facebook
Friday, May 17, 2024
NutritieSTUDIU OMS: Cât de sănătoși sunt burgerii ultraprocesați pe...

STUDIU OMS: Cât de sănătoși sunt burgerii ultraprocesați pe bază de plante?

-

Majoritatea, dar nu toți, burgerii pe bază de plante sunt considerați ultraprocesați, conform definiției Nova a alimentelor ultraprocesate (UPF). Organizația Mondială a Sănătății a finanțat cercetări care au analizat compoziția nutrițională a burgerilor ultraprocesați pe bază de plante, iar concluziile sunt disponibile.

Alimentele pe bază de plante ultraprocesate sunt un trend în creștere, în special în mediul numit „în afara casei (OOH). Dar sunt ele sănătoase?

O nouă cercetare finanțată de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a căutat să afle un răspuns la întrebarea de mai sus, punând însă un accent deosebit pe un produs alimentar popular: burgerii pe bază de plante ultra-procesați.

În centrul atenției ultra-procesarea și produsele vegetale

Majoritatea, dar nu toți, burgerii pe bază de plante sunt considerați ultraprocesați, conform definiției Nova a alimentelor ultraprocesate (UPF). Un sondaj cu burgeri pe bază de plante din marile supermarketuri australiene a arătat că 80% au intrat în Nova Group 4.

Ce înseamnă „ultra-procesat”?

Dezvoltat în 2019, sistemul Nova împarte nivelul de procesare al alimentelor în patru grupe: alimente crude și minim procesate; ingrediente culinare procesate; mâncare procesată; și alimente ultraprocesate. Această ultimă categorie este o „creație industrială” prin definiție.

Înțelegerea implicațiilor asupra sănătății induse de consumul alimentelor ultraprocesate pe bază de plante este un demers extrem de pertinent în Europa, unde creșterea bolilor netransmisibile (BNT) este principala cauză a morbidității și mortalității. În Regiunea Europeană (așa cum o definește OMS), supraponderalitatea și obezitatea afectează aproape 60% dintre adulți și aproape unul din trei copii.

O trecere către dietele pe bază de plante are potențialul de a scădea incidența acestor boli, dar numai dacă produsele alimentare consumate conțin nutrienții corecti (și nu greșiți). Recunoscând că studiile anterioare au evaluat compoziția nutrițională a etichetelor alimentelor pe bază de plante, OMS se concentrează acum pe alimentele pe bază de plante în mediul din afara casei (consumate la restaurante, fast-food-uri etc.).

Burgerii pe bază de plante

Concentrându-se pe Regiunea Europeană, noul studiu al OMS– publicat în British Journal of Nutrition – a evaluat burgerii ultraprocesați pe bază de plante vânduți în Amsterdam, Copenhaga, Lisabona și Londra.

Un total de 41 de burgeri pe bază de plante au fost achiziționați din mediul din afara casei în fiecare țară și transportați prin lanțul frigorific la laboratorul din Lisabona, unde au fost evaluate conținutul lor nutrițional și compoziția de aminoacizi. Burgerii pe bază de plante au inclus chifteaua, pâinea și condimentele.

Rezultatul constatărilor a fost unul divers. Burgerii ultraprocesați pe bază de plante s-au dovedit a fi o sursă de proteine, fibre alimentare și minerale esențiale. Aportul de proteine ​pe bază de plante, fibre alimentare și minerale, care sunt prezente „abundent” în burgerii pe bază de plante, a fost asociat cu riscul redus de anumite boli, cum ar fi bolile cardiovasculare.

În plus, deoarece în Europa nivelurile actuale de aport de anumiți nutrienți esențiali, inclusiv fibre alimentare și minerale precum fier și potasiu, sunt în general sub recomandările zilnice, consumul acestor burgeri poate contribui la atingerea nivelului cerințelor zilnice.

Și veștile nu prea bune? Bogată în grăsimi, sare și calorii

Dar, pe de altă parte, s-a descoperit că burgerii pe bază de plante ultra-procesați conțin nutrienți legați direct de BNT: în special sodiu, grăsimi totale, acizi grași saturati. Au fost înregistrate și niveluri relativ ridicate de carbohidrați.

În Regiunea Europeană, aportul energetic, de zahăr, de acizi grași și de sare depășește în general nivelurile recomandate, iar aportul acestora ar trebui redus. Aportul ridicat de sodiu a fost legat de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și risc de hipertensiune arterială, în timp ce consumul excesiv de zahăr și acizi grași nesănătoși este legat de obezitate și riscul de diabet de tip 2.

„Prin urmare, pe lângă factorii nutriționali benefici prezenți în alimentele pe bază de plante ultra-procesate, acestea sunt și o sursă de compuși nesănătoși”, notează cercetătorii.

Contradicția ridică întrebarea dacă aspectele mai sănătoase ale burgerilor pe bază de plante depășesc aspectele mai puțin sănătoase, ceea ce depinde de tiparele alimentare și de starea nutrițională a unui individ.”

Burgeri pe bază de plante ultra-procesați o sursă de proteine

Celălalt dezavantaj pentru consumatorii și producătorii de burgeri pe bază de plante este că, deși aceste produse sunt o sursă de proteine, proteina în cauză este de calitate scăzută.

Pentru a sintetiza o proteină din aminoacizi este necesară o anumită cantitate de aminoacizi, explică cercetătorii. Studiul a arătat că aminoacizii Cys și Met au fost sub limita de detectare – limitând crearea de proteine.

Trebuie remarcat faptul că, dacă alimentele complementare sunt consumate în decurs de trei până la patru ore, pot fi furnizați aminoacizii deficitari, ceea ce ar spori conținutul de aminoacizi.

Deși nu se află în centrul acestui studiu, cercetătorii s-au întrebat și dacă aditivii incluși pentru a imita proprietățile senzoriale ale cărnii pot avea un impact negativ asupra biodisponibilității nutrienților prezenți.

Deci sunt sănătoși burgerii pe bază de plante ultraprocesați?

Conform modelului de profil nutrițional al OMS, folosit pentru a preveni marketingul inadecvat pentru copii, un procent relativ mic de burgeri pe bază de plante ultraprocesați OOH sunt nesănătoși. Un total de 10% conțineau prea multă grăsime totală și 20%, prea multă sare.

Ultra procesare și nutriție: dezbaterea face furori

A fi ultra-procesat face automat un aliment sau o băutură nesănătoasă?

Pentru unii, alimentele ultraprocesate (UPF) sunt dezvoltate pentru a conduce la consumul excesiv și, în consecință, rezultate precare pentru sănătate. Pentru alții, Nova Group 4 este atât de larg, încât este nerezonabil să judeci toate aceste alimente în același mod. Și pentru alții încă, UPF nu ar trebui să fie discutată în contextul nutriției și nici nu ar trebui să aibă loc în ghidurile dietetice .

Deși OMS recunoaște că Nova evaluează doar gradul de procesare la care a fost supus un aliment, susține, de asemenea, că multe alimente din Grupa 4 conțin niveluri ridicate de grăsimi, sare și zahăr (HFSS), ceea ce le face nesănătoase.

Lăsând la o parte definiția Nova, descoperirile recente ale studiului au legat consumul de UPF de un risc mai mare de rezultate adverse asupra sănătății, în special cardiometabolice, tulburări mintale comune și rezultate legate de mortalități mai ridicate. Studiul este considerat cel mai mare din lume privind alimentele ultraprocesate.

În ceea ce privește modul în care nivelul de procesare are impact asupra sănătății sau nesănătății burgerilor pe bază de plante, cercetătorii au subliniat că nu a fost punctul central al studiului. „Cercetarea noastră nu urmărește să determine cât de sănăytoase sunt alimentele foarte procesate în raport cu gradul lor de procesare, ci în ceea ce privește compoziția nutrițională, ca și în cazul oricărui alt aliment”, a explicat Dr. Kremlin Wickramasinghe, consilier regional pentru nutriție, activitate fizică și obezitate la Biroul Regional al OMS pentru Europa.

Luați în considerare compoziția nutrițională

Motivul? Există o percepție generală că produsele pe bază de plante sunt în general bune pentru sănătate. „Este nevoie de a înțelege mai bine care a fost compoziția nutrițională a acestor produse și de a aduce acest lucru în atenția atât a factorilor de decizie politică, cât și publicului larg pentru a lua în considerare compoziția nutrițională și a face aceste date disponibile pe scară largă”, a spus el pentru FoodNavigator.

„OMS promovează conceptul că alimentele procesate minim, sărace în zaharuri libere, sare, grăsimi saturate, grăsimi trans și fără îndulcitori fără zahăr reprezintă nucleul oricărei diete sănătoase.”

Sursa: British Journal of Nutrition, articolul „Compoziția nutrițională a alimentelor pe bază de plante ultraprocesate în mediul din afara casei: un sondaj în mai multe țări asupra burgerilor pe bază de plante”, Publicat online 15 ianuarie 2024, DOI: https://doi. org/10.1017/S0007114524000023, Autori: RE Vellinga, HL Rippin, BG Gonzales, Y. Sun, C. Motta et al.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Adevărata măsură a culorii – avantajele spectrometriei

P entru asigurarea calității prin măsurarea culorii, 95 din Top 100 Companii din industria alimentară din întreaga lume se bazează...

Prima fabrică de bioreciclare PET din lume

Carbios , o companie de biotehnologie care urmărește să transforme ciclul de viață al materialelor plastice și textilelor, a...

Îndulcitorul artificial neotamul nu crește pofta de mâncare, dar ar putea afecta intestinul

Neotamul este folosit pentru a îndulci băuturi, sosuri și produse de panificație dulci. S-a descoperit recent că neotamul nu are...

Heatflation: Ce este și cum afectează industria alimentară?

Aproape sigur că veți fi auzit de inflație, poate că ați auzit de shrinkflation, dar ați auzit de heatflation? Industria...

Tehnici lean si tehnologie Industrie 4.0 pentru eficientizarea liniilor de producție

În fața unor provocări economice precum inflația și deficitul de materiale / forță de muncă, eficiența producției este crucială...

„Cel mai ușor” capac din PET pentru băuturi răcoritoare carbogazoase

Origin Materials, o companie specializată în dezvoltarea materialelor cu amprentă negativă de carbon, a lansat capacul PET pentru băuturi...

Ce este „sogflația” și cum amenință lanțurile de aprovizionare cu alimente?

Mai întâi a fost inflația, apoi a fost shrinkflation, apoi a urmat heatflation, acum există sogflation. Dar ce este...

Cele mai comandate deserturi în zilele de sărbătoare a Paștelui

Croissantele, gogoșile și tortul de morcovi sunt cele mai comandate deserturi de către români pe Glovo în zilele de...

După trecerea Paștelui, Ciolacu a descoperit fenomenul “shrinkflation” și cere măsuri urgente

Deși unele țări au adoptat deja măsuri împotriva fenomenului...

ANPC: Doar 32 de operatori economici care comercializează legume și fructe au fost în regulă din 1010 controlați

În prima jumătate a lunii aprilie 2024, Autoritatea Națională...

De ce un nou venit cu lactate hibride evită etichetarea „hibridă”

PlanetDairy, fondată de o echipă de foști directori din...

Portretul robot al unei adolescente tipice cu risc de a dezvolta o tulburare de alimentație

O astfel de adolescentă cu tulburare de alimentație se...

Biofilmul – amenințarea ascunsă a industriei alimentare și a băuturilor

Un biofilm este o comunitate structurată de microorganisme (precum bacterii, fungi, alge sau protozoare), care se atașează de o...

Kemin primește autorizație de aliment nou, pentru BetaVia Pure

Kemin Industries a primit autorizație pentru aliment nou de la Comisia Europeană pentru ingredientul său postbiotic BetaVia Pure, o...

Cotnari lansează campania „Crama Transparentă”

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri...

Amenzi de 150.000 de lei, după o acţiune de verificare a originii şi trasabilităţii produselor din pescuit

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.400 lei, după o acţiune de verificare a originii...

Interesul pentru alternative pe bază de plante a crescut semnificativ

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează...

Statele membre aprobă retragere a opt arome de fum de pe piața UE

Astăzi, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei de a nu reînnoi autorizația pentru 8 arome de fum...

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură,...

Prețul untului continuă să crească. De ce?

Prețul untului a crescut constant în ultimii ani, cu un ritm de expansiune de 18,5% în ultimul an, (variație...

Ce este comerțul paralel?

În 2021, Uniunea Europeană a deschis o investigație oficială asupra Mondelēz International pentru că ar fi restricționat comerțul paralel....

Rottaprint a înregistrat cu cca. 7% mai mulți clienți internaționali în 2023 și a raportat comenzi în 14 țări

Pentru anul în curs, compania are în plan consolidarea poziției și extinderea prezenței pe piețele din Uniunea Europeană. Rottaprint, cea...

NNS 2024: Rolul crucial al implicării partenerului în modelarea comportamentului alimentar

În sfera obiceiurilor alimentare și a adoptării unui stil de viață sănătos, rolul partenerilor apare adesea ca fiind un...

S-a descoperit o alternativă organică la pesticidele chimice

Oamenii de știință cred că au găsit o soluție organică la pesticidele chimice. Una dintre cele mai mari obiecții la...

Cercetare: 12 țări sunt responsabile pentru 60% din deșeurile de plastic gestionate prost la nivel mondial

O nouă cercetare a descoperit că 220 de milioane de tone de deșeuri de plastic vor fi generate în...

NNS 2024: Care sunt certitudinile științei referitoare la efectele benefice ale pâinii cu maia, comparativ cu pâinea obținută prin metoda directă? 

În contextul în care nutriția, asemeni oricărui alt domeniu științific, este supusă unor revizuiri, pe măsura apariției informațiilor noi...

Preţul de valorificare al mierii scăzut cu aproape 50%

Războiul din Ucraina a perturbat sectorul apicol nu numai în România ci şi în Europa. Sectorul apicol din România ar...

Țară cu țară, stradă cu stradă: Nestlé despre navigarea prin reglementările globale de reciclare

Reglementările privind reciclarea diferă între țări, regiuni și, uneori, chiar și între străzi. Nestlé speră într-o abordare mai armonizată,...

Șase factori care influențează performanța detectorului de metale

V ă prezentăm mai jos șase factori-cheie care au capacitatea de a influența eficiența detectorului de metale în detectarea...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă