Bursa de peste de la Tulcea este in continuare nefunctionala

0
627

Dupa o investitie cu fonduri europene de peste 4 milioane de euro, cladirea terminata si receptionata in urma cu mai bine de 11 luni nu a primit avizul sanitar de functionare.

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, beneficiara investitiei, a cerut in luna septembrie Directiei Sanitar-Veterinare autorizarea cladirii cu piata de licitatie din Tulcea si a cladirii unde este Centrul de colectare peste din Chilia Veche, insa dosarul a fost respins.

Motivul? Cele doua obiective nu au nici acum alimentare cu apa si energie electrica.
Infiintarea unei Burse de peste si constructia unor porturi pescaresti au fost angajamentele principale ale României in Programul operational de pescuit 2007-2013.
Porturi pescaresti nu s-au construit, iar Bursa de peste, desi finalizata, sta inchisa. Proiectul a fost demarat in urma cu trei ani si prevedea amenajarea unei burse de peste in Tulcea, a unei piete de peste la Navodari si a 26 de puncte de inregistrare a pestelui capturat zilnic in Delta Dunarii. Valoarea totala a acestuia era de 27,8 milioane de lei, adica aproape 6,4 milioane de euro, din care costurile eligibile erau de 22,4 milioane de lei iar costurile neeligibile – 5,4 milioane de lei.

Anul trecut, când se vorbea de finalizarea investitiei la 1 octombrie 2015, Bulgaria si Republica Moldova isi exprimau intentia de a tranzactiona pestele marin si respectiv, cel de acvacultura, prin bursa de la Tulcea. De asemenea si Ucraina isi exprima dorinta de a-si vinde surplusul la Tulcea, chiar daca taxele vamale ajung la 40%.

La o scara redusa, Bursa de la Tulcea isi propunea sa functioneze la fel ca bursa de peste din districtul Tsukiji, unde se comercializeaza peste 400 de tipuri de peste, iar vânzarile anuale depasesc sapte miliarde de dolari.

Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) estimeaza ca doar jumatate din cantitatea de peste este fiscalizata. Anual, cei doua mii de pescari autorizati din Delta raporteaza ca prind 2.200 de tone de peste. Specialistii spun ca, de fapt, se scot cel putin 4.400 de tone de peste din apele Deltei, evaziunea fiind de aproximativ 100 de milioane de euro.