ARC: Reluarea exportului de porci vii in UE – o masura buna, dar trebuie asigurat si necesarul pe piata interna

0
276

Masura prin care Romania va putea relua exportul de porci vii in Uniunea Europeana (UE) este una foarte buna, insa ma intreb daca avem efectivele necesare pentru a asigura si cererea pentru piata interna, a sustinut, marti, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Dana Tanase, intr-o conferinta de specialitate.

“Este o masura (reluarea exportului de porci vii in UE, n.r.) pe care o asteptam de foarte mult timp si care va face ca produsele preparate din carnea provenita de la porcii din Romania sa existe pe mesele consumatorilor din Uniunea Europeana. Aici ma gandesc la carnatii proaspeti, mult cautati de comunitatile romanesti din Italia, Spania, dar si despre faimosii mici. Vizavi de exportul de porci vii, spun ca masura este foarte buna, insa stau si ma intreb daca avem efectivele ca sa asiguram si necesarul de carne pentru piata interna. Stim foarte bine ca aducem foarte multa carne din statele membre. Spun, insa, ca masura este binevenita, o asteptam de foarte mult timp. Poate ca exportul de porci vii va fi rentabil pe alte relatii, nu neaparat in spatiul comunitar, si ma gandesc la China, care si-a exprimat intentia in acest sens”, a declarat Tanase.

La randul sau, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Alimentara — Romalimenta, Sorin Minea, a punctat ca, la ora actuala, Romania importa peste 300.000 de capete de porcine, iar cat priveste reluarea exportului de porci vii “s-ar putea sa fie o afacere, dar intrebarea este: Cine va cumpara?”.

La ora actuala, Romania importa peste 300.000 de capete de porcine. Importa pentru ca genetica ‘Marca Romania’ e sublima, dar lipseste. Deci, noi importam porcii pentru a ne face marfa. Cantitatea de carne de porc de pe piata interna este undeva la 60 — 65% si sunt un om darnic… Eu spun ca este sub 60%… Carnea asta se duce proaspata, in general, pe piata. Pentru mezeluri, se cumpara carne din afara. S-ar putea ca exportul de porci vii sa fie o afacere, dar intrebarea mea banala este: Cine va cumpara? Pentru ca sa trimitem porci maturi de aici pana in Germania, personal ma indoiesc profund, fiindca pretul va creste. Poate facem un schimb cu Ungaria sau cu Bulgaria, pentru ca altceva nu avem ce sa facem (…) Nu stiu daca exportul de animale vii va fi rentabil. Personal, nu cred, dar da bine…”, a mentionat Minea.

In ceea ce priveste pesta porcina, reprezentantul Romalimenta a mentionat ca Romania este libera de acest flagel, iar pe plan national, atunci cand se vorbeste despre cresterea porcilor, probleme majore sunt cu targurile sau pietele in care se vand porci vii si cu pasunatul animalelor.

Teoretic, la ora actuala, Comunitatea Europeana este libera de pesta porcina. Romania este libera de pesta porcina. Interzicerea transportului de porc viu intre tarile comunitare a fost, dintotdeauna, un abuz. Atat timp cat tin sub control si nu fac vaccinare, nu inteleg de ce s-ar lua acea masura. In Germania, de exemplu, exista pesta si a existat dintotdeauna si tot a facut exporturi, la fel si in Lituania. Romania a facut o greseala acum multi ani cand a reluat vaccinarea. La ora actuala, pesta porcina este o marota. Sa ne fereasca Dumnezeu de cea africana! In rest, Romania are o singura problema cand ne referim la cresterea porcului: targurile si pietele, respectiv pasunatul animalelor vii. Cu toate acestea, nu avem nicio problema cu pesta porcina, repet”, a spus reprezentantul Romalimenta.

La jumatatea lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, anunta ca Romania va putea exporta porci vii in Uniunea Europeana incepand din octombrie 2016, trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene fiind votata pe 14 septembrie 2016 in unanimitate in Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fara a fi cerute garantii suplimentare.

Obtinerea acestui acord din partea Comisiei Europene permite Romaniei dupa o perioada istorica recastigarea dreptului de a face export cu porci vii si cu carne de porc, nu doar in spatiul comunitar, ci si in tari terte. Eforturile comune ale Reprezentantei Romaniei la Bruxelles si cele ale Ministerului Agriculturii si ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor — n.r.) au dat in sfarsit roade. Decizia se va aplica din momentul publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv in cel mult 15 zile de la aprobare. Deblocarea exportului de porci vii in spatiul comunitar prin trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene va oferi producatorilor romani posibilitatea de a intra si pe alte piete din afara Uniunii Europene”, a spus Irimescu.

pesta_porcina_africana_9Crescatorii de porci din Romania au solicitat, in repetate randuri, deblocarea comertului cu porcii vii catre Uniunea Europeana in conditiile in care tara noastra este teritoriu liber de pesta porcina clasica de peste opt ani, iar acestia se afla intr-o situatie dificila din cauza crizei generale a sectorului european al carnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Numai in ultimul an pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. In decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unitatilor de procesare a carnii de porc din Romania sa iasa pe piata comunitara cu produse din carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica. Ulterior, Romania a solicitat Comisiei Europene, la cererea producatorilor romani, includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Obtinerea acestei decizii a permis si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana.

In Romania, ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), Romania avea la finele lunii mai a acestui an aproximativ 4,66 milioane de porci, in scadere cu 1,8% fata de aceeasi data a anului trecut. Inainte de 1989, in Romania erau crescuti aproape 15 milioane de porci.
Consumul anual in Romania se ridica la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat in proportie de 50% din importuri.