Situatia apiculturii romanesti, cu oportunitati si provocari, dezbatuta la Bruxelles

0
207
Programul Național Apicol

Situatia actuala a sectorului apicol din Romania, cu punctele tari, dar si cele mai putin bune ale acestuia, a fost dezbatuta in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles de europarlamentarul Daciana Sarbu, eveniment la care reprezentanti ai Comisiei Europene au prezentat si noi instrumente de sprijin disponibile in domeniu prin noua Politica Agricola Comuna.

La dezbaterea organizata in cursul serii de luni, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, intitulata “Apicultura europeana si romaneasca – Oportunitati si Provocari”, au fost invitati reprezentanti ai crescatorilor de albine din Romania, precum si ai institutiilor care pot genera solutii pentru dezvoltarea acestui sector – Comisia Europeana, PE, Guvernul de la Bucuresti.

“In opinia mea, Romania poate face performanta in plan european in domeniul apicol. Crescatorii de albine din Romania au obtinut, deja, rezultate remarcabile, dar se lovesc de foarte multe obstacole in activitatea lor. De altfel, nici in plan european, apicultorii in general nu sunt suficient sustinuti si recompensati pentru munca lor. Ne-am propus sa discutam impreuna, astazi, reprezentanti ai apicultorilor romani, europeni, institutii europene care pot lua decizii bune pentru acest sector, autoritati guvernamentale despre ce putem face in continuare”, a afirmat initiatoarea dezbaterii, europarlamentarul Daciana Sarbu.

Ea a vorbit despre cateva dintre “problemele” apiculturii si anume:

“raspandirea mierii contrafacute pe piata interna, care a dus la injumatatirea pretului la achizitia mierii in 2016 comparativ cu 2014, lipsa instrumentelor de management al riscurilor, care face ca apicultorii din Romania sa nu fie recompensati in caz de seceta sau ploi, mortalitatea albinelor, cauzata atat de impactul schimbarilor climatice, cat si de pesticide, volatilitatea pretului mierii, datorata atat puterii scazute de negociere cu procesatorii, dar si cu marii retaileri si monopolul de pe piata, lipsa de instrumente, de sprijin direct si de finantare”.

Europarlamentarul a facut referire si la un raport despre viitorul apiculturii europene, dezbatut recent in Comisia de agricultura, in care a avut zece amendamente adoptate si prin care a solicitat sprijin financiar pentru apicultori, combaterea fenomenului mierii contrafacute, precum si cresterea finantarii pentru cercetarea in domeniu.

“Veti avea in mine intotdeauna un sustinator serios si onest”, le-a transmis apicultorilor prezenti Daciana Sarbu, vicepresedinte a Comisiei de mediu si membru al Comisiei de agricultura din Parlamentul European.

Aproape dublare a numarului de stupi la nivel national, in ultimul deceniu
Fostul ministru al Agriculturii Achim Irimescu, in prezent ministru consilier la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, a declarat ca tara noastra este un producator de miere de foarte buna calitate, conferita de conditiile specifice, fiind unul dintre statele cu biodiversitatea cea mai bogata din UE.

“Sectorul apicol al Romaniei s-a dezvoltat substantial. In 2006 aveam mai putin de 1.000.000 de stupi, in 2017 – 1.600.000 de stupi. Este si meritul programului european pentru apicultura, programului national apicol, dar meritul principal este al apicultorilor”, a afirmat Irimescu.

El a mentionat, totodata, ca productia de miere a Romaniei, respectiv media multianuala este undeva la peste 20.000 de tone.

“In 2006 erau 18.000 de tone si a ajuns in 2017 la cifra record de peste 30.000 de tone de miere de foarte buna calitate. (…) La nivel de tara avem peste 42.000 de apicultori”, a precizat Achim Irimescu.

Potrivit acestuia, mierea produsa in Romania este una “de o calitate extraordinara”, iar peste jumatate este exportata.

“Din cele 12.249 de tone exportate in 2017, cea mai mare parte care s-a vandut in afara UE a fost in Japonia. Principala destinatie este insa UE, cu 80% din cantitatea exportata. Dupa Germania, cu 38%, urmeaza Italia 19% si Franta cu 8%”, a indicat Irimescu.

El a atras atentia ca daca mierea de buna calitate se vinde in Romania undeva la 5 euro pe kilogram, la export nu depaseste 3,6 euro pe kilogram.

Irimescu a facut referire si la importuri, cu “o calitate mai indoielnica a mierii”. Potrivit datelor prezentate de acesta, se importa peste 3.600 de tone, din care 41% din Moldova, 12% din Ucraina si 10% din China.

Achim Irimescu a facut, in finalul discursului sau, o analiza a punctelor tari si a punctelor slabe ale sectorului apicol din Romania.

“Avem un potential foarte bun de dezvoltare a productiei de miere de foarte buna calitate in conditiile in care avem si biodiversitate foarte buna. (…) Un alt mare avantaj este rasa de albine Apis Mellifera Carpatica, una dintre cele mai rezistente si mai solide rase de albine din Europa. Sunt si alte state membre care apeleaza la aceasta rasa romaneasca. Alt punct tare este faptul ca avem o indelungata traditie in acest sector, exista cunostinte la nivel de producator, avem organizatii, avem o recunoastere internationala a mierii produse in Romania si programe de sustinere”, a spus Irimescu.

In ceea ce priveste punctele “slabe”, acestea ar fi “consumul national scazut”, undeva la peste 500 de grame pe persoana anual, “colectarea datelor”, fiind mai multe institutii care raporteaza informatii care nu concorda, “pretul mic al mierii exportate”, sub pretul de comercializare din Romania.

“Sunt si amenintari foarte mari pentru acest sector – costurile cu tratamentele pentru boli si daunatori, importurile de calitate scazuta si la preturi scazute, utilizarea pesticidelor. (…) O alta mare problema pe care o au si apicultorii este volatilitatea preturilor”, a mentionat fostul ministru.

In opinia sa, solutii pentru viitor ar fi “incurajarea financiara si legislativa a dezvoltarii sectorului apicol european, pentru a acoperi cat mai mult din consumul intern de produse apicole de calitate, mecanisme care sa sprijine constant producatorii in apicultura, dar mai ales in conditii de criza”, precum si existenta unor fonduri mutuale.

Si presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea, a facut o prezentare a provocarilor cu care se confrunta apicultorii.

In ceea ce priveste falsificarea mierii, “Parlamentul European ar trebui sa gaseasca solutii sa opreasca intrarea in Europa a unor astfel de produse”, a opinat Fetea.

El a sustinut ca, din pacate, in Romania prin Programul national apicol se aloca undeva la 4,6 euro pe familia de albine.

“Asta este tot sprijinul care vine. Cu 4,6 euro nu se poate face mare lucru”, a declarat Ioan Fetea. Potrivit acestuia, beneficiaza de acesti bani doar in jur de 400.000 de familii de albine.

“Daca nu se va asigura acel sprijin de finantare directa, Programul national apicol nu acopera nici 2% din necesitate. (…) Acest sprijin financiar pentru Romania este imperios necesar”, a sustinut Fetea.

El a adaugat ca se importa multa miere din Ucraina la 7 lei kilogramul, in conditiile in care pe apicultorul roman il costa productia de miere poliflora intre 10 si 12 lei.

“Romania are anumite particularitati, cu transhumanta. (…) Daca nu vom proteja productia autohtona si facem o concurenta neloiala cu produse de calitate indoielnica, vom avea de pierdut”, a subliniat Ioan Fetea.

Romania primul loc la derogari la folosirea neonicotinoidelor
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania a solicitat sa nu mai fie permisa cupajarea.

“Legislatia europeana permite astazi acest amestec, iar etichetarea nu obliga nici macar sa se treaca tara de origine, nu mai vorbesc de procentul de participare la acest amestec. Consumatorul nu stie ce consuma. Modul in care astazi se face aceasta cupajare nu este corect”, a detaliat Fetea.

In opinia sa, o alta “problema foarte grava” pentru apicultori o reprezinta neonicotinoidele, pesticide considerate nocive pentru albine. “Au murit intr-un an in sudul tarii 250.000 de familii de albine”, a explicat Fetea.

Andres Salazar, de la BeeLife Europe, a atras atentia, in acest context, ca Romania este pe primul loc la derogari privind folosirea acestor pesticide. “2018 este al cincilea an consecutiv de derogare pentru trei neonicotinoide”, a spus Salazar.

La randul sau, vicepresedintele Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania – ROMAPIS, Constantin Dobrescu, a informat ca zilele acestea 26 de apicultori, care au stupii pe raza localitatii Pestera, din Constanta, au reclamat “mortalitati excesive la albine”. Si el a facut referire la falsificarea pe scara larga a mierii, indeosebi in Asia, care are drept consecinta scaderea pretului.

“La ora actuala, pretul mierii vandute de Romania este mai scazut decat pretul mierii din alte tari. Marea problema este ca Romania exporta miere ieftina, la un pret mic”, a afirmat reprezentantul ROMAPIS.

Dobrescu a opinat ca ceea ce se poate face pentru o patrundere mai eficienta a mierii romanesti pe piata ar fi “sustinerea prin politici adecvate a imbunatatirii calitatii, incurajarea pietii interne si sprijinirea formelor asociative apicole”.

Prezent la dezbatere, europarlamentarul italian Paolo de Castro, fost ministru al Agriculturii, a sustinut ca se acorda o atentie deosebita apiculturii, considerata un sector foarte important.

“Sunt multe chestiuni care trebuie rezolvate, una este cea in legatura cu etichetarea de origine. Trebuie sa introducem si pentru mierea de albine etichetarea de origine, din cauza concurentei neloiale cu mierea care vine din China si alte parti ale lumii’, a spus europarlamentarul.

Directorul Directiei Generale AGRI – Comisia Europeana, Jens Schaps, a afirmat ca, pentru Romania, lucrurile sunt destul de clare.

“Aveti un numar mare de stupi si nivelul de productie este ridicat, deci punctul de pornire pentru urmatorii pasi este unul foarte bun. Cred ca ar trebui sa discutam cum sa comercializam si sa promovam mai bine mierea si produsele apicole de valoare superioara din Romania. Un alt aspect de discutat ar fi ce putem face pe viitor. Ce e important este noul concept al Politicii Agricole Comune”, a declarat Schaps.

El a explicat ca, in prezent, se urmareste sa se dea statelor membre posibilitatea de a elabora singure o serie de masuri specifice, in special sprijinul pentru actiuni de mediu si clima.

“Vorbim pana la urma despre biodiversitate, vorbim despre consolidarea structurii de mediu si ecologice in statele membre in zonele rurale si daca statele membre doresc sa puna accentul pe acest segment se poate, si prin Pilonul 2 si prin Pilonul 1, sa se foloseasca fonduri suplimentare pentru actiuni specifice, care nu vizeaza neaparat doar apicultorii. In conceptul global al biodiversitatii exista o serie de elemente pe care se pot elabora planuri pentru specificitatile fiecarei regiuni si in acest cadru se poate pune accent pe productia locala, de exemplu, pe produse locale, pe producatorii locali. Prin urmare, exista o serie de posibilitati pentru a conecta toate aceste programe de sprijin si a le introduce intr-un concept mai larg”, a declarat reprezentantul CE. El a adaugat ca apicultura este de acum integrata in noua Politica Agricola Comuna.

Schaps i-a sfatuit pe apicultorii romani sa se concentreze si asupra marketingului, asupra modului in care isi vand produsul.

“Aveti nevoie de o campanie, de o identitate de marketing, de o etichetare de calitate. Nu asteptati ca marile lanturi de comercializare sa va promoveze produsul. Faceti-o dumneavoastra, organizati-va pentru a vinde aceste produse”, le-a transmis reprezentantul CE apicultorilor romani.