Reuniune anuala a oamenilor de afaceri cehi in Bucuresti

0
648

Marti 07/06/2016 a avut loc la Bucuresti, in sala de conferinte a Euro Hotels, reuniunea anuala a oamenilor de afaceri cehi. Obiectivul principal al reuniunii, la care au participat cateva zeci de reprezentanti ai companiilor din diferite domenii, a fost acela de a promova investiile companiilor cehe in Romania si dezvoltarea cooperarii reciproce.

Evenimentul a fost organizat de Camera de Comert si Industrie Mixta Ceho-Romana si s-a aflat sub egida Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti. Intalnirea anuala a oamenilor de afaceri cehi din Bucuresti a fost, prin urmare, o alta borna atinsa, in evolutia relatiilor ceho-romane.

Reuniunea anuala organizata de antreprenori cehi si romani si de Camera de Comert si Industrie Mixta Ceho-Romana, in colaborare cu Ambasada Republicii Cehe la Bucuresti s-a bucurat de un real interes, la eveniment participand peste 70 de reprezentanti ai companiilor cehe din diverse domenii de activitate prezente in Romania, printre ele numarandu-se CEZ Group, agentia de pariuri Sazka, Biovet Inc., International LLP si altele. Un rezultat concret al intalnirii a fost schimbul de contacte, impartasirea reciproca a experientei de afaceri pe piata locala si, de ce nu, posibilitatea demararii unor noi parteneriate de afaceri.

Sedinta festiva a oamenilor de afaceri a beneficiat de prezenta ambasadorului Republicii Cehe la Bucuresti, Dl. Vladimír Války, alaturi de cea a presedintei Camerei de Comert Ceho-Romane, Dna. Jana Klokočková si de cea a atasatului comercial al ambasadei cehe domnul Milan Peprníkovi.

Cu ocazia evenimentului au fost decernate de catre Camera de Comert si Industrie Mixta Ceho-Romana, premiile de excelenta PEMI pentru companiile cu capital ceh sau mixt, ceho-roman, ce au obtinut rezultate remarcabile in domeniul cooperarii economice si comerciale cu partenerii romani.

Juriul a decis sa acorde urmatoarele premii: Investitorul anului pentru preluarea de catre RENOMIA, cel mai mare broker ceh de asigurari, a pachetului majoritar de actiuni al SRBA Broker de Asigurare; Cea mai buna organizatie non-guvernamentala din Romania, Centrului comunitar Chanov; Bancii Comerciale Romane (membra a Erste Group), in calitate de Cea mai importanta institutie bancara pentru companiile cehe din Romania; Premiul Special al Juriului a fost primit decompania MTD Quality Control S.R.L.

Motivul pentru care am decis acordarea acestor premii a fost acela de a le multumi in mod simbolic pentru contributia lor remarcabila la dezvoltarea relatiilor romano-cehe. De astazi ceremonia premiilor PEMI va deveni o traditie, iar ideea decernarii lor este cu atat mai valoroasa cu cat ca initiativa a venit in intregime din partea membrilor nostri romani, si in special din partea d-nei Cristina Voicu, coproprietar si manager al companiei Confima, si care la Adunarea Generala a ČRSOPK din acest an a fost aleasa in functia de vicepresedinte,” a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie Mixta Ceho-Romane, doamna Jana Klokočková.

”Se observa ca relatiile romano-cehe se dezvolta dinamic. Ambele tari sunt aliati importanti in Uniunea Europeana si NATO si principali parteneri comerciali. Prin urmare, este o baza foarte buna pentru o viitoare cooperare la nivelul statelor, regiunilor, oraselor, si nu in cele din urma, mediului de afaceri. Pentru antreprenorii din Republica Ceha, piata romaneasca este foarte promitatoare, fapt confirmat in principal, de evolutia pozitiva a balantei comerciale si numarului tot mai mare de companii cehe din Romania”, explica ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti, domnul Vladimír Války.

Balanta comerciala a schimburilor romano-cehe a ajuns anul trecut, la valoarea de 3,3 miliarde de euro. Exporturile cehe in Romania au totalizat aproximativ 1,8 miliarde euro, in vreme ce importurile cehe din Romania s-au ridicat la valoare de 1,5 miliarde euro. In structura schimburilor bilaterale de marfuri din ultimii ani, ramane preponderent, fara schimbari majore sectorul automobilelor. Cele mai importantecategorii de exporturi ce provin din Cehia includ, in mod traditional, autovehiculele pentru transportul persoanelor. Spre exemplu, anul trecut, pe piata romaneasca au fost exportate circa 8.500de automobile SKODA. In ultimii ani, Romania a furnizat, de asemenea, troleibuze si autobuze electrice. Exista, de asemenea, oportunitati sectoriale importante in energie, sanatate, agricultura si silvicultura, precum si in sectorul IT. Totodata a existat o crestere constanta a numarului investitiilor cehe si a turistilor cehi in Romania. La ora actuala investitiile cehe in Romania au ajuns la o valoare cumulata de 838 de milioane EUR, pozitionand Republica Ceha pe un onorabil loc 14 in randul celor mai mari investitori straini in Romania.

Camera de Comert si Industrie Mixta Ceho-Romana a fost infiintata in anul 2007, iar pe parcursul primilor zece ani, a impulsionat dezvoltarea relatiilor economice ceho-romane, reusind sa devina un partener important pentru mediul de afaceri. Camera de Comert si Industrie Mixta Ceho-Romana incearca nu numai sa ajute antreprenorii in stabilirea de contacte, dar le ofera si informatiile si serviciile necesare. Asteapta cu nerabdare sa colaboreze indeaproape cu Ambasada, Camera de Comert din Romania si a birourilor sale regionale, precum si alte entitati care au un efect pozitiv asupra dezvoltarii relatiilor romano-cehe. Camera este implicata activ in activitatile Uniunii Internationale a schimburilor comerciale bilaterale si economice, condusa de profesorul si avocatul roman Nasty Vladoiu.