Selgros – nereguli la controlul standardelor de siguranta pentru pestele comercializat

0
189

Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului (ANPC) a descoperit nereguli in modul in care pestele este congelat si comercializat in magazinele Selgros, au anuntat la conferinta de presa de marti oficialii ANPC.

Una dintre neregulile constate viza temperatura la care este congelat pestele. Echipamentele utilizate de Selgros functionau la minus 18 – 20 de grade Celsius, si nu la minus 25 – 40 de grade.

O alta neregula identificata in urma controalelor era vis-a-vis de trasabilitatea marfii. Inspectorii ANPC nu au primit acte care sa ateste momentul primirii, perioada de vanzare si cantitatea vanduta de peste proaspat, momentul congelarii acestuia, cantitatea vanduta in stare congelata si momentul retragerii marfii.

Inspectorii ANPC spun ca nici modul de vanzare al pestelui nu este corespunzator, pentru ca nu este acoperit cu gheata; de aceea pe o parte pestele are zero grade, iar pe cealalta parte intre 8 si 12 grade.

Presedintele ANPC spune ca o parte din raioanele de peste ale comerciantului vor fi oprite si ca avizele de congelare a pestelui ar putea fi retrase.

“Nu vom mai tolera abordari diferite, cei de la autoritatea sanitar veterinara stau ascunsi in spatele unor gaselnite legislative”, a spus Constantinescu.

Presedintele ANPC a lasat sa se inteleaga ca autoritatea sanitar veterinara (ANSVSA) are o abordare diferita, in sensul ca permite unui agent economic sa utilizeze echipamente de congelare la minus 30 de grade, iar altui agent economic, mai mare, echipamente de congelare la minus 18 grade.