Directiva europeana pentru inlaturarea exploatarii fermierilor de catre operatorii importanti de pe piata

0
22

Intr-un comunicat de presa emis de Uniunea Europeana se mentioneaza dispunerea de instrumente mai eficiente pentru combaterea practicilor comerciale neloiale (UTP) in lantul agroalimentar si pentru a impiedica exploatarea pozitiei slabe de negociere a fermierilor mici si mijlocii de catre operatorii mari, precum operatorii importanti si comerciantii cu amanuntul.

Consiliul a adoptat o directiva privind practicile comerciale neloiale in relatiile dintre intreprinderi, in lantul de aprovizionare cu produse agricole si alimentare. Practicile comerciale neloiale cele mai evidente vor fi interzise de directiva care va oferi statelor membre modalitati mai eficiente pentru combaterea abuzurilor.

Microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii (IMM) cu o cifra anuala mai mica de 350 de milioane de euro vor fi vizate de noile norme. Pentru punerea in practica, directiva adopta o abordare dinamica, conform careia operatorii mai mici sunt protejati impotriva practicilor comerciale neloiale, atunci cand acestea vin dinspre operatori economici mai mari. In fapt, microintreprinderile vor fi protejate impotriva cumparatorilor de IMM-uri, iar furnizorii mici si mijlocii vor fi protejati fata de cumparatorii si cumparatorii intermediari, mai mari decat acestia.

Practicile comerciale incorecte, precum platile intarziate pentru produsele perisabile, anularile de ultima ora ale ordinelor, modificarile retroactive sau unilaterale ale contractelor de furnizare, utilizarea abuziva a informatiilor confidentiale, represaliile sau amenintarile cu represalii la adresa furnizorului vor fi interzise total, daca acestea sunt stipulate intr-un acord anterior si clar incheiat intre partile implicate in angajamentul comercial.

Printre exemple sunt enumerate: returnarea de catre comparator a unor produse nevandute catre furnizor, plata de catre furnizor pentru promovarea sau comercializarea produselor alimentare vandute de cumparator si suportarea costurilor pentru listarea, afisarea sau stocarea produselor agroalimentare.