea are o influență semnificativă asupra modului în care consumatorii percep carnea pe bază de plante. Ea joacă un...

Mai multe proteine din lapte crescute într-o singură plantă? NewMoo face cazeină lichidă pentru brânză

Un alt nou venit se alătură rândurilor agriculturii moleculare, dar acesta produce mai multe proteine lactate – sub formă...

Alternativă durabilă la uleiul de palmier dezvoltată prin fermentație

Având în vedere strânsele legături ale uleiului de palmier cu defrișarea, un nou start-up dezvoltă o alternativă prin fermentație...

ANPC a pus în dezbatere publică un Ordin cu privire la ”Shrinkflation”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în secțiunea de transparență decizională, de pe site-ul propriu, www.anpc.ro, un...

Mondelēz International a fost amendată cu suma de 337,5 milioane de euro de către UE pentru practici anticoncurențiale

Mondelēz International a fost găsită vinovată de UE pentru practici anticoncurențiale și a primit o amendă de 337,5 milioane...

Cum este reglementată zaharina în Europa?

După o moarte tragică în India, îndulcitorul zaharină a făcut prima pagină a ziarelor. Deși este utilizat pe scară...

Rottaprint la 33 de ani: Investiții de peste 60 mil. euro, 700 mil. metri liniari tipăriți, prezență în 14 țări din UE, SUA și...

Anul acesta, Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta, împlinește 33 de ani de...

De ce să participi la webinarul “Eficientizarea liniilor de producție prin Metodologie Lean și Digitalizare”?

În filozofia Lean, risipa poate veni sub formă de pierderi de timp, materiale și forța de muncă și poate...

Modul în care mărcile comunică beneficiile pentru sănătatea intestinală, în mod creativ

Deoarece termenii „probiotice” sau „prebiotice” nu pot fi introduși în mod legal pe etichetele alimentelor și băuturilor, cum pot...

Următorul „super-aliment” din lactate ar putea fi … iaurtul de bivoliță fortificat

Conține mai multe proteine și mai puțin colesterol decât iaurtul cu lapte de vacă. Iaurtul de bivoliță este „copt”...

Portretul Gen Z în România – 50% dintre tineri sunt motivați să fie independenți financiari

Conform studiului Portretul Gen Z - Insights PulseZ, ediția 2023-2024, Generația Z în România: 52% din tineri au constrângeri...

Danone România aniversează 25 de ani de producție locală

Cea mai performantă fabrică Danone din Europa aniversează 25 de ani de producție locală. Danone România folosește lapte 100%...

Early Booking 20% – Gustul Ales 2024 și invitație la Gala Dinner RO.aliment

Concursul "Ora de Bun Gust”, competiția dedicată dumneavoastră, producătorilor de alimente de cea mai înaltă calitate, cu ingrediente curate...

Cum abordează industria alimentară reducerea sării?

Nivelurile ridicate de sare din alimente devin o preocupare din ce în ce mai mare pentru profesioniștii din domeniul...

Lapte vegetal imprimat 2D: ce, de ce și cum?

Imprimarea 3D face furori în cazul plantelor, dar cum rămâne cu imprimarea 2D? În Germania, Veganz obține laptele de...

Conform OMS, consumatorii din UE nu mănâncă suficiente fructe și legume

Consumul de fructe și legume proaspete în majoritatea țărilor UE rămâne sub recomandarea minimă a OMS. De ce? Fructele și...

Adevărata măsură a culorii – avantajele spectrometriei

P entru asigurarea calității prin măsurarea culorii, 95 din Top 100 Companii din industria alimentară din întreaga lume se bazează...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă