Sondaj CHEP: mentalitatea si personalul specializat, determinante in tranzitia Romaniei la Industria 4.0

0
82

Un sondaj [1] realizat de CHEP Romania, subsidiara liderului global in solutii logistice, arata faptul ca peste jumatate din companiile producatoare de bunuri de larg consum, de retail si de servicii conexe participante se afla intr-o etapa preliminara a tranzitiei la Industria 4.0 sau au introdus deja unele masuri in aceasta directie.

Mentalitatea si rezistenta la schimbare sunt determinante in succesul sau esecul trecerii la a patra revolutie industriala. 89% dintre participantii la sondaj au afirmat ca mentalitatea si rezistenta la schimbare constituie principala piedica pe care piata romaneasca trebuie sa o depaseasca in tranzitia la procesul de digitalizare a productiei si serviciilor.

Perspectivele de succes vor creste intr-un mediu economic favorabil, sunt de parere 44% dintre respondentii cu pozitii manageriale, care au mentionat si importanta unui cadru legislativ flexibil (42%).


[1] Respondenți cu poziții de middle și general management din 50 de companii de top din sectoarele FMCG, retail, ambalaje & standuri, logistică & transporturi, 2018


Managementul resurselor umane este provocarea majora pentru conducerea companiilor.
Peste jumatate dintre respondentii cu pozitii de general management au afirmat ca disponibilitatea resurselor umane specializate pentru digitalizare este la fel de importanta ca schimbarea de mentalitate, acestia fiind in opinia lor factorii care vor determina succesul sau esecul tranzitiei rapide a Romaniei la Industria 4.0.

Mai exact, 66% dintre acestia cosidera ca cea mai mare provocare e recrutarea, instruirea si retentia angajatilor calificati. In privinta impactului in organizatie, 55% din respondenti estimeaza ca departamentele de IT si cel de Vanzari & Operatiuni vor fi primele afectate.

“Succesul tranzitiei la Industria 4.0 depinde in mare parte de IQ-ul digital de la varful companiilor – de modul in care managerii definesc, conduc si comunica schimbarea. Angajatorii trebuie sa-si informeze echipele din timp despre impactul tehnologiei asupra locurilor de munca si sa-si sustina oamenii sa-si dezvolte o serie de abilitati personale precum capacitatea de rezolvare a unor probleme complexe, gandirea critica, inteligenta emotionala, creativitatea si colaborarea, esentiale in viitor,” a adaugat Gabriel Andronescu, Director General CHEP Romania.

Investitiile vor merge in software si in sisteme de executie pentru productie. In opinia a 36% dintre respondenti, tehnologiile cu cele mai mari sanse de implementare in Romania in urmatorii trei ani sunt internetul lucrurilor si big data. Cea mai putin cunoscuta pe plan local este blockchain, o tehnologie care implica partajarea datelor in sistemele informatice ale companiilor partenere in supply chain.

Cu privire la schimbarile pe care le au in vedere in urmatoarea perioada, 72% dintre participantii din middle management au afirmat ca principala directie este retehnologizarea, urmata de sustenabilitate, iar 85% din respondentii cu pozitii de general management au punctat ca principal focus investitiile in software si in aplicatii cum ar fi sistemele de executie pentru productie.

Modelele de afaceri vor fi reevaluate, in directia includerii si extinderii unor forme de colaborare, tipice modelului circular. Sondajul CHEP a inclus intrebarea cu privire la avantajele unui model de afaceri circular, la care 88% dintre respondenti au afirmat ca un model circular de afaceri “ar fi avantajos pentru companie”.

In topul avantajelor au fost enumerate: reducerea costurilor (73%), eficienta proceselor si dezvoltarea durabila. Totusi, mai mult de jumatate dintre participantii la sondaj cu pozitii de middle management considera ca cea mai mare provocare in trecerea la modelul de economie circulara sunt costurile de implementare si lipsa tehnologiei potrivite (55%).

Conducerea companiilor este preocupata, in principal, de recrutarea, instruirea si retentia angajatilor care pot sustine o schimbare a modelului de business, dupa cum au semnalat 66% dintre respondenti.

“Din perspectiva noastra, doar un model de business circular, in care companiile decupleaza cresterea afacerii de utilizarea resurselor naturale si pun laolalta competente, date si tehnologii – poate crea un ecosistem de afaceri maxim eficient si sustenabil. Avem si in Romania companii cu management vizionar, care au reusit sa treaca, in etape, de la un model de afaceri liniar la modelul colaborativ, deci privim in perspectiva cu optimism,” a incheiat Andronescu.

Concluziile sondajului CHEP
Comunitatea de afaceri din sectoarele producatoare de bunuri de larg consum, logistic si de retail analizeaza oportunitatile de adaptare la schimbarea tehnologica. In Romania, schimbarea de mentalitate si reinstruirea fortei de munca, dar si atragerea si retentia personalului calificat pentru posturile viitorului sunt factorii de care depinde viteza de adoptie a schimbarii.

Tranzitia la un model circular de afaceri se va face mai eficient in companiile cu lideri vizionari, care inteleg oportunitatile, barierele si identifica solutiile pentru a le depasi si care fac un management eficient al schimbarii. Perspectivele sunt promitatoare: conform sondajului, 58% dintre companii au introdus sau sunt intr-o etapa preliminara schimbarii organizationale, in tranzitia spre revolutia industriala 4.0.


Despre CHEP Romania
CHEP Pooling Services Romania este subsidiara liderului mondial in servicii de reutilizare prin inchiriere a paletilor si containerelor si parte a grupului Brambles. Compania deserveste atat clienti internationali, cat si producatori locali, in principal in domeniul bunurilor de larg consum precum: produse de curatenie si igiena personala, bauturi, produse alimentare proaspete si uscate, ulei si consumabile din hartie.

CHEP Pooling Services Romania ofera o gama de solutii logistice si servicii de consultanta care cresc performanta activitatilor logistice. De asemenea, modelul CHEP este unul sustenabil in esenta, reducand riscurile operationale si deteriorarea produselor.
Aflati mai multe informatii pe www.chep.com/ro.