Sprijinul financiar primit de fermieri care adopta agricultura ecologica

0

Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botanoiu a participat la seminarul “Agricultura ecologica – pilon de sustinere al turismului responsabil in Delta Dunarii”, eveniment organizat de Consiliul Judetean Tulcea, Asociatiei de Management a Destinatiei Turistice Delta Dunarii si a Delta Organic Crops.

Au luat parte la eveniment autoritati locale, din domeniul turismului si autoritati din domeniul agriculturii ecologice. Printe invitatii prezenti s-au numarat reprezentanti de marca: fostul presedinte al Republicii Federale Germania, Christian Wulff si ambasadorul eco-turismului in Romania, Ivan Patzaichin.

S-au desfasurat, in cadrul seminarului, dezbateri importante, axate pe mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice in dezvoltarea sustenabila a turismului in destinatia turistica Delta Dunarii si Dobrogea de Nord, pe dezvoltarea punctelor gastronomice locale, pe insusirea standardelor de calitate.

Cele 44.000 de hectare de suprafata piscicola importanta reprezinta un principal furnizor de hrana ecologica, iar traditiile din delta sunt strans legate de pescuit, acvacultura, coexistenta om-natura si de turismul piscicol. Delta beneficiaza de un produs protejat IGP (scrumbie de Dunare afumata), un produs pentru care dosarul a fost depus la Comisia Europeana in vederea certificarii (salata cu icre de stiuca Tulcea), doua dosare in analiza la MADR (placinta dobrogeana si salata traditionala cu icre de crap), 20 de produse traditionale atestate si 2 produse de reteta consacrata.

“Mecanismele de integrare trebuie concepute printr-o comunicare excelenta intre comunitati si un mix de politici publice, care sa adauge sustinere si crearea unor branduri si marci care sa consacre zona Deltei Dunarii, prin promovarea si integrarea acestora in activitati de turism. Acest mix de politici publice trebuie partajat intre autoritatile centrale si factorii locali implicati”, a sustinut, in discursul sau Daniel Dumitru Botanoiu.

MADR intentioneaza, referitor la acest tip de politici publice, sa promoveze un act normativ privind produsele de calitate superioara, clasificate pe domenii de continut, regiune sau zona de origine. Sunt produse ce vor fi certificate purtand o holograma de inalta calitate, alaturat altor conditii de etichetare, care sa confirme consumatorului valoarea si puritatea produsului.

Totodata, Ministerul Agriculturii are in perspectiva punerea in practica a unor programe de promovare a brandurilor noi si implicarea autoritatilor locale in regim de parteneriat, pentru care operatorii economici sa fie sustinuti in dorinta de a se face cunoscuti. In acelasi timp, Daniel Botanoiu a tinut sa reaminteasca faptul ca MADR sustin punctelor gastronomice locale, sprijinind ducerea la indeplinire a acestor proiecte.