ANPC deschide razboiul cu hypermarketurile

0
21

Recentul proiect de Ordonanta de Urgenta, elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pune serios pe ganduri piata de retail. Autoritatea doreste sa aplice amenzi in functie de cifra de afaceri, fapt ce ar scoate din cadru banalele amenzi, de 20.000 sau de 100.000 de lei. Au fost si pana in prezent destule hypermarketuri sanctionate.

“Am incercat sa gasim solutii astfel incat sa nu amendam. Dar, in momentul de fata, sunt agenti economici – si o spun cu tarie! – care ne rad in fata cand venim in control si ne zic direct: Scrieti ce vreti in procesul verbal, ca valoarea amenzii oricum nu conteaza. Adica amendam un hypermarket cu 1.000 de lei, va dati seama ce afectat este (…) Cred ca vom gasi solutiile legale in zona de amenzi contraventionale. Asa cum, in alte zone se aplica amenzi la cifra de afaceri, asa si la articolele de lege care pun in pericol sanatatea populatiei sa poata fi aplicata amenda la cifra de afaceri”, a declarat presedintele ANPC, explicand cu ce probleme se confrunta institutia pe care o conduce.

Produsele expirate comercializate reprezinta una dintre cele mai frecvente nereguli cu care se confrunta ANPC. Acest lucru este intalnit indeosebi la hypermarketurile mari, care pun sanatatea consumatorilor pe ultimul loc.

Romania face eforturi sa introduca un barem al amenzilor de pana la 2% din cifra de afaceri, pentru marile lanturi comerciale. In proiectul de ordonanta se stipuleaza ca amenzile pot ajunge pana la 4% din cifra de afaceri. Firesc (?), comerciantii nu sunt de acord si protesteaza, insa nu vorbesc despre o eventuala remediere a situatiilor ce duc la sanctiuni.