Comisia Europeana suspecteaza existenta unui cartel in industria somonului

0
35

In ultimele zile, oficiali ai Comisiei Europene au derulat cateva controale neanuntate la fermele de somoni din “mai multe state membre”. Actiunea a avut loc pe fondul suspiciunilor ca un numar de companii care activeaza in acest sector au pus la punct un cartel.

“Comisia are ingrijorari ca firmele inspectate ar fi putut viola legislatia antitrust care interzice cartelurile si practicile de afaceri restrictive” se mentioneaza intr-un comunicat al executivului comunitar, care nu a facut insa publica identitatea companiilor controlate.

Din alt punct de vedere, compania norvegiana Grieg Seafood a transmis ca Directia Generala Concurenta din cadrul Comisiei Europene a inspectat ferma sa de somoni Grieg Seafood Shetland pentru a constata existenta unui posibil comportament.

“Grieg Seafood intentioneaza sa dea dovada de transparenta si va furniza toate informatiile cerute de Directia Generala Concurenta”, a fost declaratia facuta de Grieg Seafood, considerata una dintre firmele principale norvegiene producatoare de somon.

In tara noastra, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus derularea unor inspectii tematice, urmare a repetatelor incidente alimentare din ultima vreme, generate de prezenta bacteriei Listeria monocytogenes in produsele de somon afumat existente pe piata autohtona.