Peste 1,8 mil. RON, valoarea amenzilor date de ANSVSA

0
11

Peste 8.383 de unitati din sectorul alimentar (piete agro-alimentare, abatoare si centre de sacrificare a mieilor cu activitate temporara, unitati de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, unitati de vanzare cu amanuntul), au fost verificate de catre inspectorii ANSVSA pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare.

Astfel, in perioada 01.04.2019 – 02.05.2019, ANSVSA a demarat o serie ampla de controale oficiale la nivel national avand drept scop verificarea conditiilor de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale destinate consumului uman, precum si alte alimente de origine animala si non-animala.

In urma controalelor efectuate, deficientele constatate de inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au fost sanctionate prin aplicarea a 503 sanctiuni contraventionale, care au insumat 1.819.360 de lei.

controaleTotodata au fost emise 116 ordonante privind suspendarea activitatii si 175 de ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati.

De asemenea, reprezentantii ANSVSA au aplicat masuri de retinere oficiala/sechestru si au dirijat catre unitati de neutralizare peste 8.177,24 kg de produse alimentare, precum si 72.280 de oua, care nu erau marcate in conformitate cu cerintele legale.

Dintre neconformitatile constatate si sanctionate pot fi mentionate urmatoarele:
– comercializarea mieilor fara documente de provenienta si transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;
– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si de temperatura pe durata transportului produselor alimentare;
– deficiente privind marcarea si etichetarea oualor;
– deficiente privind asigurarea trasabilitatii produselor alimentare;
– depozitarea si comercializarea catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii care nu au fost inregistrate/autorizate sanitar veterinar, fara respectarea conditiilor de temperatura si igiena.