Vanzarea mierii in hipermarketuri impiedicata de costurile mari.

0
156

Importurile de miere la preturi foarte mici si comisioanele ridicate aplicate apicultorilor romani duc la lipsa mierii autohtone de pe rafturile hipermarketurilor. Majorarea pretului nu este benefica deorece nu poate fi sustinuta de consumul intern.

“Avem probleme cu vanzarea mierii in hipermarketuri. Sunt niste costuri extraordinare pe care noi, ca asociatie profesionala, nu ni le permitem. Stiti foarte bine politica lor, cu tot felul de comisioane. Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) nu este pregatita sa mearga la raft cu bani negri. Noi lucram doar cu acte, iar sa crestem artificial niste preturi… De exemplu, daca noi vindem mierea cu 8-10 lei, ni se cere sa o avem la raft cu 13 lei, ca 30% sa ramana acolo, dar exista si miere cupajata, la 7 lei. Noi nu vrem sa mai crestem preturile, pentru ca si asa mierea nu se consuma. E dificil cu hipermarketurile, desi am avut discutii si suntem interesati sa vindem mierea pe rafturile lor. Retailerii nu vor un produs mai scump, chiar daca este bun si de calitate”, a afirmat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, la Targul National al Mierii.

Din aceasta cauza cea mai mare parte a productiei de miere este exportata, principalul partener al ACA, de aproape 50 de ani, fiind Germania. Chiar si in aceasta zona apicultorii romani sunt afectati de importurile de miere din America de Sud, Ucraina sau China.

“Noi avem niste parteneri in Germania cu care lucram de peste 40 de ani. Sunt firme mari, serioase. Nu au aparut in ultima perioada alti importatori mari, ci doar unii mai mici, care vor sa cumpere 2 – 4 – 5 tone de miere si este foarte dificil sa asiguram un transport rentabil pentru astfel de cantitati. Noi avem partenerii nostri cu care lucram foarte bine si care ne dau in avans fonduri, astfel incat sa putem sa putem face exportul, dar problema este legata de pret. Atata timp cat exista aceasta concurenta care vinde kilogramul de miere cu 8 lei, chiar cu 5,6 lei din Ucraina sau 1,3 – 1,5 dolari din China, aici este problema. Importatorii cumpara de la noi, o cupajeaza, ne solicita niste conditii de calitate extraordinare incat sa poata sa o amestece cu cealalta miere, care nu este chiar conforma. Sigur, ne dau in conditiile acestea un pret mai bunicel cu cativa centi, dar asta nu acopera chetuielile apicultorilor romani”, a spus Fetea.

Seful ACA afirma ca mierea romaneasca data la export este supusa unor analize extrem de complexe, care nu se mai fac la niciun alt produs alimentar pe piata europeana.

“Mierea romaneasca este un produs cu buletin de analiza, facem sapte cearceafuri de analize cand mergem la export, analize care se fac in Germania, iar acestea costa. Facem analize inclusiv pe organisme modificate genetic, nu mai vorbim de reziduuri si celelalte… Sunt niste analize foarte complexe, care nu cred ca se mai fac la niciun alt produs alimentar pe piata europeana ca la miere. Tirul nu iese la export fara sa vina ultima analiza din Germania. De 25 de ani, noi nu am avut probleme de calitate cu mierea romaneasca”, a explicat Fetea.

China, o piata cu potential, si-a aratat interesul pentru importul de miere romaneasca dar solicitarile sunt infime si nu exista acorduri de export cu aceasta tara.

“Sunt solicitari marunte, infime. De exemplu, am avut o solicitare sa dam 10 tone intr-un an, pentru ca au deschis niste magazine mai selecte si noi aveam pe eticheta ‘Medaliat cu aur la Montpelier’. Aveau nevoie de o reclama, dar exportul serios cu China nu s-a concretizat niciodata. Nu exista acele acorduri. Am vazut intr-un depozit in Beijing 3.000 de tone de miere, iar aceasta cantitate ajungea in port in Hamburg. China produce circa 200.000 – 300.000 de tone, nici ei nu mai stiu cat, iar Germania este cel mai mare producator, cel mai mare consumator, cel mai mare exportator, cel mai mare importator. Germania isi permite, are bani si face bani”, a subliniat reprezentantul apicultorilor.

miere, romaneasca, produs montanIn 2018 Romania a importat 3.275 de tone de miere si a exportat 11.326. Principalele tari importatoare de miere romaneasca sunt Germania, Italia, Franta, Spania, Marea Britanie, Belgia, Japonia, Israel si China, potrivit datelor furnizate de Tanase Voicu, consilier la Ministerul Agriculturii.

In perioada ianuarie – noiembrie 2018, in Germania au plecat 2.845,44 tone de miere romaneasca, in valoare de 10,063 milioane de euro.

Potrivit datelor ACA, consumul a crescut cu 15% din 20015 pana in 2018, pana la 550-600 de grame pe locuitor intr-un an, Romania aflandu-se, inca, la coada clasamentului, la nivel european. Romanii consuma de 3-4 ori mai putina miere, comparativ cu Germania, unde consumul este de doua kilograme per locuitor sau Olanda si Belgia unde consumul ajunge la 1,5 kilograme. Tot cifrele statistice ne arata ca romanii consuma, in fiecare zi, 70 de grame de zahar si doar 3 grame de miere.

22.000 de tone de miere anual sunt produse in Romania, locul 4 la nivel european, efectivele ajungand la 1,4 milioane de familii de albine. 40.000 de apicultori sunt inregistrati la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Cea de-a douazecea editie a Targului National al Mierii, s-a desfasurat in weekend, pe platforma Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura.