Putem afla provenienta alimentelor din peste consumate, cu ajutorul unei platforme digitale

0
121

Consumatorii vor putea urmari, printr-o scanare simpla cu telefonul mobil, parcursul alimentelor din peste, de la sursa la consumatorul final. Este un nou aspect care poate confirma legalitatea si sustenabilitatea acestui tip de produse.

O platforma globala digitala australiana, OpenSC, permite utilozatorilor sa scaneze, cu ajutorul camerelor de luat vederi a smartphone-ului, codurile QR pentru aflarea locului de provenienta a alimentului vizat, urmandu-i astfel drumul de-a lungul lantului de aprovizionare, cum si cand a fost produs.

Programul a fost lansat de organizatia World Wildlife Fund (WWF) si firma de investitii BCG Digital Ventures. Acesta pune in practica tehnologia blockhain, capabila sa inregistreze informatii privind drumul parcurs de produs si date referitoare la depozitarea acestuia.

Dezvoltatorii subliniaza ca plicatia prezinta consumatorilor date cu privire la lanturile de aprovizionare permitand astfel obtinerea de produse corecte, etice si sustenabile din partea companiilor producatoare.

„OpenSC reuseste sa democratizeze informatiile (…) Care este drumul pe care l-au parcurs alimentele pe care vor sa le consume? Care este provenienta acestora? Cum se poate verififica locul de unde au fost aduse?”, mentioneaza directorul BCG Digital Ventures, Paul Hunyor.

Pentru a se asigura ca orice modificare este vizibila de-a lungul intregii structuri, tehnologia blockhain foloseste o baza de date cu inregistrari disponibile in cadrul unei retele care controleaza continuu detaliile informatiilor obtinute.

In cadrul unui proiect coordonat de WWF a fost dezvoltata OpenSC. Scopul este folosirea tehnologiei blockhain pentru monitorizarea pestelui ton, pescuit in Pacific. Pentru a aduce o contributie la completarea si dezvoltarea platformei, BCG Digital Ventures s-a alaturat proiectului. Platforma monitorizeaza pestele in timp ce dezvoltatorii doresc sa adauge, in acest an, mai multe produse provenite din mare. Aplicatia isi va incepe activitatea prin intermediul participantilor la Forumul Economic Mondial, care va avea loc in Elvetia.

„Acest lucru va permite liderilor din domeniul economic sa ia masa la Davos si sa cunoasca toate detaliile despre provenienta alimentelor din farfurie”, a conchis, printr-un comunicat, WWF.