facebook
Monday, September 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
NutritieStudiul care leagă decesele de consumul de carne roșie...

Studiul care leagă decesele de consumul de carne roșie „pare neplauzibil” și „lipsit de transparență”

-

După doi ani de când a fost publicat GBD 2019, cercetătorii pun sub semnul întrebării concluziile studiului. World Cancer Research Fund International acuză studiul GBD 2019 de ignorare a valorii nutriționale a cărnii roșii și de lipsă de justificare.

În 2020, Studiul Global Burden of Disease (GBD) 2019 a fost publicat în The Lancet. Conform constatărilor sale, a fost observată o creștere „substanțială” a poverii legate de dietă, pe care autorii au asociat-o cu consumul de carne roșie.

În analiza GBD 2017, 25.000 de decese și 1,3 milioane de ani de viață ajustați în funcție de dizabilități (DALY) au fost atribuite dietelor bogate în carne roșie. Aportul de carne roșie a fost însă printre cei mai puțin importanți dintre cei 15 factori de risc alimentar.

Cu toate acestea, până la GBD 2019, estimările privind decesele atribuite consumului de carne roșie neprocesată au crescut de 36 de ori, estimările DALY atribuibile consumului de carne roșie neprocesată crescând de 18 ori.

După doi ani de la publicarea GBD 2019, o echipă de cercetători internaționali pun la îndoială aceste constatări, invocând „îngrijorări serioase” cu privire la cea mai recentă analiză sistematică a GBD a factorilor de risc.

O creștere de 36 de ori a deceselor

O creștere de 36 de ori a deceselor estimate și o creștere de 18 ori a DALY estimate atribuibile consumului de carne roșie neprocesată este „semnificativă”, au remarcat cercetătorii într-un articol publicat de The Lancet în luna februarie a acestui an. Într-adevăr, autorii GBD 2019 au recunoscut acest lucru la momentul respectiv.

Trei surse majore au fost considerate responsabile pentru creșterea substanțială: modificări în metodele alternative și de referință pentru estimarea aportului alimentar, noi revizuiri sistematice și meta-regresii și metode standardizate mai empirice pentru selectarea nivelului minim teoretic de expunere la risc (TMREL) pentru factori de protecție.

Pentru carnea roșie, toate cele trei surse influențează estimările. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că noile recenzii sistematice și meta-regresiuni și setarea TMREL pentru carne roșie la 0 g pe zi par a fi două surse de importanță „deosebită”.

Întrucât toate analizele anterioare ale factorilor de risc GBD au folosit date din recenzii sistematice și meta-analize publicate evaluate de colegi (precum și criteriile Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului pentru a merge pe dovezi puternice ale perechilor risc-rezultat) pentru a „construi curbele de risc relative” și pentru a determina TMREL pentru fiecare factor de risc, analiza GBD l-a abordat ușor diferit.

Colaboratorii GBD 2019 Factorii de risc și-au efectuat sau actualizat propriile recenzii sistematice pentru fiecare risc alimentar și rezultatele aferente acestuia. După cum se explică în articolul din februarie 2022, pe baza acestor analize, colaboratorii GBD 2019 Risk Factors au raportat „dovezi suficiente care susțin relația cauzală a consumului de carne roșie cu boala cardiacă ischemică, cancerul de sân, accidentul vascular cerebral hemoragic și accidentul vascular cerebral ischemic”. Aceste rezultate au fost apoi adăugate la relațiile identificate anterior cu diabetul și cancerul de colon.

Aceste constatări ale relațiilor cauzale suplimentare pentru carnea roșie nu sunt în acord cu alte recenzii sistematice și meta-analize efectuate recent”, au remarcat autorii articolului.

Este carnea roșie în mod inerent dăunătoare?

Potrivit acestor cercetători, acest lucru implică faptul că analiza GBD din 2019 nu aderă la cele mai bune practici convenite, fapt considerat „profund îngrijorător”.

O preocupare deosebită este potențiala consecință a rezultatelor studiului GBD 2019. De la publicare, GBD 2019 a fost citat de 635 de documente, inclusiv 351 de lucrări științifice și nouă documente de politică.

Cercetătorii se întreabă dacă „totalitatea” efectelor nutriționale ale cărnii roșii au fost luate în considerare în meta-regresiile studiului. „Dacă se presupune că TMREL este zero, carnea roșie ar fi prezentată de facto ca un aliment dăunător în mod inerent”, au scris aceștia. „Această ipoteză ar ignora beneficiile nutriționale bine documentate în ceea ce privește furnizarea de nutrienți esențiali și componente bioactive.”

Dacă mesajele de sănătate publică se bazează pe studiul GBD 2019 pentru a argumentare politicile alimentare și de sănătate, acest lucru s-ar putea dovedi, de asemenea, problematic. Dacă guvernele recomandă că ar fi dăunător consumul de carne roșie, de exemplu, cercetătorii sunt îngrijorați că unii copii ar putea suferi de anemie prin deficit de fier sau sarcopenie. Aceste afecțiuni, au subliniat ei, sunt deja responsabile pentru o povară globală „considerabil” mai mare decât o dietă bogată în carne roșie, în special în țările cu venituri mici și medii.

Datele despre factorii de risc GBD 2019 au fost citate „amplu” în documentul de dovezi al Strategiei alimentare naționale a Regatului Unit, despre care cercetătorii au remarcat că este „de mare îngrijorare”.

În acest context, cercetătorii fac apel la acțiune. „Având în vedere influența substanțială a rapoartelor GBD asupra luării deciziilor privind politicile nutriționale la nivel mondial, este de o importanță considerabilă ca estimările GBD să fie supuse unui control critic și să continue să fie riguros și bazate pe dovezi de transparență. ”

Mai exact, autorii articolului doresc ca realizatorii GBD 2019 Risk Factors să clarifice detaliile studiului lor, inclusiv o justificare pentru actualizarea curbelor doză-răspuns ale riscurilor relative ale cărnii roșii pentru o serie de riscuri pentru sănătate. Ei au cerut, de asemenea, „dovezi empirice” pentru schimbarea TMREL pentru carne roșie de la 22,5 g pe zi la 0 g pe zi.

În sfârșit, colaboratorii GBD 2019 Risk Factors ar trebui să clarifice dacă decesele suplimentare și DALY din anemia cu deficit de fier, sarcopenie și malnutriție infantilă și maternă care ar rezulta din impunerea unui TMREL pentru carne roșie de zero au fost incluse în estimările GBD 2019”.

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului (WCRF) International susține apelul cercetătorilor pentru clarificări și justificări suplimentare cu privire la TMREL de zero.

Nu numai că creșterea sarcinii estimate pare neplauzibilă, dar și lipsa de transparență a ipotezelor care stau la baza calculelor subminează autoritatea estimărilor GBD. ”

WCRF a continuat: „Când ipotezele utilizate într-un studiu nu sunt clar formulate și explicate, rezultatele devin discutabile și replicarea dificilă. Estimările posibilității de prevenire depind în mod deosebit de ipotezele lor subiacente – așa cum este subliniat de discuțiile despre metodologiile fracțiilor atribuibile populației.”

WCRF leagă consumul de carne roșie cu cancerul?

WCRF International susține că se află în „primă linie” în explorarea relațiilor dintre dietă, nutriție, activitate fizică și cancer de mai bine de două decenii.

Deci, potrivit organizației nonprofit, consumul de carne roșie provoacă cancer? Conform analizei sale a dovezilor legate de carnea roșie neprocesată, WCRF concluzionează că, atât carnea roșie neprocesată, cât și cea procesată contribuie la dezvoltarea cancerului colorectal.

Cu toate acestea, nici WCRF, nici alte organizații internaționale nu recomandă evitarea completă a cărnii. În multe diete din întreaga lume, carnea roșie este o sursă importantă de mai mulți nutrienți” , se notează într-un articol publicat în The Lancet luna trecută.

Eliminarea cărnii din astfel de diete este nepractică și nerealistă și implică un risc de deficiență nutrițională considerată a depăși riscul viitor de cancer .

Lipsa unui argument explicit pentru ipotezele care stau la baza estimărilor GBD este supărătoare, nesusținută de dovezi și nerealistă. ”

Sursa: The Lancet „Povara globală a 87 de factori de risc în 204 țări și teritorii, 1990-2019: o analiză sistematică pentru Studiul Global Burden of Disease 2019”, articol publicat la 17 octombrie 2020, DOI: https://doi.org/10.1016 /S0140-6736(20)30752-2, autori: Christopher JL Murray, Aleksandr Y Aravkin, Peng Zheng et al.; Estimarea Lancet de 36 de ori mai mare a deceselor atribuite consumului de carne roșie în GBD 2019: este aceasta de încredere?, articol publicat la 25 februarie 2022, DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00311-87, autori: Alice V Stanton, Frédéric Leroy, Christopher Elliot, Neil Mann, Patrick Wall, Stefaan De Smet; și The Lancet „Ipotezele tulburătoare din spatele GBD 2019 privind riscurile pentru sănătate ale cărnii roșii”, articol publicat pe 6 august 2022, DOI: http://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)01283-1, autori: Vanessa LZ Gordon-Dseagu, Martin J Wiseman, Kate Allen, Judy Buttriss, Christine Williams.

DIN ACTUALITATE

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare nouă simplifică procesul de creștere...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și de aleși ai altor partide,...

Din aceeași categorie

Ai nevoie de certificare? INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS

Așa cum v-a obișnuit, INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS. Ai nevoie de certificare? Atunci înscrie-te...

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica impulsul din spațiul bazat pe plante pentru a crea alternative...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât se ajunge la depășirea termenului de valabilitate în cazul unor...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Știrile ultimelor 7 zile

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Ioan Oleleu: “La nivel național numărul toxinfecțiilor alimentare a scăzut foarte mult”

Nu același lucru se poate spune despre alertele alimentare, unde, pentru a se ajunge la scăderea numărului acestora va...

ANSVSA: Produse rechemate

Lanțul de magazine Proxi a anunțat rechemarea produsului Proxi Ketchup dulce, fabricat de SC Sitemari SRL, gramaj 500g, cu...

Noua generație de senzori de distanță

Producătorul de senzori, SICK , a lansat un senzor de distanță de ultimă generație, OD2000, care combină fiabilitatea de...

Mărcile de produse din plante acuzate că au creat „un eșec de categorie”

Există o mulțime de discuții despre inovația bazată pe plante. Dar, potrivit lui Julian Mellentin, de la compania de...

Cooking SHOW surpriză la RO.aliment SHOW 2022, powered by Alpro & Italprod! 

👩‍🍳 Cornelia GHIȘOI - Lady CHEF România, va încânta participanții RO.aliment SHOW 2022 cu cele mai savuroase preparate ovo-vegetariene în a...

Fortificare, stevia și probiotice prin partenerii KUK Romania

La RO.aliment SHOW, între 12 și 14 septembrie la Hotel Clermont Covasna, KUK va trimite o echipă de experți...

Care este domeniul legal de aplicare al cuvântului „probiotic”? Afli participând la RO.aliment SHOW, fizic sau online!

Un răspuns la această întrebare veți afla din cuprinsul prezentării „Probiotice interconectate cu industria alimentară”, susținute de Prorectorul USAMV...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă