Actiuni de prevenire a substituirii fructelor si legumelor din import ca fiind produse romanesti

0
171

De la inceputul lunii trecute, reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) impreuna cu cei ai Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF) deruleaza ample actiuni de control mixt in depozitele en-gros de legume si fructe.

Desfasurate in baza unei Tematici speciale de control, avizata de conducerea Ministerului Agriculturii, privind verificarea modului de respectare a legislatiei specifice in domeniul depozitarii si comercializarii legumelor si legumelor proaspete. Actiunile au debutat in judetul Ilfov si in municipiul Bucuresti.

“In urma verificarilor de la 19 unitati comerciale, cu profilul en-gros legume-fructe, unde au fost constatate nereguli privind marcarea/etichetarea loturilor de legume-fructe destinate comercializarii, loturi provenite din import sau din comert intracomunitar.

Lipsa totala a etichetelor sau lipsa totala a unor elemente obligatorii, conform prevederilor Standardelor Comerciale, privind comertul legumelor si fructelor proaspete, exemplu: categorie de calitate, calibru, soi, de pe ambalajele loturilor verificate, a fost constatata la loturi de mere – origine Polonia, salata verde – origine Italia, dovlecei – origine Turcia, conopida – origine Spania.

In cadrul acestor actiuni mixte de control, reprezentantii Autoritatii Nationale Fitosanitare au prelevat un numar de 13 probe legume/fructe provenite din import sau comert intracomunitar (mere, cartofi, ardei gras, dovlecei, castraveti, tomate) in vederea efectuarii de analize pentru determinarea reziduurilor de pesticide”, se arata in comunicatul Ministerului agriculturii.

Se mentioneaza totodata ca, si in perioada urmatoare, vor fi derulate actiuni de control in cadrul acestui segment de piata. Intensificarea acestor campanii este motivatata, avand in vedere ca lipsa totala a etichetelor de pe ambalaje ori etichetarea incompleta a acestora pot conduce foarte usor la substituirea produselor provenite din comertul intracomunitar sau din import (mere, cartofi, ardei, patrunjel, castraveti s.a) ca fiind produse in Romania.