Coca – Cola, somată să oprească o campanie de marketing

0
175

ONG-urile din Franța au cerut Coca-Cola European Partners oprirea campaniilor de marketing la băutura pentru copii Capri-Sun, în contextul în care a crescut presiunea asupra companiilor alimentare și de băuturi din UE de a renunța de a mai pune pe ambalajele unor produse „cu conținut mare de zahăr, sare sau grăsimi“ personaje din desene animate, informează Food Navigator.

Foodwatch Franța a explicat că băutura Capri-Sun este mult prea dulce pentru copii.

Capri-Sun este adesea comercializată în secțiunea cu sucuri de fructe a supermarketurilor, în condițiile în care conține „numai 12% suc de fructe concentrat și 19 grame de zahăr”, au mai arătat cei de la Foodwatch.

„Acest produs este mai dulce decât sucul de portocale Fanta.”

„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă interzicerea publicității pentru copii atunci când produsele sunt prea dulci ori au prea mult zahăr adăugat. Acesta este cazul Capri-Sun Multivitamine”, susține grupul.

În Franța, Coca-Cola European Partners (CCEP) este responsabilă pentru comercializarea și distribuirea produsului. Compania a spus că, în conformitate cu Uniunea Europeană a Asociațiilor Producătorilor de Băuturi Răcoritoare (UNESDA), aceasta nu desfășoară nicio campanie de marketing pentru copii sub 12 ani.

Totuși, Foodwatch spune că utilizarea de către firmă a unor personaje din desene animate pe ambalaje, sponsorizarea anumitor activități și transmiteere anumitor mesaje prin Social Media arată „incontestabil direcționarea campaniilor către cei mai tineri consumatori”. Grupul a  lansat o petiție on-line prin care se solicita ca produsul să nu mai fie marketat pentru copii. Petiția strânsese peste 3.600 de semnături în doar șapte zile de la lansare.

Reacția firmei

CCEP a declarat că este surprinsă de noua campanie având în vedere „dialog transparent“ pe care aceasta l-a avut cu Foodwatch în acest an. Purtătorul de cuvânt al CCEP a declarat că firma a luat o serie de măsuri pentru a se asigura că băutura Capri-Sun este marketată într-un mod responsabil către familii. Conținutul de zahăr este „comunicat clar” pe ambalaj, per 100 ml și per porție. În calitate de membri ai UNESDA, CCEP, de asemenea, a promis să reducă conținutul de zahăr adăugat în toate băuturile sale cu 10% până în 2020.

„Vom reduce conținutul de zahăr din băuturile cu multivitamine, portocale și fructe tropicale cu 5% în a doua jumătate a anului 2017, ca prim pas. Restul de 5% vor fi reduse până în 2020”, a explicat purtătorul de cuvânt.

CCEP a spus, de asemenea, că personajele de desene animate vor fi în curând eliminate din pachete.

„Am lucrat timp de mai multe luni pentru a produce noi ambalaje pentru Capri-Sun Multivitamin, care să nu conțină personaje sau jocuri de desene animate. Se dorește lansarea lor după vacanța de vară.”

Eliminați personajele din desene animate

Campania Foodwatch urmează unei cercetări efectuate de asociația consumatorilor BEUC, în luna iunie, care arată că personajele de desene animate sunt aproape întotdeauna utilizate pentru a susține vânzările  produselor cu conținut scăzut de nutrienți (conform modelului profilului nutrițional al OMS).

Directorul general al BEUC, Monique Goyens, a declarat că folosirea de personaje pe ambalaj și în publicitate pentru promovarea alimentelor nesănătoase trebuie să se oprească dacă dorim să protejăm sănătatea copiilor.

„Guvernele naționale trebuie să oblige companiile să folosească desene animate mai responsabil”, a spus ea.

La începutul lunii iunie, miniștrii sănătății din Europa au solicitat adoptarea unor legi mai stricte privind publicitatea pentru copiii, referitoare la junk food, în special online și prin intermediul rețelelor sociale.

Cu toate acestea, accentul rămâne deocamdată pe autoreglementare din partea industriei.

Goyens a solicitat celor mai mari companii din Europa să demonstreze angajamentul pe care și l-au luat de a proteja copiii prin eliminarea acestor desene animate de pe alimentele nesănătoase.

„Noi nu suntem pentru ca Tony Tigrul sau Minionii să dispară din mesajele publicitare. Noi vrem doar ca produsele pe care le promovează pentru copii să fie mai sănătoase”, a adăugat ea.

Unul din trei copii din Europa cu vârste între șase și nouă ani este supraponderală sau obeză.