Buticurile si chioscurile non-stop mor incet, dar nu se predau

0
518

Numarul buticurilor si al chioscurilor non-stop, ca si cifra cumulata de afaceri a acestora, a scazut usor in ultimii ani pe fondul extinderii retelelor de mari magazine, in România continuând insa sa functioneze, conform ultimelor date, din 2014, un total de 15.122 astfel de firme, cu afaceri de 2,12 miliarde de lei.

Cele mai multe astfel de business-uri erau inregistrate in judetele din regiunea de Sud-Muntenia (2.878), urmate de cele din Sud-Est (2.648), Sud-Vest Oltenia (2.099) si Bucuresti-Ilfov (1.916 unitati).

In timp, numarul firmelor cu un singur sediu (buticurile de cartier) a scazut de la 16.885 unitati in 2011 la 15.197 mici magazine in 2013, respectiv la 15.112 buticuri in 2014. Cifra totala de afaceri a acestor firme a scazut, de asemenea, de la 2,85 miliarde de lei in 2011 la 2,12 miliarde de lei in 2014.

In acelasi interval, numarul firmelor cu activitate in comertul cu alimente, bauturi, chioscuri si standuri, care au sedii secundare (adica mai multe puncte de lucru – in genul retelelor Carrefour Express sau Mega Image), a crescut in ultimii ani, de la 33.287 firme in 2011, la 36.181 unitati in 2013 si la 37.587 centre in 2014, ultimul an pentru care exista statistici finale.

“Retelele moderne de retail, in genul Carrefour Express sau Mega Image, incep sa faca tot mai puternic diferenta mai ales in mediul urban, acolo unde reusesc sa reprezinte o concurenta acerba pentru buticuri. Românii au descoperit farmecul promotiilor, vânzarilor cu discount, campaniilor de fidelizare, astfel ca au inteles avantajele acestui tip de comert si au inceput sa-l prefere celui traditional. Insa batalia nu este pe deplin câstigata, pentru ca obiceiurile de consum sunt adânc impamântenite si continua sa reprezinte un atuu pe care micii comercianti de cartier reusesc sa-l exploateze cu succes”, spun expertii KeysFin, care au redactat studiul.

Ei remarca insa prezenta unui numar semnificativ de mici afaceri in mediul rural.

“Sunt zone intregi din tara neacoperite de retelele mari, din cauza drumurilor proaste, investitiilor reduse in logistica necesara si, nu in ultimul rand, concurentei acerbe facute de buticari. Acestia au inca un cuvânt greu de spus pentru ca, dincolo de proximitate, reusesc sa isi optimizeze foarte bine costurile si implicit preturile si, in plus, ofera servicii pe care supermarketurile nu le pot asigura, cum ar fi plata la salariu sau pensie, cunoscuta sub numele de plata pe caiet”, au explicat analistii.

magazine2

magazine5