Uniunea Europeană este importator net de miere

Numai România, Ungaria și Spania pot realiza o rată de autoaprovizionare cu miere de 100% .

0
122

Chiar dacă Uniunea Europeană reprezintă cel mai mare producător mondial de miere, ea nu reușește să acopere propriul consum și aproximativ 40% din consumul european este acoperit cu importuri din alte regiuni.


Dacă sunteți producător de miere și vreți să aflați modificările aduse legii apiculturii, dar și ce oportunități sunt pentru valorificarea acestui domeniu, participați la SAPS (seminarul dedicat suplimentelor alimentare și produselor stupului, 6 iulie București). Puteți consulta programul și vă puteți înscrie aici.


miereChina și Argentina s-au aflat pe lista furnizorilor-cheie pentru o lungă perioadă de timp, împreună cu Mexic și Thailanda. China este cunoscută mai ales ca principalul furnizor de miere la preț scăzut pentru uz industrial și amestecuri destinate pieței de masă. Istoria problemelor legate de calitate a agravat poziția mierii chineze pe piața globală de miere, făcând Uniunea Europeană mai precaută cu privire la cumpărarea mierii chinezești.

În ceea ce privește Argentina, până acum un deceniu a fost principalul furnizor de miere din Europa. Producția de miere argentiniană au fost însă afectată în ultima vreme de pierderi importante de colonii și floră specializată. În plus, hotărârea Uniunii Europene din 2011 referitoare la etichetarea detaliată și cerința dovezii faptului că polenul conținut nu provenea din culturi modificate genetic a crescut dificultățile pentru importurile de miere argentiniană.

Comerțul cu miere în Europa

miereÎncepând cu anul 2010, s-a înregistrat o creștere sistematică cu câteva procente a exporturilor de miere ale Uniunii Europene.

Destinațiile principale ale exporturilor de miere ale țărilor europene sunt piețele  mature din UE precum Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie, dar și unele țări din Europa de Est.

Ungaria a contribuit cu o creștere anuală de 46% la expansiunea exporturilor de miere ale UE, Bulgaria cu 29%, iar România cu 26%.